COACH LOGIN
dieet

Afvallen met een dieet

Een dieet is een, vaak tijdelijke, aanpassing van de ingenomen voedingssmiddelen die vaak aan bepaalde eisen dienen te voldoen om een specifieke doelstelling te behalen voor een individueel persoon. Het woord heeft zijn oorsprong in het Grieks en wel van het woord: diatia, wat vertaald kan worden als “leefregel”.

Vaak is een dieet samengesteld om gewicht te verliezen, maar het kan ook een aanpassing zijn in het soort voedingsstoffen die je tot je neemt. Immers, je kunt je energie halen uit eiwitten, koolhydraten of vetten en hierop kun je je dieet aanpassen, afhankelijk van jouw reactie hierop en jouw specifieke doelstellingen. We duiken even wat dieper in de soorten dieeten.

Soorten dieten

In de basis zijn er twee soorten dieten te onderscheiden, wetende:

  • Voedingsstofbeperkende diëten
  • Voedingsstofverrijkende diëten

Voedingsstofbeperkende diëten

Het voedingsstofbeperkend dieet wordt vaak toegepast wanneer gewichtverlies en afvallen de doelstellingen zijn. Vaak worden deze dieten samengesteld met relatief lage hoeveelheden koolhydraten of lage hoeveelheden aan vetten.

Voedingsstofverrijkende diëten

Het voedingsstofverrkijend dieet wordt juist toegepast indien gewichtstoename of spiertoename de doelstellingen zijn. Deze vorm van dieeten worden vaak samengesteld met relatief hoge hoeveelheden aan eiwitten en koolhydraten.

Kooptip

Afvallen met dieet

Dus er zijn 2 soorten dieten, maar waarom denk je bij het horen van het woord dieet dan meteen aan afvallen? Dat komt door de grote belangstelling die er is geweest aan de voedingsstofbeperkende dieten. Hierdoor is het woord dieet, bijna hetzelfde geworden als het woord afvallen. Maar naast mensen die willen afvallen volgen sporters, zoals bodybuilders ook een dieet.

Het is daarom erg afhankelijk om welke reden jij aan een dieet start. Er zijn drie soorten dieten te onderscheiden:

  • Cosmetisch
  • Medisch
  • Religieus

De cosmetische reden is het geval wanneer je ontevreden bent over je uiterlijk. Je bent te zwaar en je broeken passen je niet meer, of je bent te dun en je wilt meer vorm om je kleding mee te vullen. In beide gevallen kan een dieet uitkomst bieden.

Eet je bepaalde voedingsstoffen niet vanwege een medische achtergrond? Dat kan het geval zijn indien je aan suikerziekte lijdt of wanneer je een allergie hebt voor sommige voedingsstoffen.

Tot slot religieus: eet je geen varkensvlees omdat je moslim bent, of eet je geen vlees omdat je vegetarisch bent? Beiden kunnen redenen zijn die niet cosmetisch of medisch zijn, maar toch vanuit een (geloofs)overtuiging onder de noemer dieet vallen.

Het jojo effect

In de opening van deze post schreven we al dat een dieet impliceert dat er een tijdelijke aanpassing wordt gedaan op het voedingspatroon. Dit kan bij een caloriearm dieet leiden tot het jojo-effect: je gewicht neemt heel snel af vanwege een tekort aan calorieen. Wanneer je weer terug gaat op je normale voedingspatroon komen de kilo’s weer terug. Het lichaam past zich snel aan, dus wanneer je weinig calorieen tot je neemt gaat je lichaam hierop reageren door minder energie te verbruiken. Het zal vervolgens meer reserves opsparen wanneer je weer gewoon gaat eten waardoor je zwaarder uit je dieet kunt komen dan voordat je begon.

1 reactie

  1. Het jojo effect is natuurlijk een zeer bekend fenomeen, inderdaad werkt een dieet maar tijdelijk, als “het diëten ” de enige manier is die je toepast om af te vallen. Wat nodig is ,is een permanente verandering in bepaalde gewoontes, zonder de dwang die je voelt als je jezelf uitsluitend een dieet oplegt. Er zijn methodes die daarbij kunnen helpen.

Plaats een reactie