afvallen zonder dieet

Afvallen zonder dieet

Wanneer je wilt beginnen met afvallen dan is je primaire doelstelling een negatieve energiebalans creeeren. Dat kan op meerdere manieren. Zo kun je meer gaan bewegen waardoor je per saldo lager uitkomt dan je dagelijks qua brandstof tot je neemt. Of je kunt een paar slimme tweaks doorvoeren in je voedingspatroon waardoor je kunt afvallen zonder dieet.

Ontbijten

Het is een van de meest voorkomende fouten van mensen die willen beginnen met afvallen. Het ontbijt wordt overgeslagen, want je moet immers minder eten. Helaas werkt dit juist averechts. Immers, tegen de middag is de honger niet meer te stillen en is de kans groot dat je veel meer eet dan je eigenlijk nodig hebt. Daarnaast wordt je metabolisme ook vertraagd doordat je in de ochtend deze bent vergeten te activeren. Maar stel dat je echt moeite hebt met ontbijten, neem dan iets mee naar je school of naar je werk wat je daar kunt nuttigen. Probeer er dan wel voor te zorgen dat dit een gezonde snack is en geen ongezond begin van de dag. Tot slot kan de oorzaak dat je in de ochtend niet kunt eten zijn oorzaak hebben in de avond daarvoor. Indien je ’s avonds nog laat iets naar binnen werkt is de kans groot dat je de volgende ochtend nog geen trek hebt. Neem daarom geen te zware maaltijden laat op de dag.

Drink veel water

Het belang van water en vocht wordt door veel dieeten onderschreven, maar we schrijven hier een stuk over afvallen zonder dieet. Toch is het belangrijk dat je jezelf aanleert om veel water te drinken, want vaak wordt er meer gegeten dan gedronken gedurende de dag. Indien je je lichaam regelmatig voorziet van voldoende water, dan helpt dat je waterpeil op niveau te houden. Hierdoor neemt je eetlust af en zul je minder calorieen op gaan nemen. Wil je toch iets eten, neem dan een vochthoudend stuk fruit, zoals een appel, sinaasappel of mandarijn.

Drink geen calorieen

In het punt hierboven schrijven we expliciet dat je water (of thee) dient te nemen wanneer je je vochthuishouding op orde wilt houden. Veel frisdranken zitten namelijk vol met calorieeen en we willen juist een negatieve energiebalans creeeren. Neem dus een flesje water, een kopje kruidenthee of andere caloriearme drankjes als je dorst hebt. Indien je alcohol wilt drinken probeer dit dan te matigen tot 1 of 2 glaasjes en stap dan over op water.

Eet meer proteine

Er zijn verschillende soorten voedingsmiddelen waar je dagelijks uit kunt kiezen. Deze bestaan allemaal uit proteine, koolhydraten of vetten. Eiwitten en koolhydraten bevatten de minste calorieeen en vet het meeste. Omdat proteine minder calorieen bevat en ook nog eens de honger kan stillen is dit de ideale bron van gezonde voeding. Voorbeelden van wat je zou kunnen eten zijn bijvoorbeeld magere kwark, kipfilet met tuinkruiden, bonen en peulvruchten. Proteine kun je niet alleen uit je voeding halen, maar ook uit proteine shakes. Het voordeel is dat je deze overal mee naartoe kunt nemen en altijd snel kunt klaarmaken.

Eet volle granen

Net als proteine kunnen volle granen zorgen voor een langer voldaan gevoel. In tegenstelling tot snelle koolhydraten, die vaak na een uur alweer een honger gevoel geven. Dus ontbijt met volle vezelrijke voeding zoals muesli, brinta of havermout. Kies in de avond voor volkoren pasta of meergranen rijst en blijf weg van de witte versies.

Begin met een voorgerecht

Vaak is de avond maaltijd de grootste maaltijd van de dag. Om te voorkomen dat je teveel in een keer consumeert, probeer te beginnen met een voorgerecht. Een salade kan een goed voorgerecht zijn waarmee je al een groot deel van je honger kunt stillen in de avond. Deze kun je lekker maken met verse ingredienten of noten. Het voordeel is dat je hierdoor minder hongerig aan het hoofdgerecht begint waardoor je minder consumeert dan dat je direct aan het hoofdgerecht zou beginnen.

Eet meer groente en fruit

Vezelrijke voeding vind je niet alleen in volkoren producten. Ook groente en fruit zijn vaak vezelrijk en zeer laag in calorieen. Wanneer je zin hebt om te snacken, grijp dan niet naar de kaas en koekjes, maar probeer eens een mix te maken van verschillende soorten fruit.

Heb jij meer tips hoe je kunt afvallen zonder dieet? Laat het weten in de reacties

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Plaats een reactie