COACH LOGIN
gewicht blijven

5 tips om op gewicht te blijven

Dus je hebt met succes en veel bloed zweet en tranen je streefgewicht behaald. Gefeliciteerd. Nu is het de kunst om dit gewicht vast te houden en niet in oude patronen terug te vallen. Een oud Chinees spreekwoord zegt dat de reis mooier is als de eindbestemming, maar in dit geval willen we een tijdje op onze eindbestemming doorbrengen. Hoe voorkom je dat je weer aankomt en alle moeite voor niets is geweest? Lees onze 5 tips hieronder.

Denk aan waarom je begonnen bent

Er is ergens een moment geweest dat jij voor jezelf hebt besloten dat het genoeg was. De broek die zo lekker zat paste niet meer, de weegschaal ging van 2 naar 3 cijfers of je werd onterecht gefeliciteerd met het feit dat je in verwachting was. Er is een moment geweest dat je voor jezelf hebt gekozen en hebt gezegd dat het genoeg is. Indien je dreigt terug te vallen in je oude gedragingen, haal dan die gedachte weer naar boven. Wedden dat je makkelijker “nee” zegt tegen een 2de stukje gebak?

Bewust boodschappen doen

Iedereen heeft wel eens een zwak moment. Een moment dat het tegenzit op je werk of dat je gewoon je dag niet hebt. Dan liggen de verleidingen op de loer. Wees daarom jezelf te slim af en doe bewust boodschappen in de supermarkt. Neem niet de ongezonde koekjes en toetjes mee, zodat je weet dat je niet in de verleiding zult komen wanneer je een zwak moment hebt. Daarbij is het van belang dat je nooit, maar dan ook nooit boodschappen doet wanneer je honger hebt. Je komt altijd met teveel boodschappen thuis en vaak ook met de verkeerde boodschappen. Herkenbaar?

Blijf bewegen

Het feit dat je bent afgevallen is mede dankzij het bewuster omgaan met je voeding en calorie-inname en waarschijnlijk ook door het verhogen van je lichamelijke activiteiten. Wees je bewust van deze balans en blijf bewegen. Het is gemakkelijk om ervoor te kiezen om de lift te nemen wanneer je ook de trap kunt nemen. Of dat je de auto pakt naar je werk terwijl je ook zou kunnen fietsen. Blijf bewegen en je zult zien dat je op je streefgewicht zult blijven.

Doe het samen

Ken je iemand die in dezelfde situatie zit als jijzelf? Iemand die ook strijdt met zijn of haar gewicht en daar graag iets aan wil doen? Gedeelde leed is halve smart! Zoek deze persoon op en steun elkaar. Ga samen trainen en wissel gezonde gerechten uit met elkaar. En indien je een zwak moment hebt, bel dan deze persoon op zodat hij of zij je weer kan helpen herinneren waarom je het ook alweer deed.

Beloon jezelf

Er is geen enkele grotere voldoening dan het behalen van je streefgewicht. Zeker niet na een lange periode van afzien. Beloon jezelf daarom ook voor de prestatie die je hebt geleverd. Daarmee bedoelen we niet dat je gelijk de McDrive in moet rijden. Maar beloon jezelf met iets waarbij je nieuwe IK nog beter naar voren komt. Haal die broek die je altijd al had willen hebben. Koop die schoenen die je al maanden wilt kopen. Je zult zien dat je door middel van de beloningen nog blijer zult zijn met je resultaat. En dat je niet snel weer in een grotere broek wilt rondlopen.

Heb jij meer tips om op jouw streefgewicht te blijven? Laat deze achter in de comments hieronder.

1 reactie

  1. Een heel goed lijstje tips! Ik ben nu 6 maanden op mijn streefgewicht en ik houd het vol (ook dankzij bovenstaande tips en daarnaast) door één dag per week heel sober en weinig te eten. De rest van de week eet ik normaal, wel gezond, maar zonder caloriën te tellen. (Doordat ik gezond eet, weet ik dat ik nooit écht teveel calorieen inneem.) Eén dag in de week heel weinig en sober, d.w.z. bijvoorbeeld alleen maar één snee brood, een appel, magere kwark, gekookt eitje en salade. Die ene dag houdt me prima stabiel!! 🙂

Plaats een reactie