Body Mass Index Berekenen

Body mass index berekenen

Wil je de Body Mass Index berekenen? De Body Mass Index of BMI is een formule gebaseerd op lengte en gewicht die wereldwijd wordt gebruikt door gezondheidsprofessionals (trainers, doktoren, diëtisten) om iemands lichaamsgewicht te beoordelen.

Je Body Mass Index getal geeft je een indicatie of je te licht, normaal, te zwaar of veel te zwaar bent. De BMI is een ruime graadmeter voor de gezondheidstoestand voor de gemiddelde persoon, inclusief hun totale lichaamsvetgehalte, en kan dienen als voorspeller van gezondheidsproblemen die worden veroorzaakt door het hebben van overgewicht en te dik zijn. In het kort, hoe hoger je BMI getal, hoe groter het risico dat je loopt om gezondheidsproblemen te krijgen.

Definitie Body Mass Index

 • Overgewicht is een te hoog lichaamsgewicht, inclusief vet, spier, botten en water.
 • Obesitas, morbide obesitas en sterk overgewicht is een teveel aan lichaamsvet.

Een atleet of een gespierd persoon kan overgewicht hebben zonder obesitas te hebben.

Body mass index berekenen

De BMI is het gewicht van een persoon gedeeld door de lengte in het kwadraat: BMI = kg/m2. De waarden die je nodig hebt om je BMI uit te rekenen zijn:

 • Je gewicht in kilogrammen
 • Je lengte in meters (of centimeters, zie beneden)

Bijvoorbeeld, je bent 1.57 meter en 65 kilo zwaar. Je BMI is:

65 / (1.57 x 1.57) = 26

Het kan natuurlijk ook met centimeters. Dezelfde berekening is dan:

65 / ((157 x 157) x 10.000) = 26

Voor het gemak hebben we een eenvoudige BMI calculator op deze pagina gezet. Deze calculator gebruikt de tweede manier van berekenen, dus met centimeters:

 • Gewicht (kg)
 • Lengte (cm)
 • Je BMI

Wat is een gezond gewicht?

De overheid van de Verenigde Staten heeft in 1998 als gezond gewicht vastgesteld een BMI tussen de 20 en de 24.99. Een BMI tussen de 25 tot 29.99 wordt nu gezien als overgewicht.

Okay, ik heb mijn body mass index berekend. Wat nu?

Je BMI getal zegt nog niet zoveel als je niet weet waar dat nummer voor staat. De officiële richtlijnen zijn als volgt (getallen wijken iets af tussen de sexen):

Classificatie BMI

Classificatie van berekening body mass index

Obesitas Klasse 1 houdt in dat je veel te zwaar bent, het risico dat je als gevolg hiervan ziek wordt groot is, en dat je zeker 5 tot 10 procent gewichtsverlies nodig hebt.

Obesitas Klasse 2 houdt in dat het risico dat je als gevolg van het overgewicht ziek zeer groot is, en dat je hier zelfs aan kunt overlijden! Aangeraden wordt om contact op te nemen met de dokter.

BMI en gezondheidsrisico’s

Een hoge BMI houdt in dat je vatbaarder bent voor bepaalde aan je gewicht gerelateerde ziekten. Door je BMI te weten kan je hier iets aan doen, zodat je minder kans hebt om die ziekten te krijgen.

Een paar van die ziekten zijn:

 • Hart- en vaatziekten
 • Diabetes
 • Onvruchtbaarheid (bij vrouwen)
 • Incontinentie

De gezondheidsrisico’s gerelateerd aan je BMI zijn:

Risico BMI

De beperkingen van de Body Mass Index Berekening

De Body Mass Index als gezondheidsindicator is helaas niet alleenzaligmakend. Met de BMI berekening is het bijvoorbeeld mogelijk om overgewicht te hebben, ook al ben je gespierd en heb je een laag vetpercentage. In dat geval is je vetpercentage een betere indicator.

Ook wordt je lichaamsbouw niet meegenomen in de berekening, waardoor een kort maar zwaar gebouwd iemand met niet veel vet toch als te zwaar uit de BMI kan rollen.

De BMI is geen goede methode om de gezondheidstoestand te berekenen van:

 • kinderen; de BMI berekening is gebaseerd op volwassenen
 • atleten en bodybuilders; de berekening houdt geen rekening met spiermassa
 • zwangere vrouwen: hebben meer vetmassa
 • mensen boven de 65; een hogere BMI kan beter voor hen zijn om ziekten op te vangen

Een andere methode die goed werkt in combinatie met de BMI is de meting van de omtrek van het middel.

Conclusie

De BMI is een indicator voor mogelijke overgewicht, maar je moet het zien als wat het is: een indicator. Het beste kan je een professioneel iemand je gezondheid op verschillende manieren laten testen, zodat je een preciezere beoordeling krijgt.

Wil je meer lezen over het onderwerp BMI:

1 reactie

 1. jacky

  beste , hoe wordt de bmi berekend die al jaren aan fitness doet en die al behoorlijk wat spier opbouw heeft , dan kom je uit op overgewicht in kg maar toch heeft ie een vet percentage van 10 % dus bijna geen vet . Hoe wordt dit in de tabel uit gerekend ?
  Mvg

Plaats een reactie