Mijn FITsociety

trainingsschema bodybuilding

Trainingsschema bodybuilding

Het process om spiergroei te realiseren lijkt soms erg complex en ingewikkeld, wat alleen maar voor een paar mensen met een personal trainer is weggelegd. Niets is minder waar. Er zijn een aantal factoren die spiergroei versnellen. Hieronder vind je de tips en factoren die de basis vormen voor een trainingsschema voor bodybuilding of krachttraining en spiergroei tot een succes brengen.

Trainingsschema Bodybuilding

Fitness oefeningen

Als je het beste lichaam wilt bouwen, moet je gebruik maken van de beste fitness oefeningen. De meest effectieve oefeningen zijn de compound oefeningen en oefeningen met je eigen lichaamsgewicht. Wanneer je begint met fitness zijn veel van de oefeningen op de fitness machines. Wanneer je gaat beginnen met bodybuilding zal je de oefeningen moeten doen met losse gewichten en stangen. Veel van de oefeningen van je schema moeten bestaan uit de basis oefeningen, of ook wel compound oefeningen. De basis oefeningen voor bodybuilding zijn: bankdrukken (bench press), optrekken, squat, deadlift, military press, bent over row.

Zware sets

Wanneer je de spiergroei optimaal wilt stimuleren zal je op een schema uitkomen met 6 tot 8 herhalingen per set. Veel meer herhalingen dan 8 moet je niet doen. Wanneer je bepaalde oefeningen vaker kunt uitvoeren dan 8 herhalingen, betekent dit dat je zwaarder moet gaan qua gewicht.

Doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen betekent dat je elke week, elke maand en elk jaar naar de sportschool gaat en blijft gaan. Je kunt geen spiergroei ontwikkelen wanneer je er niet voor traint en trainingen overslaat. Dit is de basis van krachttraining. Als je niet traint, doet de rest er allemaal niet toe.

Goede voeding

Je kunt nog zo zwaar trainen, maar als je niet de juiste voeding tot je neemt zul je niet maximaal groeien. Goede voeding voor fitness en krachttraining doeleinden is meer dan alleen gezond eten. Je moet bewust zijn van het aantal calorieen en eiwitten die je per dag nodig hebt en tot je neemt.

Vooruitgang

Wanneer je jezelf niet uitdaagt in de sportschool, heeft je lichaam geen reden om extra spierweefsel aan te maken. Je moet daarom een manier vinden om grenzen te doorbreken en je lichaam opnieuw verrassen. De eenvoudigste manier om dit te doen, wanneer je een beginner of een gevorderde bent is om het gewicht te verhogen waar je mee traint. Wanneer je gewicht toevoegt aan de oefeningen die je nu uitvoert zal je lichaam hier snel op reageren door extra spierweefsel aan te maken. Wanneer je altijd de oefeningen met hetzelfde gewicht uitvoert zal je lichaam geen reden hebben om daze extra spiercellen aan te maken.

Balans

Om je lichaam in balans te houden is het belangrijk om dit in je trainingen mee te nemen. Als je bijvoorbeeld vaak je borst traint, maar je rug minder vaak traint komen je spieren uit balans wat tot blessures kan leiden. Hetzelfde geldt wanneer je je borst vaak traint en je schouders in mindere mate. Een goed trainingsschema is gebalanceerd uitgewerkt en zorgt ervoor dat bijna alle spiergroepen evenveel aandacht krijgen.

Levensstijl Bodybuilding

Wanneer je echt wilt starten met bodybuilding zul je een aantal veranderingen moeten doorvoeren in je training en levensstijl. Een aantal van deze veranderingen zijn nodig om de spieren op een bepaalde manier te belasten waardoor de spieren groter gaan worden en de andere veranderingen zullen noodzakelijk zijn om de spiergroei buiten de sportschool te realiseren. Dit vergt een ijzersterke wil en onuitputbare motivatie. Bodybuilding is niet een manier van trainen, maar een manier van leven.

Voorkom overtraining

Een veel voorkomend fenomeen bij beginnende bodybuilders is dat ze erg fanatiek van start gaan. Dit kan resulteren in overtraining waardoor het lichaam niet meer de training aankan. De definitie voor overtraining is:

Men spreekt van overtraining wanneer de balans tussen belasting en belastbaarheid in hoge mate verstoord is en tot gevolg heeft dat de sportprestatie nadelig beïnvloed wordt. Onder belasting verstaan we al datgene wat het lichaam van de sporter ondergaat. De belastbaarheid is datgene wat de mens lichamelijk en psychisch en lichamelijk aankan.

Train daarom maximaal 5x per week en probeer binnen een uur klaar te zijn met je training, voor het optimale resultaat.

Plaats een reactie