COACH LOGIN
suiker en insuline

Verminderd smaakvermogen laat zoeter eten

Onderzoekers hebben mogelijk een vicieuze cirkel van overgewicht aangetroffen. Verminderd smaakvermogen zou ervoor zorgen dat mensen zoeter gaan eten terwijl overgewicht weer zou leiden tot een verminderd smaakvermogen. 

Zoetekauw

Onderzoekers van Cornell University hebben mogelijk een link ontdekt die het bestaan van een nare vicieuze cirkel van obesitas suggereert. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke journal Appetite [1].

De onderzoekers hebben ontdekt dat als het vermogen van mensen om zoetheid te proeven afneemt, de behoefte aan meer suiker in voeding ontstaat. Om het vermoeden dat er een dergelijk verband bestaat tussen smaakvermogen en behoefte aan suiker te bevestigen, verlaagden de onderzoekers tijdelijk de mate waarin suiker geproefd wordt. Hiervoor gaven ze de deelnemers aan het onderzoek een thee met drie verschillende concentraties van een natuurlijk kruid genaamd Gymnema Sylvestre. Dit kruid staat erom bekend dat het het vermogen om suiker te proeven kan onderdrukken door tijdelijk de receptoren voor zoetheid te blokkeren.

Vervolgens werden de deelnemers gevraagd een vrij smakeloos drankje te drinken en hier zelf naar smaak suiker aan toe te voegen. Het blokkeren van de recepteren voor zoete stoffen zorgde ervoor dat de deelnemers gemiddeld het percentage suiker in hun drankje verhoogden van 8 naar 12 procent.

Others have suggested that the overweight may have a reduction in their perceived intensity of taste. So, if an overweight or obese person has a diminished sense of taste, our research shows that they may begin to seek out more intense stimuli to attain a satisfactory level of reward. This can influence their eating habits to compensate for a lower taste response

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een smaakvermogen dat 20% is verminderd een extra theelepel suiker toevoegen aan hun drankje (een drank van 470ml).

Afwijkingen in smaakvermogen zouden volgens de onderzoekers dan ook als een risicofactor voor mogelijk overgewicht beschouwd moeten worden.

Referenties:

  1. Corinna A. Noel, Meaghan Sugrue, Robin Dando. Participants with pharmacologically impaired taste function seek out more intense, higher calorie stimuliAppetite, 2017; 117: 74 DOI: 10.1016/j.appet.2017.06.006

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gecertificeerd fitness-docent, natural bodybuilder en heeft een achtergrond in oosterse vechtsporten als docent Ryukyu Kobujutsu (Japanse Krijgskunst). Als hoofdredacteur van FITsociety schrijft hij uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, bodybuilding, voeding en supplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie