“Een kind zonder overgewicht? Verwek het in de winter”

Nieuw onderzoek wijst uit dat seks in de koude maanden de kans op overgewicht verlaagt in kinderen die hierdoor verwekt worden.

Alleen als het ijs- en ijskoud is

Kinderwens? Misschien moet je dan de pogingen nog even uitstellen tot de winter. Of een tripje maken naar koudere oorden. Als je tenminste de kans wilt verlagen dat je toekomstige nageslacht obese wordt.

Uit nieuw Zwitsers onderzoek blijkt de temperatuur ten tijde van het verwekken van invloed te zijn op de kans op overgewicht in het kind [1].

Als je de belangrijke ontdekkingen over bruin vet de afgelopen 10 jaar gevolgd hebt, dan verbaast bovenstaande je misschien niet. Hooguit zie je daarin een zoveelste bewijs van het vermogen van zoogdieren hun nageslacht zo goed mogelijk voor te bereiden op de wereld.

Weer dat bruine vet?

Eerst weer even de verplichte uitleg over bruin vet voor het geval de ontdekkingen hierover volledig aan je voorbij zijn gegaan. Uit een eerder artikel:

Witte vetcellen (White Adipose Tissue, WAT) zijn de vetcellen verantwoordelijk voor vaak onwenselijke hoeveelheden lichaamsvet en een hoog gewicht. Het is hun rol een energie-overschot om te zetten in een reserve brandstof. Bruine vetcellen (Brown Adipose Tissue, BAT) hebben een heel andere rol, gericht op het reguleren van de temperatuur wanneer deze daalt. Om de temperatuur te verhogen, zorgen ze voor een verhoogd verbruik van energie waarbij warmte vrijkomt. Een mechanisme waarvan in mensen vooral baby’s gebruik maken die over meer bruin vet beschikken als bescherming. Naarmate we ouder worden, worden de bruine vetcellen vervangen door witte vetcellen.

Hoewel het grootste deel dus verdwijnt, is in 2009 ontdekt dat een deel resteert rond wervelkolom en in de nek. Slanke mensen blijken vaak over meer bruin vet te beschikken dan mensen met overgewicht. Ook zijn ze vaak beter in staat om witte vetcellen zich te laten gedragen als bruine vetcellen (ook wel ‘browning’ genoemd).

Voor sommigen zijn bruine vetcellen en het vermogen van witte vetcellen om te ‘bruinen’ de heilige graal van het onderzoek naar overgewicht. Dit meest recente onderzoek toont aan dat de invloed van bruin vet nog verder strekt dan eerder bekend was.

Babyvet

Bruin vet beschermt dus baby’s tegen de kou door voor een hogere verbranding te (kunnen) zorgen. Zou het dan niet handig zijn als kinderen in koude landen met meer bruin vet worden geboren dan in warme landen? Onderzoek heeft al aangetoond dat mensen in koude landen over meer bruin vet beschikken. Maar daar moet je natuurlijk als baby meteen over beschikken, wanneer je op je kwetsbaarst bent. Zodra je geboren wordt dus en niet pas wanneer het lichaam merkt dat het erg koud is.

Uit het onderzoek uit Zwitserland blijkt dat de temperatuur tijdens het verwekken van het kind een factor is die dit aanstuurt. Seks in koude maanden zou kinderen verwekken met meer bruin vet en daarmee een lagere kans op overgewicht. Verder onderzoek toonde aan dat dit ook geldt voor muizen die onder lage temperaturen (8 graden) kinderen verwekken.

Epigenetische veranderingen

We hebben wel vaker geschreven over epigenetische veranderingen. Niet permanente wijzigingen van DNA die kunnen worden doorgegeven aan het nageslacht. Zo schreven we eerder over vaders die door veel te sporten (en veel energie te verbruiken) de kans verhogen dat hun nageslacht overgewicht ontwikkelt. Als vaders immers zoveel energie verbruikt, is het misschien handig als diens kinderen standaard wat minder verbruiken door een lager metabolisme. Om de een of andere reden is dit een van de weinige artikelen die ik geschreven heb, waar mijn dochter regelmatig naar verwijst.

Een ander voorbeeld van epigentische veranderingen is de mogelijke invloed van de energiedrankjes die een man drinkt op de geestesgesteldheid van zijn toekomstige nageslacht.

Het is in dit geval echter niet bekend hoe lang de vader in bepaalde omstandigheden moet verkeren voordat dergelijke epigenetische veranderingen optreden en dus doorgegeven kunnen worden. Ik zeg vader omdat de temperatuur van de moeder geen verschil maakte op de hoeveelheid vetweefsel in het nageslacht van de muizen. In praktijk zal dit voor de meesten weinig uitmaken gezien je meestal in hetzelfde bed ligt als je seks hebt. Maar misschien dat het voor donoren in de toekomst een stuk minder prettig wordt. Acht graden lijkt me niet de prettigste temperatuur om er een slinger aan te geven. De mannetjes muizen brachten bovendien enkele dagen door in temperatuur van 8 graden voordat ze zich mochten opwarmen aan een vrouwtje.

Ik zou dan ook niet voorstellen om voor de sex een ijsbad te nemen, of een tijdje in de koelkast te gaan zitten. Ten eerste omdat je het mogelijk dagenlang zou moeten volhouden. Ten tweede omdat je meestal niet meer indruk maakt op je partner na een ijsbad.

Referenties:

  1. Cold-induced epigenetic programming of the sperm enhances brown adipose tissue activity in the offspring
    Wenfei Sun, Hua Dong, Anton S. Becker, Dianne H. Dapito, Salvatore Modica, Gerald Grandl, Lennart Opitz, Vissarion Efthymiou, Leon G. Straub, Gitalee Sarker, Miroslav Balaz, Lucia Balazova, Aliki Perdikari, Elke Kiehlmann, Sara Bacanovic, Caroline Zellweger, Daria Peleg-Raibstein, Pawel Pelczar, Wolf Reik, Irene A. Burger, Ferdinand von Meyenn & Christian Wolfrum. Nature Medicine July 2018

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie