COACH LOGIN

Interview met Je Eigen Coach

Regelmatig interviewen we op FITsociety professionals uit de fitness en gezondheid industrie. Vandaag hebben we in onze “Professional spotlight” Maurice van der Wardt, het gezicht achter Jeeigencoach.nl.

Je Eigen Coach

FS: Bedankt allereerst dat je de tijd wilt nemen voor het interview met FITsociety.

Maurice: Graag gedaan. Ik vind het altijd leuk om te zien dat mensen geïnteresseerd zijn in wat ik precies doe en wat mijn visie is.

FS: Kun je de lezers iets meer vertellen over wie je bent en waarom je in dit vak bent gestapt?

Maurice van der WardtMaurice: Ik ben Maurice van der Wardt: Personal trainer, Lifestyle coach en blogger.

Ik begeleid mensen in het behalen van hun sportieve doelen en daarnaast ben ik op dit moment bezig met de ontwikkeling van een verbeterde versie van het pre-workout supplement dat ik vorig jaar op de Nederlandse markt heb gebracht.

Ik verwacht nog voor de zomer mijn product op de markt te kunnen brengen, ik ben nu bezig met het testen van de ingrediënten dus het is best een spannende tijd.

Tijdens mijn studie Sportmanagement raakte ik steeds meer geïnteresseerd in training en voeding. Ik merkte dat hoe meer ik las, des te nieuwsgieriger ik werd.

Uiteindelijk leer je dat het toch vaak net iets anders in elkaar steekt als dat veel bodybuilders in magazines je willen doen geloven.

Je ziet vandaag de dag nog steeds dat veel mensen niet weten wat ze moeten geloven. Ik probeer via mijn artikelen te laten zien dat je kritisch moet zijn en dat het uiterlijk van mensen niets zegt over hun kennis.

FS: Wat is de gedachte achter de naam: Je Eigen Coach? 

Maurice: Je Eigen Coach is er voor iedereen en ondersteunt je op het gebied van voeding, training, gedrag en suppletie. Eigenlijk je complete lifestyle dus.

Ik stuur mensen zogenaamde ‘lessen’ en hierin behandel ik allerlei onderwerpen: van eiwit tot peer pressure en van vetverlies tot mooie billen…alles wat de klant wilt weten neem ik mee in het lifestyle pakket. Het is dus volledig aan te passen op jouw wensen.

Ik beperk me bewust niet tot enkel personal training geven. Ik kreeg van klanten vaak vragen over hoe ze om moesten gaan met allerlei verleidingen (snacks die bij tankstations liggen) of wat nu eigenlijk E-nummers waren etc. Ik merkte dat het enorm gewaardeerd werd als ik hier een passend antwoord op had. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van ‘Je Eigen Coach’.

Het staat voor iemand die altijd beschikbaar is en die je door alle verleidingen heen coacht…op weg naar jouw gewenste resultaat.

FS: Wat is volgens jou de grootste misvatting als het aankomt van een eigen PT, of eigen coach?

Maurice: Ik denk dat veel mensen een personal trainer nog te vaak zien als iemand die van sport houdt en die personal training als bijbaantje ‘erbij doet’.

Ikzelf investeer in mijn ontwikkeling door seminars bij te wonen, te participeren in discussies, specialisten in verschillende vakgebieden te volgen via social media…noem het maar op.

Als je echt up to date wilt blijven van de ontwikkelingen op zowel voeding, training, gedrag en suppletie is het onmogelijk om een 9 tot 17 mentaliteit te hebben.

Het voordeel is: het is je passie dus je doet het graag.

Je eigen coach in actie

FS: Op je site benoem je de onderwerpen waarover je evidence based advies geeft: voeding, training, gedrag en supplementen. Vanwaar de keuze voor deze onderwerpen?

Maurice: Voor een duurzame aanpassing van je lifestyle zijn deze 4 componenten van belang.

Zonder goede voeding geen goede training en zonder verandering in gedrag zal een optimaal voedingspatroon ook moeilijk te bereiken zijn.

In de praktijk blijken veel problemen multifactorieel te zijn: hier moet je dus op kunnen inspelen. Denk aan iemand die problemen heeft met zijn/haar voeding: dit heeft in 9/10 gevallen te maken met verkeerde gewoontes, gedrag dus. Je moet dus zowel theoretische kennis hebben over voeding als praktische oplossingen kunnen aandragen m.b.t. hoe iemand thuis bijv. omgaat met een partner die niet positief bijdraagt aan het bereiken van door jou gestelde doelen.

Ik trek tegelijkertijd aan verschillende touwtjes om aan verschillende kanten bestaande problemen te tackelen, dit maakt het werk interessant en elke keer weer anders.

FS: Welke grote trends en veranderingen zie jij over de afgelopen 3 jaar als het aankomt op PT?

Maurice: Ik zie een verhoogde vraag naar onderbouwde informatie en tegelijkertijd de behoefte aan een coach i.p.v. een trainer. Een totaalvisie i.p.v. enkel fysiek met elkaar bezig zijn.

Informatie komt tegenwoordig vanuit zoveel verschillende richtingen op mensen af: wie gaat die informatie filteren? Het stopt niet meer bij het naar huis gaan, mensen willen ook advies over wat ze de andere uren van de dag moeten doen om hun doelen te bereiken.

FS: Hebben deze trends en veranderingen impact op de wijze waarop je jouw beroep uitoefent?

Maurice: Zoals eerder gezegd ben ik mij gaan toeleggen op het verbreden van mijn kennis maar ook het kijken naar moderne communicatiemiddelen is van belang: hoe communiceer ik met mijn klanten en hoe word ikzelf gevonden door geïnteresseerden?

Jezelf profileren via social media, laten zien dat je je onderscheid van anderen blijft altijd belangrijk.

FS: Welk advies zou je beginnende sporters willen geven? Met andere woorden: welke fouten zie je beginnende sporters veelal maken?

TraineneigencoachMaurice: Vroeger was goede informatie misschien moeilijk te verkrijgen maar nu ligt de juiste informatie feitelijk voor het oprapen.

Het probleem is nu alleen nog dat mensen moeten weten waar ze de juiste informatie kunnen vinden. Kritisch zijn en beseffen dat er geen ‘quick fix’ bestaat is denk ik een goed begin.

Het is prima als je een aantal mensen volgt op instagram en facebook maar kijk ook naar de kwaliteit van de informatie die iemand naar buiten brengt: wordt er vaak een simpele boodschap verkondigt of wordt er ook weleens uitgelegd waarom je iets moet doen?

Google bijv. eens rond of de gegeven informatie overeenkomt met andere bronnen. Het is niet makkelijk voor de leek maar als je nieuwsgierig en kritisch bent denk ik dat je snel genoeg een aantal goede bronnen van informatie hebt die je kunnen vertellen dat het hebben van een sixpack of die mooie billen echt niet zo makkelijk is als sommige mensen je willen doen geloven.

FS: Welk advies zou je ervaren sporters, die geen PT hebben, willen geven? In hoeverre is de behoefte voor een eigen coach er voor die doelgroep (is natuurlijk subjectief, maar wellicht is er een gemene deler die je vanuit jouw vakgebied constateert)

Maurice: Ik denk dat het een valkuil is voor een ervaren sporter dat je denkt dat je alles al weet .

Juist door met andere toptrainers te praten leer ikzelf nog elke dag. Zolang je open staat voor verbetering is er denk ik geen limiet aan je eigen ontwikkeling.

Ik combineer verschillende invalshoeken met elkaar met als doel: ‘The best of both worlds’

FS: Als jij 1 mythe zou mogen ontkrachten, van de vele mythes die er rondgaan, welke zou dat zijn?

Maurice: Dat je door hormonen, suiker, gluten, vet, brood of wat dan ook dik wordt.

Mensen moeten begrijpen dat je alleen dikker kan worden als je meer calorieën consumeert dan je verbruikt. En je kan dus ook enkel slanker worden als je meer calorieën verbruikt op een dag dan dat je consumeert.

Dit is de basis en als men deze basis begrijpt en aanvaard….dan scheelt dit ongelooflijk veel frustratie.

FS: Indien je mag afsluiten met 1 tip voor onze lezers, welke tip zou dat zijn?

Maurice: Wees kritisch en hou je hoofd koel: bezig zijn met je lichaam via fitness & lifestyle moet leuk zijn en niet alleen maar stressvol.

Kijk niet teveel naar anderen en besef dat je ook de moeite waard bent zonder een zichtbare sixpack en een grote biceps.

1 reactie

  1. marco op zegt:

    Ik ben zelf personaal trainer en ik vind dat alles wat je gezegd heb helemaal waar is. Goed verwoordt, compliment!

Plaats een reactie