afvallen slecht botten

“Afvallen slecht voor je botten?”

Onderzoekers uit Boston hebben aangetoond dat gewichtsverlies gepaard kan gaan met een slechtere botdichtheid. Is afvallen slecht voor je botten?

Afvallen en botten

Het onderzoek werd verricht door onderzoekers van Hebrew SeniorLife’s Institute for Aging Research aan de Boston University, het Beth Israel Deaconess Medical Center en de University of Calgary. Hun bevindingen werden gepubliceerd in de Journal of Bone and Mineral Research [1].

De onderzoekers gebruikten data over 40 jaar van deelnemers aan de Framingham Study. Van de deelnemers werd de dikte en staat van het scheenbeen en spaakbeen gemeten. Ze maten het gewicht iedere vier tot zes jaar en keken naar de effecten op de botten op korte termijn van zes jaar en naar het effect over 40 jaar. Ze toonden aan dat mannen en vrouwen die zowel op korte als lange termijn gewicht waren verloren, meer verslechteringen in de botten hadden dan mensen die niet waren afgevallen. De veranderingen waren het grootst in het scheenbeen. Dat is op zich te verwachten gezien deze vooral het verschil in belasting ervaart. Deze veranderingen waren significant en betekenden bijna een verdrievoudiging op de kans op botbreuken voor mensen die over 40 jaar tijd 5 procent of meer waren afgevallen.

De onderzoekers waarschuwen dan ook:

Older adults who are losing weight should be aware of the potential negative effects on the skeleton and may want to consider counteracting these effects through interventions such as weight-bearing exercise and eating a balanced diet. Given that weight loss is highly common in older adults, further work is needed to evaluate if these bone deficits can be prevented through interventions or therapy

-Elizabeth Samelson, Boston University

Botbreuk door gewichtsverlies?

Het is jammer dat ik alleen de samenvatting kan lezen want deze roept veel vragen op.

Vooral naar de aard van het gewichtsverlies. Waar bestond dit uit? Uit vetmassa, spiermassa of beide? We weten bijvoorbeeld dat ouder worden gepaard gaat met een afname met spiermassa. Die afname gaat weer ten koste van de botdichtheid.  Niet alleen de afname van het gewicht, maar ook de afname in activiteit en daarmee de belasting van de botten zorgt voor verslechtering.

We weten ook niet hoe het gewichtsverlies tot stand is gekomen. Of dit kwam door een dieet en wat voor een dieet. Of en hoe vaak er geschommeld is in dieet. Ook weten we niets over de hoeveelheid en type activiteit en het effect hiervan.

‘Te licht’ of ‘te zwaar’?

Het belangrijkste echter is dat benadrukt moet worden dat er op geen enkele wijze een vergelijking wordt gemaakt met andere effecten op de gezondheid. We kunnen dus niet zeggen of het verlies in botdichtheid bijvoorbeeld een gezonder hart- en vaatstelsel opleverde, of een beter bloedsuiker. Of het afvallen uiteindelijk voordelig of nadelig was, hangt natuurlijk ook af van het gewicht zelf. Is er sprake van overgewicht dan zal botdichtheid een lagere prioriteit zijn.

Eigenlijk vertelt het onderzoek helemaal niets nieuws. Botten hebben belasting nodig en lichaamsgewicht is daarin een belangrijke factor. Het is dus logisch dat een afname in gewicht gepaard kan gaan met een afname van de sterkte en dichtheid van je botten.

Je kunt hieruit slechts nóg een reden halen om in de sportschool eens de gewichten aan te raken en niet alleen op de loopband te staan. Het vormt weer een reden om in te zien dat krachttraining en spiermassa een belangrijk onderdeel vormen van je gezondheid. Kijken we naar de huidige fitnesstrend dan lijkt krachttraining gelukkig al een stuk populairder te zijn, mede onder vrouwen.

Referenties:

  1. doi: [ 10.1002/jbmr.3472]

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie