“Dikke mensen zijn walgelijk”

Dikke mensen, vaak vinden we er wat van zonder dat we het hardop zeggen. Maar zo niet met John Burke. “Als ik iemand zie met overgewicht vind ik dat weerzinwekkend en walgelijk”. Het is slechts √©√©n zin uit de tirade van John Burke die viral gaat. “Als je kinderen dik zijn en gepest worden op school is dat jouw fout omdat je te lui bent om een fatsoenlijke maaltijd te koken”.

Dikke mensen zijn niet ok

Veteraan (dat moet je er altijd bij zeggen in de V.S.) John Burke vertelt ons niets nieuws over overgewicht. Hij stript de boodschap slechts van alle politieke correctie. Hij verlaagt het Oprah-gehalte in de manier waarop gesproken wordt over overgewicht. Recht voor je raap, ongenuanceerd en geagiteerd, sprekend uit frustratie door acceptatie van obesitas.

Ik reageerde gisteren al vrij uitgebreid toen ik de post deelde op m’n Facebook-pagina en zag later dat er blijkbaar wereldwijd al uitgebreid gereageerd wordt [1].

“Ben het eigenlijk wel met hem eens”

Velen, inclusief ondergetekende, zullen (inhoudelijk) denken:”Je hebt helemaal gelijk! Eindelijk iemand die durft te zeggen waar het op staat.” Ik heb ook artikelen geschreven van dezelfde strekking, maar dan wat meer¬†rekening houdend met zere teentjes. “Het is simpel, eet minder”. Ook ik moet toegeven dat ik soms mijn neus moet bedwingen om zich niet spreekwoordelijk¬†uit afkeuring op te trekken wanneer ik iemand met obesitas een vette hap naar binnen zie werken.

Ik krijg haast kramp in m’n nek als ik m’n neus nog verder moet optrekken uit afkeuring wanneer ik vervolgens zie dat de obesitas is overgedragen aan de volgende generatie.

Werp de balk uit uw ogen…

En dan dwing ik mezelf weer normaal te kijken wanneer ik mij besef dat ik ook niet feilloos ben.

Mijn belangrijkste punt in de reactie van gisteren was dan ook dat iedereen zwaktes heeft. Negatieve gewoonten die we niet lijken te kunnen doorbreken. De één vindt dat roken wel 2015 is, de ander heeft een sex-verslaving. John zegt terecht dat het meestal een gebrek aan discipline is. Het probleem met dikke mensen is dat hun gebrek aan discipline voor de hele wereld zichtbaar is. Een sex-verslaafde loopt niet met zijn recente browser geschiedenis afgedrukt op een T-shirt.

Sommigen beginnen met een achterstand

Hoewel ik in eerste instantie hetzelfde kan reageren als John, probeer ik mezelf al snel te vertellen dat ik het niet mag veroordelen. Gezegend met het “six-packtus-permanentus-gen” heb ik bovendien makkelijk lullen als het gaat om slank blijven.

Toegegeven; je zult van mij geen filmpjes op Facebook tegen komen waarin ik in bed kippetjes aan het frituren ben. Natuurlijk zijn gedrag en eigen verantwoordelijkheid belangrijke factoren. Sommige mensen worden echter met een achterstand geboren, zoals die kinderen die me neus lieten stijgen.

Maar ja, als dat al het geval is, verandert het nog niets aan de oplossing. Je zult uiteindelijk toch echt zelf aan de bak moeten (tenzij de FIRKO-muizen uitkomst bieden).

Werkt het?

Ook al ben je het eens met wat hij zegt,¬†kun je je afvragen wat hij¬†hiermee bereikt. Hij heeft zijn hart gelucht¬†en dan? Is dit de methode? Zullen mensen met obesitas nu opeens zeggen:” Je hebt gelijk John, ik ben walgelijk”, 200 kilo fastfood uit de keuken smijten en 50 kilo afvallen?

Moet je vechten tegen “acceptatie van obesitas” of moet je accepteren dat sommige mensen psychisch niet bij machte zijn om bepaalde patronen te doorbreken zonder psychische begeleiding? Of kan je op die manier voor iedere zwakte een excuus bedenken?

Zoals altijd zal dat per geval vari√ęren. Sommigen zullen het echt aan zich zelf te danken hebben dat ze minder gezond leven dan gewenst, anderen kunnen de omstandigheden zo zwaar tegen zich gehad hebben dat het wel heel moeilijk was om hier mentaal en fysiek bovenuit te kunnen stijgen.

Conclusie

John Burke is eigenlijk de Geert Wilders van de fitness-industrie. Hij zegt wat veel mensen wel denken, maar niet zeggen en schopt daarbij tegen de schenen. Hij zoekt de oorzaak van de problemen in √©√©n hoek terwijl er meerdere variabelen spelen en de realiteit complex is. Hij simplificeert de oplossing omdat dat makkelijk en helder is. “Kom gewoon van je luie krent en val af”. Zijn intentie lijkt oprecht, maar je kunt vraagtekens plaatsen bij de effectiviteit van zijn methode.

Ik kan het hem uiteindelijk niet kwalijk nemen, drill sergeant  John Burke. Positief feedback geven is volgens mij geen onderdeel van basic training in het Amerikaanse leger.

Referenties

 1. buzzfeed.com/rachelzarrell/a-drill-sergeant-has-sparked-a-debate-over-his-viral-rant-ca

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

11 reacties

 1. Fitrya

  Ik vind op zich wel dat hij een punt heeft. Obesitas lijkt in Amerika heel erg verheerlijkt te worden met al die programma’s die er nu rondgaan. Natuurlijk sporen ze niet mensen aan om dik te worden maar afvallen ook niet zozeer. Er zit teveel geld in de showbusiness om deze mensen op tv te zetten, of het nou een afvalrace is of mensen die zichzelf dood eten. Op deze manier ontwikkelen mensen sympathie en medelijden met deze mensen en zal er op zijn beurt weer heel veel begrip gevormd worden. Dit zorgt er dan voor dat mensen het positief proberen in te zien en , zoals hij het ook al zei, acceptatie plaatsvinden waar het allemaal prima is. Een wereld waar het niks uitmaakt hoe je eruit ziet. Allemaal leuk en aardig, m√°√°r het is ongezond en er is niets positiefs aan.

  Dus ik vind het wel een video wat vaker mag worden gemaakt, wellicht niet altijd zo grof, maar het moet gewoon wat duidelijker en harder worden aangepakt. In plaats van dat lovey dovey iedereen is perfect onzin.

 2. Cory

  Ik begrijp ook niet hoe iemand genoegen kan nemen met een moddervet figuur Ik houd me elke dag aan mijn 2000 calorie√ęn en als ik wegens een feestje meer moet eten dan kort ik dat op mijn dagrantsoen. Met de kerstdagen lijn ik altijd vooruit zodat ik kan meedoen. Ik doe dat al vanaf mijn dertiende.

  Ik kan me dus niet inleven in iemand met obesitas, die als een prinses weigert om iets te eten wat minder is dan het allerlekkerste, allervetste. Ik snap het niet. Het is genotzucht denk ik, en die kicks willen ze niet opgeven. Misschien tijdelijk, als ze zich maar genoeg schamen voor hun de bewijzen van hun ongeremdheid, maar zodra ze hun dieetresultaten moeten prolongeren dan kiezen ze toch weer voor ongeremd genot.

 3. Jane

  Hier iemand met Obesitas. Vrouw. 1.76m en 99 kg. Inmiddels heb ik mijn luie reet van de bank afgehaald en ben ik 4x per week in de sportschool te vinden. Ook heb ik mijn voedingspatroon omgegooid. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld als nu (ondanks de spierpijn). Ik voel me fitter en fitter worden. 20 kg af gevallen maar nog een hoop te gaan. Het is een heerlijkheid gevoel en ik wou dat ik het jaren geleden had gedaan. Ik denk dat het obesitas probleem meer te maken heeft met verslaving. Zoals een junk zijn coke moet scoren moet een dikkerd een bak kfc hebben. Het dient ook zo aangepakt worden. Simpel weg zeggen vreet wat minder en beweeg meer is geen oplossing. Waarschijnlijk wordt het er alleen maar erger door ivm schaamte. Obesitas zou net zo aangepakt moeten worden als een drugsverslaving. In mijn ogen zijn het dezelfde soort problemen.

  • Kenneth Nwosu

   Hoi Jane,

   Moet je toch even feliciteren met die 20kg. Proficiat! Ik denk dat men er meer aan heeft om van mensen als jou te horen hoe ze zich uit de neergaande cirkel hebben weten te werken, dan dat een kurkdroog persoon ze simpelweg een schop onder de reet geeft ūüôā

   Mvgr,
   Kenneth

  • irene

   daar heb je een punt, je bent verslaafd aan eten, en hoe komt dat? ik houd me altijd al bezig met gezondheid en voeding.. en ik weiger voortaan alle bewerkte producten. gevolg geen verkoudheid, geen piek en geen snack momenten. Suiker is de boosdoener , niet het vet. Maar samen in een product maken ze mensen verslaafd , de bloedsuikerspiegel stijgt en je hebt vaak na een half uur weer honger.. dat komt door de stijging van de bloedsuikerspiegel die ook weer snel daalt omdat het lichaam dit niet al voedsel herkent en als vet opslaat. gevolg ken je al , je wordt dik. Vermijden is moeilijk maar niet onmogelijk. en op het internet is genoeg te vinden om zonder toevoeging (pakjes, zakjes) lekker te koken.. als je winkels zo in zou richten dat je alleen gezond voedsel vindt blijven er maar een aantal zaken over: vis, vlees, eieren, groentes ,fruit , noten en zaden. de rest kan je gewoon links laten liggen afgezien van de kruiden.

 4. Mirjam

  Ik ben het eens met Jane. Na 35 kilo te zijn afgevallen (en met nog een lange weg te gaan) ben ik er van overtuigt dat een eetverslaving vergelijkbaar is met wat voor verslaving dan ook. Roken, alcohol, coke…

  En ik hoor toch niet zo vaak iemand zeggen, tja, moet je maar niet die sigaret opsteken of dat glaasje wijn drinken. Van die verslavingen is het vrij duidelijk dat het niet zo makkelijk is, dus waarom bij obesitas wel dan?

  En dan nog maar te zwijgen over alle vooroordelen die je als zwaarder persoon maar moet ondergaan.

  Klote opmerkingen op straat, zelfs als je kei hard aan het sporten bent en bezig je leven om te draaien. Net of dat “stimulerend” werkt of ook maar op een of andere manier bijdraagt aan de oplossing. *NOT!*

  En het allergrappigste is dan ook nog dat op veel “health sites” daarna ook nog eens wordt aangeraden dat je een balans moet zoeken. Dat extreem lijnen niet goed is. Dat een keer zondigen ook moet kunnen, zolang je erna maar weer terug gaat naar je betere patroon.

  Dus de volgende keer dat je met walging kijkt naar die dikke persoon die een patatje eet, wie weet is dat zijn eerste patatje in een jaar, of heeft hij het zo ingepland om af en toe er van te kunnen genieten zodat ie niet totaal doordraait en helemaal van zijn dieet af valt.

  Mensen zouden gewoon eens op moeten houden met klakkeloos anderen te veroordelen zonder het hele verhaal erachter te weten. En weet je, √°ls ze het dan al nodig vinden om iemand af te zeiken, dan vraag ik me alleen maar af, waarom die persoon dat in hemelsnaam nodig heeft.

  Iemand stimuleren en helpen lijkt mij VEEL positiever en verrijkender namelijk!

 5. Heidi

  Het is een artikel van een aantal maanden geleden, maar de laatste reactie trok toch mijn aandacht. Ik ben na nieuwjaar beginnen lijnen, ik woog toen 78kg voor 1m65, dus een bmi van 28.65 en overgewicht. Sindsdien let ik op mijn voeding en ga ik twee keer per week sporten. Gisteren ben ik met mijn kleuter naar het zwembad geweest en daar heb ik de opmerking van Mirjam aan de lijve ondervonden (Quote: “Klote opmerkingen op straat, zelfs als je kei hard aan het sporten bent en bezig je leven om te draaien. Net of dat ‚Äústimulerend‚ÄĚ werkt of ook maar op een of andere manier bijdraagt aan de oplossing. *NOT!*”) Puberjongens die het nodig vinden om commentaar te geven op hoe ik er uit zie in badpak. Wel ja, de zwangerschap en het overgewicht hebben helaas striemen nagelaten, maar h√©, ik probeer er tenminste iets aan te doen. Ik kan het ook opgeven en op de bank ploffen met een zak chips… De conclusie is dus: ja, mensen met overgewicht moeten er iets aan doen; nee, hen uitschelden helpt niet. Ondertussen heb ik besloten om het te wijten aan de nog-niet-volledig-ontwikkelde hersenen van tienerjongens en ben ik tijdens mijn lunchpauze van mijn slaatje aan het genieten, wetende dat, als ik het volhoud, ik deze zomer w√©l gezien mag worden aan het strand (die striemen zullen er waarschijnlijk altijd wel blijven, maar ach, niemand is perfect).

