COACH LOGIN

Langer leven? Eet rode pepers

Uit nieuw onderzoek blijkt het eten van rode pepers de kans op sterven met 13% te verlagen. Het bevestigt de resultaten van eerder onderzoek

Rode Pepers en pittige kruiden

De effecten van rode pepers op de gezondheid zijn gebleken uit diverse onderzoeken. Zo blijken pepers onder andere de vetverbranding in bepaalde organen te verhogen [1-3]. Dat zou de kans verlagen op obesitas, te hoog cholesterol, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Onderzoek uit India toonde een negatief verband aan tussen de productie (en waarschijnlijk consumptie) van pittige kruiden, waaronder pepers, en het aantal kankergevallen [4].

Eerder grootschalig onderzoek uit China had ook al aangetoond dat het eten van pittig gekruide voeding de kans op overlijden verlaagt [5]. Mensen die 6 of 7 dagen in de week pittig gekruide voeding aten, hadden een 14% lagere kans op overlijden dan mensen die minder vaak dan 1 keer in de week pittig gekruide voeding aten.

lagere kans op overlijden met rode pepers

Het gebruik van kruiden zoals rode pepers verschilt sterk per regio en bevolkingsgroep. De onderzoekers van de University of Vermont wilden meer inzicht in de effecten van het eten van rode pepers in het westen.

Ze baseerden hun onderzoek op gegevens uit een groot Amerikaans bevolkingsonderzoek (National Health and Nutritional Examination Survey III). Van 16.179 deelnemers (18 en ouder) werd tussen 1988 en 1994 de inname van rode pepers gemeten. Deze data vergeleken ze met sterftecijfers en doodsoorzaken in de daaropvolgende jaren. Het sterftecijfers van mensen die geregeld rode pepers aten bleek 13% lager.

Capsaïcine

Nu ging het Chinese onderzoek over “pittige kruiden” en het Amerikaanse onderzoek specifiek over rode pepers. Het bestanddeel uit beiden waaraan de meeste effecten op de gezondheid worden toegeschreven is capsaïcine. Het stofje dat blijkbaar niet alleen verantwoordelijk is voor het “hete effect” van pepers.

De zogenaamde Transient Receptor Potential channels (TRP) zijn ionkanalen die de receptor vormen voor sterke stoffen zoals capsaïcine. Sommige van deze kanalen zoals TRPV1 zouden bij activatie onder andere vetverbranding en thermogenese (hitteproductie van het lichaam) verhogen [7]. Dit zou de kans op obesitas en daaraan gerelateerde ziekten kunnen verlagen. Hiernaast is er een positief verband aangetoond tussen activatie van TRP en goede doorbloeding van bloedvaten [8].

Behalve capsaïcine zouden ook de vitamine B en C en provitamine A bijdragen aan het beschermende effect van rode pepers.

Referenties:

  1. Lee MS, Kim CT, Kim IH, Kim Y. Effects of capsaicin on lipid catabolism in 3T3-L1 adipocytes. Phytotherapy research: PTR. 2011;25(6):935–9. Epub 2011/06/01. doi: 10.1002/ptr.3339. pmid:21626599
  2. Zhu Z, Luo Z, Ma S, Liu D. TRP channels and their implications in metabolic diseases. Pflugers Archiv: European journal of physiology. 2011;461(2):211–23. Epub 2010/11/27. doi: 10.1007/s00424-010-0902-5. pmid:21110037
  3. Li L, Chen J, Ni Y, Feng X, Zhao Z, Wang P, et al. TRPV1 activation prevents nonalcoholic fatty liver through UCP2 upregulation in mice. Pflugers Archiv: European journal of physiology. 2012;463(5):727–32. Epub 2012/03/08. doi: 10.1007/s00424-012-1078-y. pmid:22395410
  4. Aggarwal BB, Van Kuiken ME, Iyer LH, Harikumar KB, Sung B. Molecular targets of nutraceuticals derived from dietary spices: potential role in suppression of inflammation and tumorigenesis. Experimental biology and medicine (Maywood, NJ). 2009;234(8):825–49. Epub 2009/06/06.
  5.  Lv J, Qi L, Yu C, Yang L, Guo Y, Chen Y, et al. Consumption of spicy foods and total and cause specific mortality: population based cohort study. BMJ (Clinical research ed). 2015;351:h3942. Epub 2015/08/06.
  6. The Association of Hot Red Chili Pepper Consumption and Mortality: A Large Population-Based Cohort Study
    Mustafa Chopan , Benjamin Littenberg, Published: January 2017.
  7. Zsombok A. Vanilloid receptors—do they have a role in whole body metabolism? Evidence from TRPV1. Journal of diabetes and its complications. 2013;27(3):287–92. Epub 2013/01/22. doi: 10.1016/j.jdiacomp.2012.11.006. pmid:23332888
  8. Guarini G, Ohanyan VA, Kmetz JG, DelloStritto DJ, Thoppil RJ, Thodeti CK, et al. Disruption of TRPV1-mediated coupling of coronary blood flow to cardiac metabolism in diabetic mice: role of nitric oxide and BK channels. American journal of physiology Heart and circulatory physiology. 2012;303(2):H216–23. Epub 2012/05/23. doi: 10.1152/ajpheart.00011.2012. pmid:22610171

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gecertificeerd fitness-docent, natural bodybuilder en heeft een achtergrond in oosterse vechtsporten als docent Ryukyu Kobujutsu (Japanse Krijgskunst). Als hoofdredacteur van FITsociety schrijft hij uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, bodybuilding, voeding en supplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie