afvallen

Afvallen dankzij je partner die op dieet is

Partners van mensen die actief bezig zijn met gewichtsverlies blijken ook gewicht te verliezen. Ook als ze zelf niet bewust bezig zijn met afvallen.

Afvallen dankzij je partner die op dieet is

Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek van de  University of Connecticut. Voor het onderzoek werden 130 koppels (criterium: samenwonend) gedurende een half jaar gevolgd. De onderzoekers ontdekten dat als één van de leden van het koppel actief bezig is met gewichtsverlies er een goede kans is dat de partner ook afvalt. Ook wanneer deze helemaal niet bewust bezig is met afvallen. De resultaten werden gepubliceerd in het medische journaal Obesity [1].

In het onderzoek verloor ongeveer een derde van de niet actief afvallende partners 3 procent of meer van hun gewicht in de 6 maanden van de studie. Volgens de onderzoekers wordt een verlies van 3 procent beschouwd als een meetbaar voordeel voor de gezondheid. De hoofdonderzoeker en gedragspsycholoog professor Amy Gorin spreekt van een ‘ripple effect’. Dat zou zich niet hoeven te beperken tot een partner.

When one person changes their behavior, the people around them change. Whether the patient works with their healthcare provider, joins a community-based, lifestyle approach like Weight Watchers, or tries to lose weight on their own, their new healthy behaviors can benefit others in their lives

Verband in snelheid van afvallende partners

Uit het onderzoek bleek ook dat er een verband was tussen de snelheid waarmee beide partners gewicht verloren.

How we change our eating and exercise habits can affect others in both positive and negative ways. On the positive side, spouses might emulate their partner’s behaviors and join them in counting calories, weighing themselves more often, and eating lower-fat foods…

…Health care providers and organizations dedicated to healthier lifestyles may wish to consider the weight loss ripple effect in their future assessments and treatment plans

Eerderde onderzoeken kwamen tot vergelijkbare conclusies al werden de meeste van deze uitgevoerd met informatie die door de deelnemers zelf werd opgegeven. Dit onderzoek zou de eerste dergelijke studie zijn die een randomized en gecontroleerd design volgde. Ook keken eerdere onderzoeken vaak naar pati√ęnten in klinieken terwijl in dit recente onderzoek werd gekeken naar meer praktische omstandigheden. Mensen in de echte wereld die gebruik maken van populaire programma’s gericht op gewichtsverlies, waarbij gewicht over tijd werd gemeten. Dit werd gemeten na 3 en 6 maanden.

Opzet van het onderzoek

De koppels werden verdeeld in twee groepen.

In √©√©n groep kreeg √©√©n van de partners een gestructureerd programma om af te vallen (Weight Watchers). Hierbij werd persoonlijke begeleiding gegeven en had men toegang tot online hulpmiddelen bij het afvallen. In de tweede groep kreeg √©√©n van de partners slechts informatie over gezonde voeding, lichaamsbeweging en strategie√ęn voor gewichtsbeheersing. Behalve die schriftelijke informatie was er verder geen contact meer met de deelnemers in deze groep.

In beide groepen bleek de ‘niet actief afvallende’ partner ook gewicht te verliezen na 3 en 6 maanden. Opvallend genoeg bleek overigens dat in beide groepen ongeveer evenveel gewicht verloren werd. De extra begeleiding van Weight Watchers bood dus geen meerwaarde ten opzichte van de informatie over gewichtsverlies en de intentie om af te vallen.

In een vervolgstudie willen de onderzoekers er achter komen of dit effect zich beperkt tot partners of ook geldt voor andere samenwonende familieleden.

Lifestyle

Heel verassend zijn deze resultaten op zich niet. Als je samen een huishouding deelt dan is er nu eenmaal een kans dat je ook bepaalde gewoontes deelt of van elkaar overneemt. Toch zijn dit soort onderzoeken altijd wel leuk.

Bijvoorbeeld om je te bedenken dat je werkt voor een goed doel wanneer je op een dieet bent. Jouw inspirerende voorbeeld kan ervoor zorgen dat anderen in je directe omgeving je goede gewoontes overnemen.

Bovendien betekent het natuurlijk dat je er goed aan doet alleen te daten met fitness fanaten;)

Referentie:

  1. Amy A. Gorin, Erin M. Lenz, Talea Cornelius, Tania Huedo-Medina, Alexis C. Wojtanowski, Gary D. Foster. Randomized Controlled Trial Examining the Ripple Effect of a Nationally Available Weight Management Program on Untreated Spouses. Obesity, 2018; DOI: 10.1002/oby.22098

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie