Online caloriebehoefte berekenen als vrouw of man

Wanneer je wilt afvallen of juist wilt aankomen is het belang om eerst de dagelijkse caloriebehoefte te bepalen. Immers, wanneer je wilt afvallen dien je minder calorieen te eten dan je dagelijke caloriebehoefte en wanneer je juist wilt aankomen dien je juist meer calorieen te eten. Dit noemen we respectievelijk een negatieve en een positieve energiebalans.Ā 

Caloriebehoefte berekenen in Kcal

Om te bepalen hoeveel calorieen je dagelijks nodig hebt en hoeveel je vervolgens moet gaan eten om aan te komen of af te vallen dien je rekening te houden met 6 verschillende factoren. Deze 6 factoren beinvloeden jouw dagelijkse caloriebehoefte. Deze 6 factoren zijn:

 1. De Basale stofwisselingssnelheid, ook wel Basal Metabolic Rate (BMR)
 2. Het activiteitsniveau
 3. Het lichaamsgewicht
 4. Vetvrije massa, oftewel lean body mass (LBM)
 5. Leeftijd
 6. Geslacht

Basale Stofwisselings Snelheid (Basal Metabolic Rate of BMR)

Je BMR is het aantal calorieƫn dat jouw lichaam verbrandt om de normale lichaamsfuncties te kunnen uitvoeren, waaronder je bloedcirculatie, temperatuurregulering, spijsvertering en ieder ander stofwisselingsproces in je lichaam. Je BMR neemt lichaamsactiviteit niet mee in de berekening.

Je BMR zorgt voor de grootste hap van je dagelijkse calorie behoefte, zo’n tweederde van het totaal. De BMR verschilt enorm van persoon tot persoon, afhankelijk van genetische factoren.

Activiteitsniveau

Naast je BMR is je activiteitsniveau de tweede grootste factor die je dagelijkse caloriebehoefte beĆÆnvloedt. Hoe actiever je bent, hoe meer calorieĆ«n je verbrandt.

Lichaamsgewicht

Je totale lichaamsgewicht en je totale lichaamsomvang zijn ook sterk van invloed op je caloriebehoefte. Hoe groter je bent, hoe meer je nodig hebt om te bewegen.

Lean Body Mass (LBM)

Je totale lichaamsgewicht is van invloed op je caloriebehoefte, maar wanneer je dat gewicht opdeelt in de slanke en vette onderdelen kan je de caloriebehoefte nog nauwkeuriger berekenen. Hoe meer slank lichaamsgewicht (LBM) je hebt, hoe hoger je BMR.

Dit houdt dus ook in dat wanneer je meer spiermassa opbouwt, je meer calorieĆ«n verbrandt, zelfs wanneer je rust. Spiermassa heeft veel energie nodig om zichzelf te handhaven. De beste manier om je BMR omhoog te krijgen is dus door je LBM te vergroten. Gewichtstraining helpt dus – indirect – om je lichaamsvet te verbranden.

Leeftijd

Ook je leeftijd is van belang voor je caloriebehoefte. Wanneer je ouder wordt gaat je stofwisseling omlaag en verbrand je dus minder calorieƫn. Wanneer je echter actief bent kun je die verlaging van je stofwisseling grotendeels tegenhouden door gewichtstraining en goede voeding!

Geslacht

Mannen hebben meestal meer calorieƫn nodig om te functioneren dan vrouwen. Gemiddeld heeft een man 2800 calorieƫn per dag nodig tegenover 2000 bij vrouwen. Dit heeft niet veel te maken met het verschil in geslacht maar meer met de manier waarop het lichaam is opgebouwd. Mannen hebben gemiddeld veel meer spiermassa dan de gemiddelde vrouw, waardoor ze ook meer calorieƫn nodig hebben om te verbranden.

Hoeveel calorieen heb ik nodig?

Er zijn veel formules om te berekenen hoeveel calorieƫn je dagelijks nodig hebt, rekening houdend met deze zes factoren. Wanneer je LBM in de berekening wordt meegenomen zal deze altijd nauwkeuriger zijn.

Je kunt echter al een redelijk eind komen door alleen je lichaamsgewicht als uitgangspunt te nemen: de ‘snelle’ methode.

Caloriebehoefte berekenen: Snelle Methode

De snelle methode maakt alleen gebruik van je totale lichaamsgewicht voor de berekening. Hierbij wordt dus niet gekeken of je 100 kg spier of 100 kg vet hebt. De berekening is dus erg onnauwkeurig!

De berekening is als volgt:

BMR = (lichaamsgewicht in kg / 0.45359237) * 15 – 16 calorieĆ«n
Vetverlies = (lichaamsgewicht in kg / 0.45359237) * 12 – 13 calorieĆ«n
Gewicht aankomen = (lichaamsgewicht in kg / 0.45359237) * 18 – 20 calorieĆ«n

(het gewicht wordt gedeeld door 0.45359237 om van kilo’s Amerikaanse ponden te maken)

De calculator hieronder gaat uit van 13 calorieƫn voor afvallen, 16 calorieƫn voor BMR en 20 calorieƫn voor aankomen. Vul je gewicht in en klik op: Bereken BMR.

Wil je cijfers achter de komma invullen, gebruik dan een punt (.) in plaats van een komma, anders werkt de calculator niet.

 • Gewicht (kg)
 • Afvallen
 • Onderhoud
 • Aankomen

Zoals gezegd is deze methode erg onnauwkeurig. Je komt al snel te hoog uit. De snelle methode is eigenlijk alleen geschikt voor iemand met een normaal vetpercentage.

Wil je nauwkeuriger werken, dan is de Formule van Harris-Benedict heel geschikt.

Harris-Benedict Formule

Bij de formule van Harris-Benedict wordt gebruik gemaakt van je gewicht, je lengte en je leeftijd om je BMR te berekenen. Het enige dat niet wordt meegenomen is je LBM.

De berekening is als volgt:

Mannen: BMR= 66 + (13.7 * gewicht in kilo’s) + (5 x lengte in cm) – (6.8 x leeftijd in jaren)

Vrouwen: BMR= 655 + (9.6 * gewicht in kilo’s) + (1.8 x lengte in cm) – (4.7 x leeftijd in jaren)

Met behulp van de volgende activiteitsniveaus kan je onderhouds-caloriebehoefte worden berekend, oftewel: hoeveel moet je eten met jouw BMR en jouw activiteitsniveau om niet aan te komen en niet af te vallen?

 1. Weinig of geen training, kantoorwerk x 1.2
 2. Lichte training/sport 1-3 dagen per week x 1.375
 3. Gemiddelde training/sport 3-5 dagen per weekx 1.55
 4. Zware training/sport 6-7 dagen per weekx 1.725
 5. Zware dagelijkse training/sport plus lichamelijk werk of twee keer per dag trainen, marathon, voetbalkamp, wedstrijd, etceterax 1.9

In de calculator hieronder moet je je gewicht, je lengte, je leeftijd en het nummer van je activiteitsniveau invullen. Druk daarna op de BMR knop die bij jouw geslacht hoort.

Wil je cijfers achter de komma invullen, gebruik dan een punt (.) in plaats van een komma, anders werkt de calculator niet.

 • Gewicht (kg)
 • Lengte (cm)
 • Leeftijd
 • Activiteitsniveau
 • Je BMR
 • Onderhoud

Wil je nog nauwkeuriger weten wat je BMR is, dan moet je de LBM meenemen in de berekening. Dat wordt gedaan in de Formule van Katch-McArdle.

Katch-McArdle Formule

Bij de formule van Katch-McArdle wordt geen onderscheid tussen mannen en vrouwen gemaakt.

Waarom niet?

Heel eenvoudig: het verschil tussen mannen en vrouwen is gelegen in het verschil in spiermassa. Als je die spiermassa (LBM) weet, dan is er geen verschil meer nodig in de berekening! Vet verbrandt geen calorieƫn dus de berekening gaat alleen maar uit van je spiermassa.

Je LBM wordt berekend aan de hand van je gewicht en je vetpercentage. Dat vetpercentage moet je dan natuurlijk wel weten! Hoe kom je daar aan?

Je vetpercentage kun je het besteĀ opmeten met een huidplooimeter.Ā Het vetpercentage meten met behulp van een huidplooimeter blijft de meest betrouwbare vorm van de vetpercentage meting.

De formule van Katch-McArdle is als volgt:

BMR = 370 +(21.6 * LBM in kg)

Ook bij deze formule kan je onderhouds-caloriebehoefte worden berekend. Maak daarvoor gebruik van de lijst de Formule van Harris-Benedict.

In de calculator hieronder moet je je gewicht, je vetpercentage en het nummer van je activiteitsniveau (zie boven) invullen en klik op Bereken BMR.

Wil je cijfers achter de komma invullen, gebruik dan een punt (.) in plaats van een komma, anders werkt de calculator niet.

 • Gewicht (kg)
 • Vet % (cm)
 • Activiteitsniveau
 • Je LBM (kg)
 • Je BMR
 • Onderhoud

Preciezer kun je de berekening zelf niet maken. Alleen in een laboratorium kun je nog verder gaan, maar dat is helemaal niet nodig.

Met de gegevens die je nu hebt kun je erg precies berekenen hoeveel calorieƫn je nodig hebt om af te vallen of aan te komen. Daarvoor kan je het onderhoudsniveau nemen en daar om te beginnen 500 calorieƫn bij op tellen (aankomen) of aftrekken (afvallen).

Wil je meer lezen over het onderwerp BMI:

13 reacties

 1. Sim

  Hoi,

  Hoe kun je je calorieverbruik inschatten tijdens een 2 maandelijkse onderbreking van een vijf-dagen-per-week trainingsprogramma (KT + cardio, om en om, minstens 1 uur 80-90% Hf max)?

  Achtergrond:

  ik heb drie maanden heel intensief gesport: 5 keer per week om en om krachttraining/cardio. Daarnaast deed ik veel schoonmaakwerk en onderzoek.

  Nu ben ik wegens overtraining gedwongen tot rust, simpelweg omdat ik geen kracht meer heb voor fietsen, wandelen langer dan 15 minuten enz. Ik heb me niet aan de calorie-intake gehouden die ik volgens de Katch-McArdle formule nodig zou hebben ontdekte ik, dus ik denk dat het aan mijn voeding ligt.

  Nu weet ik niet meer hoeveel ik moet/mag eten om mijn huidige gewicht en liefst ook vetpercentage te handhaven. Als ik uitga van mijn activiteitenniveau nu, dan is dat niveau 1. Dan kom ik uit op 1550 calorieen, maar dan heb ik veel honger. Ben hierdoor heel veel gaan drinken met als gevolg watervergiftiging. Nu verhoogt naar 1700, maar nog erg onzeker. Enig idee hoesnel mijn stofwisseling zich aanpast aan de periode van inactiviteit?

  Groet, Sim

 2. max

  een man met geringe inspanning mag al gauw zon 2400 calorien. De bmr geeft aan wat je moet eten om de basis functies te laten werken. Gaat er vanuit dat je de hele dag licht. Zodra je beweegt, zit , of andere activiteiten ga je extra energie gebruiken. 1550 is te weinig.

 3. m

  kcal behoefte is 1862, maar ik eet er 3000 per dag. Ik denk dat ik maar eens gezond moet eten

 4. Ilonka

  Hallo,

  Mijn uitgangspunt voor het berekenen van mijn dagelijkse caloriebehoefte heb ik gebaseerd op de tweede manier van berekenen (activiteitenniveau meegenomen). Als ik dan het principe zou toepassen dat ik 500 kcal aftrek van mijn onderhoudsbehoefte per dag, zou ik Ć³nder mijn BMR uitkomen. Wat is verstandig? Kies ik dan voor afvallen (er mag zeker nog 20 kilo af) en ga ik voor die 500 aftrek of ga ik voor de hoeveelheid BMR?

 5. Eva

  Hoi,

  Allereerst wat info over mij. Ik ben een vrouw, 25 jaar, 175cm lang, 61,5kg, lichaamstype ectomorf. Al jaren voetbal ik zowel op het veld (2x per week) als in de zaal (1x per twee weken) en ben sinds een paar weken begonnen met krachttraining (3 a 4x per week). Dit omdat ik meer spieren moet kweken in mijn schouders ivm een blessure. Echter wil ik daarnaast ook over het algemeen fitter worden (meer kracht in benen, strakkere billen, zichtbare lijnen buik). Ik heb dus eigenlijk twee doelen; Meer spieren en minder vet voornamelijk rond mijn buik. Ik vind het daarom lastig om te bepalen hoeveel ik binnen moet krijgen aan kcal. Ik eet voornamelijk volgens de richtlijnen van de voedselzandloper en zat te denken dit te combineren met carb cycling. Dit zou betekenen dat ik hoge koolhydratendagen ga afwisselen met lage koolhydratendagen. Op de hoge dagen is mijn verhouding 50% koolhydraten, 30% eitwitten en 20% vet met een kcal aantal van 2200. Op lage dagen is mijn verhouding 15% koolhydraten, 50% eiwitten en 35% vet met een kcal aantal van 1850. Ik wissel hierbij Ć©Ć©n hoog koolhydraten dag af met twee lage, dus hoog, laag, laag, hoog, laag, laag, hoog, etc.
  Op de dagen dat ik aan krachttraining doe train ik 2 lichaamsdelen, dus buik en schouders, schouders en benen, buik en benen, etc. Hierbij doe ik per oefening 6-8 herhalingen en 2 a 3sets, max 9 sets per lichaamsdeel en gebruik ik (voor mijn doen šŸ˜‰ ) zware gewichten. Ik doe dan krachtoefeningen waarmee je meerdere spiergroepen traint. Daarnaast probeer ik met een uur de sportschool weer uit te zijn. Dit omdat dit kennelijk voor mensen die een ectomorf zijn de meest effectieve manier van trainen is. 1 dag in de week houd ik rust.
  Mijn vraag is wat jullie denken over het kcal/macronutriƫnverhoudingen en het trainingsschema. Hebben jullie nog tips?

  Groetjes Eva

 6. Danny

  Ik vraag me af. We hebben het hier over calorieƫn, hebben we het hier over de totale inname van calorieƫn + x4 koolhydraten of hebben we het hier alleen over de calorieƫn zelf ?

 7. Danny

  De calorieƫn onderhoud zijn dat ook meegerekend de calorieƫn uit koolhydraten ?dus echt het totale of alleen de calorieƫn ?

 8. Mike

  Ik ben 50jr 77kg train 4dagen per week met gewichten.begeleid…neem voldoende eiwit per dag.kom niet verder als 300 gram koolhydraten per dag inname…..ik groei niet….hoe kan dit?

 9. Femke

  Hallo!

  Vanwege metingen die ik zelf verricht bij mensen op de sportschool blijft nog steeds de discussie ontstaan van het feit hoe je nou het activiteitsniveau bepaald bij iemand. Dan heb ik het over de 3 levels die je op de impedantie weegschaal kunt invullen. Zelf ben ik een vrouw van 32 jaar, lengte 1.69 en vp 25%. Ik sport 3 keer in de week (zowel kracht als cardio) en wandel elke dag minimaal 30 min. en fiets elke dag 20 min. Ik zit tijdens mijn werk ook veel dus dat probeer ik op deze manier te compenseren. Welk activiteitsniveau zal ik mezelf toekennen (afgaande dus van de 3 levels op de weegschaal) en hoe bepaal lk dit het beste?
  De niveaus hierboven (5) snap ik maar wat is er gelijk aan de niveaus op de weegschaal.
  Ik vind zoveel verschillende antwoorden en mijn collega’s weten het niet exact. Het blijft uiteraard een schatting maar ik wil er wel zo dicht mogelijk bij zitten.

  Alvast bedankt voor de reacties!

  Gr. Femke

  • Kenneth Nwosu

   Hoi Femke,

   Ik denk dat deze niet te vergelijken zijn. Ik ken deze drie niveau’s niet maar wel het verschil tussen bijvoorbeeld ‘normal’ en ‘athlete’ op de Tanita weegschalen. Die gaan uit van andere criteria en worden ook om een andere reden gevraagd. Namelijk om een schatting te maken van het vochtgehalte als correctie voor de meting van het vetpercentage. Dat is dus heel anders dan de 5 activiteitsniveau’s zoals bedoeld om je behoefte te berekenen.

   Belangrijker is bovendien dat je bij het berekenen van de voedingsbehoefte slechts een zo goed mogelijke inschatting maakt, net zoals de formules voor het BMR zelf slechts een zo goed mogelijke inschatting zijn. Veel handiger dan hierover te discussiƫren, is gewoon een keuze te maken. De evaluatie zal na een aantal dagen/weken dan (indien het dieet netjes gevolgd is) aantonen of de schatting van de de behoefte correct was.

   Mvgr
   Kenneth

 10. MARTIN

  HOEVEEL CALORIEN BEVAT 1 WAME MAALTIJD 3 TOT 5 STUKS AARDAPPELPUREE
  200 GRAM GROENTEN
  150 GRAM VLEES 1 KOMMETJE SOEP
  ONTBIJT 3 SNEDEN WIT BROOD MAGER VLEES OF KAAS KOFFIE OF WATER 3 SNEDEN VLEES CHARCUTERIE MAGER
  AVONDMAAL 3 SNEDEN VLEES CHARCUTERIE

  VRAAG 2 HOEVEEL CALORIEN BEVAT ONTBIJT 3 SNEDEN WIT BROOD 3 SNEDEN MAGERE CHARCUTERIE KOFFIE WATER

  FASTFOOD 500 CALORIEN 1 MAALTIJD OPWARMEN MICROGOLFOVEN
  AVONDMAAL
  3 SNEDEN WIT BROOD 3 SNEDEN MAGERE CHARCUTERIE KOFFIE OF WATER

 11. Dirk

  Hoi, vraagje wat wegen botten en ingewanden? Als ik de LBM methode volg schijnbaar niks. Ik vul namelijk mijn vetpercentage in en de rest is volgens dit artikel “LBM” (hier omschreven als spiermassa in kg). Dit lijkt me niet te kloppen.

  Groetjes,

  Dirk

 12. essie

  Hilarisch die vragen hier, kom op mensen jullie slaan er wel in door hoor…..

Plaats een reactie