Afvallen zonder sporten: met deze 6 praktische tips + gratis app

Afvallen zonder sporten, een van de meest begeerde resultaten van veel mensen, is op zich niet heel erg moeilijk. Afvallen zonder sporten met resultaat dat langdurig houdbaar is, is misschien iets lastiger. Een paar kilo’s kwijtraken over een korte periode is feitelijk niets anders dan een negatieve energiebalans creëren met aanpassingen op je voedingspatroon of bewegingspatroon. We willen je in dit artikel 6 tips geven waarmee je kunt afvallen zonder sporten. En je krijgt een gratis app kado waarmee je nog sneller en makkelijker kunt afvallen.

Hoe kan ik snel afvallen zonder sporten?

In veel van onze artikelen leggen we uit hoe je tot een structurele manier kunt komen om gewicht te verliezen zonder dat je daarvoor jezelf hoeft uit te hongeren. Een van de meest gemaakte fout van veel Nederlanders die willen afvallen is de oneindige fixatie op het getal van de weegschaal. Dat getal geeft niet het hele plaatje weer, immers je gewicht bestaat niet alleen uit vetmassa. Het getal op de weegschaal geeft de samenstelling weer van alles in je lijf dat maar een grammetje weegt, zoals: je botten, je spieren, je vocht, je pezen en je vetmassa.

Dus wil je afvallen? Of wil jij je vetmassa terugbrengen?

Daarbij dient op te merken dat je met afvallen alleen niet erg gelukkig gaat worden. Stel dat je besluit om heel weinig te gaan eten, door het volgen van een crashdieet. Je lichaam reageert hierop door andere bronnen voor energie aan te wenden. Deze bronnen zijn vetmassa, maar ook spiermassa. Daardoor neemt niet alleen het getal die de weegschaal weergeeft af, maar tevens de pasvorm van veel van je kledingstukken.

Hoe moet je dan wel afvallen zonder sporten?

Mijd verborgen suikers

Suikers, komen in vele vormen voor in onze voeding. Ze komen voor in de vorm van enkelvoudige koolhydraten of meervoudige koolhydraten, fructose of pure suikerblokjes. Suikers zijn de primaire bron van jouw lichaam voor energie. Indien je teveel energie tot je neemt, slaat je lichaam dit op in de vorm van vet. Overigens leveren niet alleen suikers energie, maar ook vetten en eiwitten. Het is van belang om de verborgen suikers die vaak in frisdrank zitten uit je voedingspatroon te schrappen. Wist je dat alcohol maar liefst 7 calorieën bevat?

Voorkom stress

Stress is niet goed voor je hart. Maar wist je dat teveel stress ook een dikmaker kan zijn? Wanneer je veel stress hebt maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon staat bekend om een aantal eigenschappen. Ten eerste zorgt het stresshormoon cortisol ervoor dat je andere bronnen aan gaat spreken voor je energie.Dit doet het om energie te leveren voor het rennen of vluchten om aan het dreigende gevaar te kunnen ontsnappen. De energie die hiervoor nodig is haalt het uit de afbraak van spieren. Spieren verbruiken in rust calorieen, dus hoe minder spieren jij in je lichaam hebt, hoe lager je rustverbranding wordt. Daarnaast heeft het cortisolniveau in je lichaam een andere werking op de samenstelling van je vetreserves. Cortisol heeft invloed op de vetopslag en de plekken waar deze vet wordt opgeslagen. Bij mensen met hoge cortisol waardes gaat het vetweefsel zich voornamelijk nestelen rond de maag en ingewanden.

Eet meer proteine

Wanneer je minder suikers eet en je voeding aanpast en varieert door meer proteine toe te voegen zul je ook snel afvallen. Dit komt doordat proteine, dus eiwitten, een gunstig effect hebben op je bloedsuikerspiegel. Wanneer je snelle koolhydraten eet stijgt je suikerniveau in je bloed zeer snel. Je lichaam reageert hierop door veel insuline aan te maken, wat een insuline piek kan veroorzaken.Een insulinepiek bevordert vetopslag. Wanneer je meer proteine eet in plaats van snelle koolhydraten veroorzaak je geen insulinepiek. Daarbij geeft het eten van eiwitten een sneller en langer voldaan gevoel. Hierdoor eet je minder.

Vermijd zout als je wilt afvallen zonder sporten

Een van de eenvoudigste manier als je wilt afvallen zonder sporten is het vermijden van zout. Zout heeft de eigenschap dat het vocht vasthoudt. Vocht is gewicht en zorgt ervoor dat je zwaarder weegt. Wanneer je vaak zout gebruikt bij het eten, dan houd je vanzelfsprekend ook veel vocht vast. Een van de makkelijkste manieren om zout te elimineren uit je voeding is door het gewoonweg niet te gebruiken. Je smaakpapillen zijn waarschijnlijk nu nog gewend aan het eten met het zout als toevoeging, maar geef jezelf 1 week en je zult merken dat je meer zult proeven. En wist je dat veel kant-en-klaar maaltijden veel zout bevatten? Kook daarom altijd je maaltijden zelf. Dan heb je controle over je zout inname. Snel afvallen? Minder zout, minder vocht, minder gewicht.

Begin met bewegen

Ok, we hebben gewacht tot tip nummer 5, maar je gaat er niet aan ontkomen. De enige manier om te kunnen afvallen is door het creëren van een negatieve energiebalans. Nu waren de eerste 4 tips voornamelijk gericht op het aanpassen van je voeding, maar een andere manier als je wilt afvallen zonder sporten is het beginnen met bewegen. Ben je bewust van het feit dat het aantal calorieen dat je dagelijks consumeert en het aantal calorieen dat je dagelijks verbrandt, bepaald hoeveel reserves in de vorm van vet jouw lichaam opslaat. Neem daarom de trap in plaats van de lift en fiets naar je werk in plaats van je auto te nemen. Al deze kleine aanpassingen kunnen grote effecten hebben zonder dat je daar teveel voor hoeft aan te passen.

Koop geen snacks als je wilt afvallen

Motivatie is nooit een rechte lijn maar een golfbeweging. Helaas geldt dat ook bij het afvallen. Een van de grootste valkuilen is het terugvallen in oude patronen als je in een dip zit. Daarom onze tip: koop geen snacks. De enige snacks die je mag kopen zijn de gezonde snacks: cherry tomaatjes, mandarijntjes, komkommers, sinaasappels, bananen. Maar voorkom dat je toegeeft aan chips, koekjes en andere ongezonde snacks die je doelstelling , snel afvallen, in de weg gaan zitten.

Bonus tip: Download de FITsociety app

Met de gratis FITsociety app kun je jouw eigen inname van voeding bijhouden aan de hand van de voedingsmiddelen in de app. Deze bevat voornamelijk geverifieerde voedingsmiddelen en je kunt met de app ook je eigen recepten toevoegen. Handig en praktisch!

Kom je er niet in je eentje uit, dan kun je via de FITsociety app ook direct hulp inschakelen met een van de vele aanbieders.

Je download de FITsociety app voor iPhone hier en voor Android hier

Plaats een reactie