 6. Marja

  Gewicht is grotendeels erfelijk. Tijdens de toename van het gemiddelde gewicht tussen de jaren 60 en 90 van de vorige eeuw is de levensverwachting ook flink toegenomen en zijn veel ziektes afgenomen. Alle idee√ęn over het ongezonde van zwaar zijn is wetenschappelijk gezien onzin. Alleen echt mager (anorexia) en extreem dik (zoals een sumo worstelaar) is ongezond. Mensen die boven de 90 jaar oud worden zijn voor het overgrote deel mollig van postuur. Dus het is beter om de feiten te raadplegen in plaats van de propaganda van de farmaceutische industrie over te nemen. Lees bijvoorbeeld het boek: “Health at every size” daar staat een heleboel duidelijk en bondig uitgelegd.

 7. Melissa Lubbers

  Sommige mensen kunnen er niks aan doen
  Ik ben te zwaar maar heb jarenlang verkeerde medicijnen geslikt maar de arts wou mij niet geloven, kreeg een paar jaar geleden te horen dat ik lipoedeem heb en geloof me, je krijgt het niet af met een die√ęt, maagverkleining, sporten of een combinatie ervan.
  Lipoedeem is ziek vet en kan Door het hele lichaam zitten (meeste plekken zijn de armen, buik, heupen, billen en benen). Lipoedeem wordt of door de hormonen of via de genen maar dankzij te weinig onderzoek wordt deze ziekte door de WHO niet erkend.
  Hier in Nederland zijn er tussen de 10% en de 15% lipoedeempati√ęnten (meestal zijn het vrouwen die lipoedeem hebben

 8. Een dikke vrouw

  Jemig, ben je op zoek naar een leuk review over sportscholen in je buurt, kom je dit tegen. Serieus?
  Is het echt ok√© om anderen walgelijk te vinden? Openlijk of heimelijk? Om uiterlijke kenmerken? “Gezondheid?” Echt? Waarom is dat jou probleem? Ik vind dat niet ok√©, en ik weiger het te accepteren.
  Ik weiger het ook te accepteren dat ik als dikke vrouw wordt weggezet als “mentaal zwak” alsof ik een eetstoornis moet hebben om overgewicht te hebben, of dat mijn overgewicht een straf is die aan mezelf te danken heb. Misschien helpt mijn dikke buik jou wel vaker “gezondere” keuzes te maken. Denk dan vooral dat jij mentaal sterk bent.

  Ik vind dat ik als dikke sporter ook plezier mag hebben in sporten, ook als ik niet wil afvallen! Sporten geef me gewoon een goed gevoel. Mag ik? En ik wil geen relatie met je, ik wil alleen dat je niet onnodig urenlang staat te kleppen bij het squat-rek! Mag ik dat zeggen? Als dikke sporter?

  Heb je geen overgewicht? Eet je gezond en voel je je fit? Vind je jezelf bewust en gezond in tegenstelling tot de dikke man of vrouw die volgens jou ongezonde keuzes heeft gemaakt en gebrek aan zelfdiscipline heeft? Zie je zo iemand als mij in je sportschool? Een persoon die jij associeert met luiheid en gulzigheid? Patronen? Ga dan alsjeblieft nadenken over hoeveel broccoli je vanavond op je keukenweegschaal moet leggen, of ga je verdiepen in de veda’s of iets anders nuttigs wat je zou kunnen doen. Maar persoonlijk hoop ik als dikke “ongezonde” sporter dat je mij met rust laat. Waarom moet je iets van me vinden? Ik hoop dat dergelijke veroordelingen elke dikke sporter bespaard blijft.

  Dikke groet,
  Een dikke dame

  • Kenneth Nwosu

   Beste lezer,

   Uit je reactie is het niet vast te stellen dat voor jou duidelijk was dat ik verwijs naar iemand anders, John Burke, die deze uitspraken doet. Ik hoop dat het duidelijk is dat deze uitspraken niet van mij afkomstig zijn. In het artikel beschrijf ik dat ik het hier natuurlijk niet mee eens ben.

   Ik vrees echter wel dat velen zulke waardeoordelen kunnen hebben. Dan denk ik onder andere aan die vervelende Britse dame die onlangs bij Jensen uitlegde waarom zij dikke mensen lui vindt en hoe ze dat bewezen zou hebben. In een recent artikel beschreef ik deze instinctieve neiging in mezelf en probeer ik te verkennen waar zo’n instinctieve reactie vandaan komt. Het verschil tussen John Burke en mijzelf is dat ik deze instinctieve reactie in mezelf veroordeel terwijl John deze probeert te rechtvaardigen.

   Met vriendelijke groet,

   Kenneth Nwosu

Plaats een reactie