Afvallen door “overgewicht-eiwit” uit te schakelen

Het uitschakelen van de werking van het eiwit IP6K1 blijkt in dierstudies een beschermend effect te hebben tegen overgewicht en diabetes. 

Kou en metabolisme

Als het koud is, verhoogt het lichaam het metabolisme om via de verbranding de lichaamstemperatuur op peil te houden. Mocht je van plan zijn te stranden op de noordpool is het dus handig een pot weightgainer mee te nemen. Onder normalere omstandigheden, zorgt het dragen van kleding ervoor dat er geen noodzaak is deze verbranding te verhogen. Zou het niet mooi zijn als je voor deze hogere verbranding kunt bereiken zonder te verkleumen? Geen kou, wel meer verbranden.

IP6K1

Onderzoekers van The Scripps Research Institute en John Hopkins University lijken dit voor elkaar gekregen te hebben in muizen. Zij richtten hun eerdere onderzoek op een eiwit dat juist vetopslag bevordert door de verbranding te verlagen. In hun meest recente onderzoek hebben ze gekeken wat er gebeurt als je het gen voor dit eiwit, IP6K1, uitschakelt. Ook bij temperaturen van 30 graden celsius bleek dit te beschermen tegen een toename in gewicht bij een dieet hoog in vetten.

In genetically altered animal models that lack IP6K1, we found that deletion dramatically protects these knock-out mice from diet-induced obesity and insulin resistance regardless of the temperature in the environment, When we inhibited the enzyme with chemical compounds, the results were similar.

Professor Anutosh Chakraborty, Science Daily

Professor Chakraborty stelt dan ook dat medicatie gebaseerd op het uitschakelen van IP6K1 weinig beperkingen zou hebben. Gebruikers zouden afvallen en daarvoor niet een koelkast hoeven te zitten.

We hebben echter meerdere voorbeelden van vergelijkbare onderzoeken gezien. Het is altijd maar de vraag of en wanneer deze bevindingen in de praktijk toegepast kunnen worden. Op mensen wel te verstaan.

Referenties:

Qingzhang Zhu, Sarbani Ghoshal, Richa Tyagi, Anutosh Chakraborty. Global IP6K1 deletion enhances temperature modulated energy expenditure which reduces carbohydrate and fat induced weight gain. Molecular Metabolism, 2017; 6 (1): 73 DOI:

 

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie