COACH LOGIN

Fajah verprutst het

Fajah Lourens was te gast bij Eva Jinek. Een mooie gelegenheid om meer onzin de wereld in te helpen en en passant een eetstoornisje of twee te veroorzaken.

“De absolute koningin van de Nederlandse fitgirls”

Fajah Lourens schoof aan bij Eva Jinek. Ze gaat een tweede boek uitbrengen van haar Killerbody dieet en schuift dus graag aan ter promotie. Al snel oogstte haar optreden de nodige kritiek. Hoge bomen vangen veel wind. Als “absolute koningin van de Nederlandse fitgirls” (aldus Eva) kun je dan ook de nodige kritiek verwachten. Als je echter nogal zorgelijke nonsens gaat verkondigen maak je het Fajahtje-pesten wel erg makkelijk.

“Absolute koningin van de Nederlandse fitgirls” vind ik persoonlijk bovendien een belediging voor al die fitness-atleten die qua ervaring en deskundigheid mijlen voor op Fajah lopen. De OFG’s, Original Fitgirls. De vrouwen die fitness al als lifestyle hadden nog voor Fajah haar eerste stappen zette als actrice en model. De OFG’s die er achter komen dat ze weer terug zijn op het schoolplein waar alles draait om populariteit en niets om inhoud.

Waarom nog een boek Fajah?

Een betere vraag is: waarom dat eerste boek? In een eerder artikel vroeg ik me al af waarom mensen zo graag dieetboeken van BN’ers lezen in plaats het werk van deskundigen. Nog meer vroeg ik me af waarom BN’ers denken dat hun populariteit synoniem zou staan voor deskundigheid op ongerelateerde gebieden. Zoals een Fajah die veel volgers heeft, toevallig geïnteresseerd raakt in fitness en, tadaa!!, “buig voor uw nieuwe koningin der fitgirls”.

Illustratief is de wijze waarop haar eerste boek tot stand kwam. Fajah vertelt aan tafel bij Eva dat dit het idee was van haar uitgever. Fajah begon uit te leggen dat ze haar bedenkingen had. “Top!” dacht ik. Ze stelt zichzelf dus wel de vraag of zij naast haar bekendheid en een toevallige interesse in fitness, nog over andere kwalificaties beschikt om een dieetboek te schrijven. Wat zat ik fout. Haar reden om te twijfelen? “Ik ben nog niet groot genoeg online”.

Het vereiste is dus niet zozeer of je een goede boodschap te brengen hebt. Het gaat er vooral om dat je online genoeg volgers en daarmee potentiële kopers hebt. Nu nog wachten tot de eerste kookboeken van Fajah verschijnen, natuurlijk snel gevolgd door een kledingmerk, Killer Fitqueen of zo. Mocht je nog een fotograaf nodig hebben om die lijn mooi vast te leggen Fajah, dan hou ik me aanbevolen. Als fitness fotograaf oordeel ik immers niet. Dat doe ik alleen als blogger.

“Gemiddelde vrouw heeft 1300-1400 kcal nodig per dag”

Fajah legt uit dat 1200 kcal per dag helemaal niet zo weinig is. Ze heeft niet zo’n hoge verbranding, stelt ze. Zo’n 1350 kcal per dag. 150 kcal zou dan niet zo’n groot tekort zijn om af te vallen. Moet het wat sneller dan verlaagt ze haar dagelijkse inname tot 1000 kcal per dag.

Vervolgens blijkt dat Fajah toch een zeer deskundige coach is. Eva vraag aan Fajah wat de dagelijkse behoefte is van een gemiddelde vrouw met een baan en twee kinderen die veel beweegt en actief is. Zelf zou ik daar als coach geen antwoord op kunnen geven. Hooguit aan de hand van statistieken, maar daarvan zou ik al snel zeggen dat deze weinig waard zijn voor een individueel advies. Ik zou meer informatie nodig hebben. Ik heb niets aan “een gemiddelde”.

Fajah heeft haar antwoord al klaar nog voordat Eva klaar is met haar toch al beperkte beschrijving van deze theoretische Nederlandse vrouw: “1300 tot 1400 Kcal” is haar stellige antwoord. Toevallig precies hetzelfde als de behoefte van Fajah. Blijkbaar heeft de gemiddelde actieve vrouw met een baan en twee kinderen, net als Fajah, een trage verbranding. Blijkbaar staat Fajah model voor de gemiddelde Nederlandse vrouw.

Niet volgens het voedingscentrum dat uitgaat van 2000 kcal per dag [1]. Maar goed, daar kan ik dus ook niet veel mee.  Gemiddelden zeggen me niet zo veel. Laten we het plaatje iets meer invullen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat het gaat om een vrouw van 30 jaar oud, met een lengte van 1,71 en een gewicht van 55kg. Laten we haar Ingrid noemen. Ingrid is niet bepaald een zwaargewicht dus. Ingrid “beweegt veel en is actief”. Laten we zeggen dat dit betekent dat ze 1 tot 3 keer in de week traint. Volgens de formule van Harris-Benedict zou Ingrid 2093 kcal nodig hebben per dag om op gewicht te blijven. Zou ze nooit trainen dan zou dit rond de 1620 kcal liggen.

Hoe de fuck kom je dan om 1300 tot 1400 kcal als dagelijkse behoefte voor de ‘gemiddelde’ vrouw? Wat een klap moet dat voor Ingrid geweest zijn toen ze inschakelde op Jinek. Ze eet rond de 2000 kcal per dag en traint regelmatig, maar volgens Fajah wordt ze zo dik. “Gek”, denkt Ingrid, “daar heb ik niets van gemerkt”.

Leuk voor inspiratie en motivatie

Het is illustratief voor een probleem dat ik eerder beschreef in een artikel over voorbeeldfiguren. Daarin probeerde ik uit te leggen dat het prima is om iemand te volgen als voorbeeld, maar minder handig is om diens voorbeeld te volgen. Nee, dat is niet hetzelfde. Volgen voor inspiratie en motivatie, niet voor informatie. Wat voor die persoon werkt, hoeft namelijk niet voor jou te werken. Ik durf te betwijfelen dat Fajah model staat voor de gemiddelde vrouw (met een baan en twee kinderen).

Misschien moet ik hoop putten uit de gedachte dat Fajah vooral het gezicht is van de brand ‘killer body’. Een leuk gezichtje om er op  te plakken terwijl de echte deskundigen het werk doen. Een beetje de hoop die we momenteel voor Amerika hebben. Toegegeven, Fajah ziet er leuker uit dan Trump.

Zoals ik al eens eerder zei: ik neem het Fajah niet kwalijk. Waarom niet verdienen waar je verdienen kunt? Niet iedereen hoeft zich te laten leiden door scrupules (zelfst.naamw. Uitspraak:   [skryˈpyləs] zonder scrupules, zonder gewetensbezwaren).

“Maar het werkt!”

Fajah verwijst naar de resultaten waaruit blijkt dat haar benadering effectief is. Weet je wat ook effectief was Fajah? Expeditie Robinson. Dat weet je uit eigen ervaring. Toch zou ik niet iedereen naar een onbewoond eiland sturen om af te vallen. Concentratiekampen, die waren ook effectief om af te vallen.

Effectief is niet altijd hetzelfde als verstandig. Minder eten dan je nodig hebt, is geen raketwetenschap. Een verantwoord, persoonlijk,  advies geven waarmee iemand de juiste balans weet te vinden, vooral op de lange termijn, dat is de kunst.  Een reden waarom ik als coach niet heel happig ben op before and after pics als maatstaf van je succes.

En bedankt Fajah

De laatste tijd lijken meerdere Nederlandse fitness bloggers wat meer zelfreflectie te hebben en te waarschuwen voor de gevaren van het doorschieten in fitness. Ook wij namen onze rol onder de loep als het gaat om de invloed van fitness en diëten en de mate waarin deze zou kunnen leiden tot een eetstoornis. Die ontwikkeling heeft Fajah echter gemist blijkbaar.

Misschien heeft Fajah nog een jaar of tien nodig aan ervaring en studie. Dan komt ze in de buurt van de ervaring en kennis die de meesten van ons hebben wanneer we iets zinnigs denken te kunnen delen over fitness en voeding. Belangrijker nog, dan is ze door alle psychische hoogte- en dieptepunten gegaan die we allen meemaken. Dan weet ze tenminste waar de fuck ze over ze praat.

Het beste nieuws echter is dat we een eetstoornis binnenkort ook als Nederlands exportproduct mogen beschouwen. Fajah hoopt haar boek in 50 landen te laten uitgeven. #trots

Referenties:

 1. voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/overgewicht/spelregel-2-minder-eten-om-af-te-vallen.aspx

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gecertificeerd fitness-docent, natural bodybuilder en heeft een achtergrond in oosterse vechtsporten als docent Ryukyu Kobujutsu (Japanse Krijgskunst). Als hoofdredacteur van FITsociety schrijft hij uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, bodybuilding, voeding en supplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

57 reacties

 1. Diesna Loomans op zegt:

  Inderdaad✌️ Als ik 1200 kcal per dag ga eten.. man man man dan blijft er gewoon niks over van mij.. ik zal mijn eigen boek niet promoten over de rug van een ander maar ik ben het ONEENS met haar methode.

  • Marije op zegt:

   Ik ben 25 jaar. 1.77 lang en weeg momenteel 68. Ik eet 2400 tot 2600 calorieën per dag en soms op zaterdag 3000 (alcohol niet mee geteld ook nog eens en voornamelijk veel friet). Ik sport niet, ik werk 50+ uren in de horeca. Ik krijg vaak te horen dat het slecht is dat ik niet sport en hoe ik dit doe. Nah ik sport wel degelijk aangezien wij 4 verdiepingen hebben(geen lift).

 2. Marvin op zegt:

  Lees het boek feed the muscle burn the fat. Dan word alles een stuk duidelijker! Zullen voor veel mensen een eye opener zijn.

 3. Hanneke op zegt:

  Mooie insteek, veel humor en duidelijke boodschap. Laat mensen alsjeblieft zoeken naar een goede coach en niet nog meer onzin uit commercieel geschreven boeken halen wat voor de grote groep mensen geschreven is. Wil jij je doelen behalen, ga dan op zoek naar iemand die je een persoonlijk plan kan geven.

 4. Alicia op zegt:

  Beetje Jammer dit hoor. Dit is hoe de wereld nou eenmaal in elkaar zit tegenwoordig. Celebs pakken hun kansen en ik zou dat waarschijnlijk ook doen als ik in dezelfde positie zat… Why the hell not. Fitness op dat niveau is een beetje een hype op dit moment en het zijn dan ook geen mensen die van plan zijn om fitness aan te pakken op een serious level. Er word ingespeeld op een hype/trend dus het is gewoon marketing. En geloof me in vergelijking met engeland en amerika zijn de boeken van fayah waarschijnlijk zorgvuldiger samengesteld dan bijvoorbeeld een Holly van Geordie Shore.

 5. Lucas op zegt:

  Volgens mij heeft dit artikel niets te maken met jaloezie en arrogantie zoals gezegd word.
  De kern is dat het erom gaat dat in dit geval door Fajah aan mensen wijs word gemaakt dat er een bepaalde manier is waarop zij moeten afvallen. Haar eigen fysiek zou het voorbeeld zijn. Echter hangt het van heel veel factoren af hoe het dieet van iemand eruit moet zien. Fajah is ook zeker niet de enige in deze branche die onjuiste informatie verkoopt, maar het artikel gaat nu eenmaal over haar. Buiten dit artikel heb ik haar weleens op tv horen zeggen ´je moet van je hongergevoel houden´. Niet een gepaste uitspraak als je het mij vraagt. Mede door dit soort uitspraken, kan ik mij voorstellen dat meisjes/vrouwen die bijv. al onzeker zijn over hun lichaam een eetstoornis ontwikkelen. Zelf heb ik inmiddels 8 jaar ervaring met krachttraining, heb ik een sportopleiding afgerond en ben ik fysiotherapeut. Daarnaast heb ik veel zelfstudie gedaan op met name het gebied van voeding en suppletie. Inmiddels ben ik al meerdere keren doelbewust van chubby naar droog gegaan door een dieet te volgen. Ik heb het keto-dieet gedaan, meerdere vormen van carbcycle, ‘gewoon dieet en tot slot het steeds populairder wordende flexible diet waarbij je alle soorten voeding mag eten. Keto werkte, maar verloor ook veel spier. Carbcycling werkte ook, maar wederom meer spierverlies dan nodig en ja, ook het ‘normale’dieet zorgde voor meer verlies van kwaliteitsmassa dan nodig. Bovendien voelde ik me op de lange termijn ook steeds futlozer door deze dieetvormen. Tevens lette ik er ook op dat ik zoveel mogelijk onbewerkt voedsel at. Dat is immers zoals veel guru’s zeggen wat nodig is. Afgelopen jaar ben ik voor het eerst flexible dieting gaan proberen, waar ik zelf oprecht sceptisch over was. Ik at tot op het eind nog junkfood en ik heb geen drastische maatregelen genomen om in de calorieën te snijden. Ook koolhydraten/carbs at ik zelfs op het eind nog in overvloed. Het resultaat was dat ik net zo droog of zelfs droger dan voorgaande jaren was, maar veel vollere en hardere spieren met behoud van meer spiermassa.
  Conclusie: Uithongeren hoeft niet, koolhydraten/carbs zijn niet de vijand maar je vriend (brandstof) en onbewerkte producten/clean eten is helemaal niet nodig. Baseer je dieet dus op jouw lichaamssamenstelling ,hoe actief je gemiddeld dagelijks bent en hou je aan de feiten voor het beste resultaat.

  • G. Lakhai op zegt:

   Hoi,

   Wil jij mij meer vertellen over flexible dieting?
   Ik ga over 2 maanden bevallen en ben aan het rondkijken hoe ik daarna zsm weer in shape kom.

   • @ G. Lakhai
    Geen idee of je het nog leest, maar bij deze:
    Bij flexibel diëten kijk je naar de calorieën en de verdeling van koolhydraten/vetten/eiwitten (en je vezels, vitamines, etc). Het doel is om bepaalde richtlijnen te bereiken, dus X aantal calorieën en bepaalde hoeveelheden koolhydraten/eiwitten/vetten. Voor sporters wordt vaak aangeraden 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht, 0.6g – 1g vet per kilo lichaamsgewicht (meer kan ook, maar dit is het minimum; zelf ga ik uit van 1g per kilo lichaamsgewicht) en de overige calorieën vul je op met koolhydraten. Zoals gezegd: houd wel rekening met vezels en dergelijke op het gebied van gezondheid (specifiek voor afvallen/aankomen hebben vezels en vitamines geen directe rol, voor zover ik weet).

    Wat betreft de butthurt reacties van sommige mensen: boehoe zeg.
    Er worden gewoon prima punten aangehaald in dit artikel.
    Arrogant? Wat dachten jullie van Fajah die in het filmpje aangeeft dat er zovéél mensen ‘dik’ zijn omdat de aanbevolen hoeveelheid 2000 calorieën is? Wel eens gedacht wat dit met het zelfbeeld doet van onzekere vrouwen die gewoon 2000(+) calorieën nodig hebben per dag? Precies: een verhoogde kans op een eetstoornis.
    Al helemaal met de hele ‘fittrend’ tegenwoordig wordt de drempel tot een eetstoornis verlaagd met dit soort praktijken.

    Ik vind het overigens ronduit schandalig dat dit soort praktijken op televisie gepromoot worden maar dat er 0,0 gedaan wordt met WETENSCHAPPELIJKE ONDERZOEKEN. Geeft maar weer aan dat sensatie maken en kijkcijfers veel belangrijker zijn dan de gezondheid van de mens (al moet toegegeven worden dat consumenten zelf ook ‘oogkleppen’ op hebben; waarschijnlijk zou een groot deel snel hebben gezapt wanneer het over ‘saaie wetenschappelijke informatie’ gaat). En dan zijn er nog mensen die klagen over spelfouten of emoties in dit artikel; blijf maar lekker jullie ogen sluiten hoor, wat niet weet wat niet deert, of zo iets..

  • Stefan van der Windt op zegt:

   Dit. Carbs hebben een slechte reputatie terwijl we goede carbs nodig hebben als brandstof. Kijk zelf hoe je lichaam reageert en pas aan waar nodig (mits je weet waar je over praat).

   Thanks voor deze zinnige reactie:)

  • jonny op zegt:

   Goede opmerking. Zij heeft vlog gemaakt kwam op de telegraaf dat ze 6 tot 6 werk en in de weekend s’avonds werkt. ze kon niet meer van die opmerkings van men opvatten. werd ze kwaad over tegen de RTL Boulivard.

 6. Angela op zegt:

  Dit spat van de afgunst. Geen leuk artikel om te lezen. Je haalt Fajah en haar methoden totaal neer, maar heb je ook nog nuttige info? Die mis ik nogal. Dit artikel zegt eigenlijk niets. Behalve dan een meningsverschil tussen jou en Fajah. Het werkt misschien niet voor iedereen. Maar het werkt voor haar en vele volgers. Cant deny that.

  • Mascha Tieken op zegt:

   al die uithonger diëten werken in het begin. Tot dat je lichaam steeds zuiniger omgaat met de kcal inname omdat het te weinig binnen krijgt.

   Ja het artikel is hard maar blijkbaar nog steeds niet hard genoeg want de eerste de beste leek blijft in de verdediging. En hebben niet door hoe er met hun gezondheid gespeeld wordt.

   Ik denk dat hier genoeg mensen zitten met kennis van zaken die altijd de “rotzooi” van andere mogen opknappen.
   Hiermee bedoel ik de talloze mensen waarvan de stofwisseling niet meer optimaal werkt door ondervoedingsdieten.
   Helaas heb ik talloze dames gezien met de gevolgen… bv een aandoening ad schildklier.

   En uiteindelijk allemaal ontstaan om dat rot geld want laten we eerlijk zijn die boeken ed gaat om de “roem” and the money en niets meer !!

  • Als er iemand is die (gratis) nuttige informatie deelt is het Kenneth. Het gaat niet om een meningsverschil maar om roekeloos adviezen de wereld in te helpen die een gevaar zijn voor veel jonge meiden. Kenneth probeert daar, geheel terecht, zijn licht op te laten schijnen.

  • Marcus op zegt:

   Afgunst waarop, jij hebt duidelijk ook nog het een en ander te leren. En ja het werkt voor haar, in haar ogen. Voor nuttige info kan je hier toch andere artikelen lezen.

  • Stefan van der Windt op zegt:

   Weet jij ook hoe die vrouwen zich voelen? Hebben ze nog energie om met hun kinderen te spelen? Zijn ze constant als dwang met hun dieet bezig? Hebben ze vaak honger?

   Misschien werkt het op korte termijn, maar op den duur zijn ze moe en zijn ze met hun hoofd alleen maar bezig met hun kcal inname.

 7. Marius op zegt:

  Ik begrijp de nogal extreme toon in het articel volkomen! Het is inderdaad belachelijk dat een BN’er schaamteloos een eetstoornis op televisie mag promoten. 1300 kcal standaard op een dag is belachelijk weinig en ik kan me voorstellen dat met name haar volgers( ik denk jonge meisjes?) dit advies zullen overnemen. Heel goed dat Kenneth zijn verantwoording neemt en duidelijk laat horen dat dit soort uitspraken echt niet oké zijn.

 8. Martin op zegt:

  Prima stuk, duidelijk en een beetje onderbouwd hier en daar.
  Alleen voedingscentrum? Gaan we daar ook al waarde aan hechten?
  Wat ook iets krom is is dat als Faya een stelling geeft het niet klopt, maar als Harris-Benedict een cijfer geeft het wel klopt. Hier zie ik ook geen onderbouwing over waarom de ene wel en de andere niet.

  Voor de mensen die het weten is het duidelijk, maar voor onwetenden is het vreemd en onlogisch.

  Dus dit soort stukken prima, maar graag betere onderbouwing.

 9. Maaike op zegt:

  Verschrikkelijk artikel!
  Tuurlijk je hebt een paar punten maar de manier waarop je schrijft… puur jaloezie en arrogantie.
  Jammer dat je je eigen emoties er zo bij moest betrekken en die emotionele diepte punten waar je het over had die heeft faya vast vaak genoeg gehad, niet alleen met fitness maar ook in haar prive leven. Oordeel niet als je niet alle informatie hebt.
  Geen goede promotie voor jullie FITsociety, ken jullie niet maar heb daar ook geen behoefte meer aan.

 10. Charlotte op zegt:

  Nog iets wat verboden moet worden: bloggers die niet kunnen schrijven. Wat een slecht stuk! Blijf lekker coach en laat het schrijven aan anderen over. Dat zou Fajah ook moeten doen. Schoenmaker, blijf bij je leest!

 11. Jesse op zegt:

  Al die mensen die zeggen dat hij jaloers is,
  Ik vind het juist leuk geschreven.
  Daarnaast snap ik de irritaties van echte specialisten in deze

  • Trudy op zegt:

   Ik denk eerder boos. Ze maakt gebruik van de onzekerheid van vrouwen, om haar eigen zakken goed te voelen. Met een dieet dat weinig te maken heeft met goed voor je lijf zorgen, of met lekker in je vel zitten. Blij dat mensen hier dus fel tegen in gaan en mensen uit hun droom helpen en hopelijk zelfs gezond houden

 12. Maartje op zegt:

  Ik ben als tiener geregeld naar een dietist geweest, op dat moment sporte ik 20+ uren en fietste iedere dag nog 20km voor school. Uit de analyses van de dietist (en later student dietisten) kwam naar voren dat ik gewoon 2800 kcal nodig had. En die at ik ook echt wel op een dag. Ik ben misschien niet super skinny maar met 165cm en 55 kg kan je me ook zeker niet zwaar noemen.. Nouja misschien vinden mensen als Fajah dat wel. Met 1200-1300 kcal had ik die tijd nooit overleefd. Ik vind dit echt een slecht teken, er zullen zoveel meiden zijn die haar wel geloven en TE véél en TE snel af zullen vallen. Ik houd het gewoon bij de profs en ervaringsdeskundigen

 13. Saskia op zegt:

  Afgunst of niet, volgens mij draait het in dit stuk vooral om 1 ding: het is niet de vraag of het werkt of niet (want dat zal ongetijfeld), de vraag is of de Fajah-methode verstandig is. En dat is het denk ik inderdaad niet.

 14. Goed stuk. Dit wert voor faja. Maar mensen moeten echt denken dat iedereen anders is en hun lichaamsbouw ook anders. Als je 120 kilo weeg zal je nooit als faja uitzien. Want blijkbaar werkt je lichaam heel anders. Faja zegt het zelf ze was nooit dik…ze wilde alleen “opdrogen “. Ik applaudiseer het feit dat ze haar kans pakt. Maar ik denk dat ze realistisch tegen mensen moet zeggen dat ze bewust hiermee moeten omgaan. Maar ja uiteindelijk ligt het aan een ieder om zelf de beslissing te nemen en zich niet laten beïnvloeden door reclame.

  • Klaas op zegt:

   Allereerst is het wel goed om te horen dat iemand het heeft over de energiebalans. Haar boodschap is duidelijk. Het draait om calorieën als je wilt afslanken en daar heeft ze gelijk in. Met haar lengte van 1,65 m zegt ze met 1.350 kcal per dag voldoende te hebben en dat is gezien de enorme variatie van het rustmetabolisme, best mogelijk. Als ze af wil slanken, dan gaat ze naar 1.200 en als ze snel wil afslanken gaat ze naar 1.000 kcal per dag. Zij stelt heel duidelijk dat de gemiddelde huisvrouw 1.300-1.400 kcal per dag nodig heeft en dat ze niet kunnen afslanken, omdat ze op 2.000 kcal zitten. Dat is op zich geen raar idee, want 2.000 kcal van het Voedingscentrum is een gemiddelde.
   Zij pleit voor gezonde voeding en maakt een rake opmerking over calorierijke jus-d’orange. Daarnaast stelt ze dat het voor jonge meiden lastig is om een killer body te krijgen als je met de scooter naar de Mac Snack rijdt, Het is allemaal zinnig. Haar boodschap is heel simpel, als je af wilt slanken, moet je niet zeiken, maar minder eten. En je hoeft geen zes dagen per week 2 uren per dag sporten, daar heeft ze ook gelijk in. Waarom dan die vreemde reacties?

   • Barend op zegt:

    Broodnijd waarschijnlijk. Alle goeroe’s (waarbij je bij de meest ook niet meer dan een certificaat van een onduidelijke instantie kan vinden) staan op hun achterste benen. Als je zo graag alle meiden en vrouwen, die in rijen achter Fajah aanlopen, van een eetstoornis wilt redden, schrijf een beter boek. Simpel

 15. En terecht dat hij Faja aanpakt, ik snap niet hoe men het kan opnemen voor iemand die zichzelf constant in bochten aan het bewegen is om zo alsnog de zogenaamde BNer te blijven.

  quote
  * Nog meer vroeg ik me af waarom BNN’ers denken dat hun populariteit synoniem zou staan voor deskundigheid op ongerelateerde gebieden*

  Ze was actrice, daarna model, nou gaan die 2 opzicht wel samen. al is model zijn in mijn gedachte niet eens echt een beroep, je hebt meer aan de kennis van een kleding maker, of een bakker, dan voor je beroep louter mooi moeten zijn.

  Dat hield op en daarna moest en zou Faja, net zoals zoooooveeel andere BNers de muziek wereld in duiken, en werd ze een zogenaamde DJ ( dit was natuurlijk geen moeilijke opstap omdat mvr al BNer was, en het de weg van de minste weerstand is,
  Nu dit geen succes heeft gehad heeft ze blijkbaar iets anders nodig gehad, en ja tegenwoordig gaat het meer om de populariteit van iemand dan dat het om de kennis en ervaringen gaat.

  Zoals meneer ook zegt, het moet niet zo zijn dat deskundig goed, onderbouwd advies waar wel degelijk goed onderzoek naar is gedaan voordat er een mening gevormd wordt.

  Het zegt wel iets dat een stelling als dit, genegeerd wordt door mensen, zoals sommigen reacties hier boven laten zien is men gauw geneigd om logica en kritiek weg te zetten als onzin, jaloezie, en anders. maar om het op te sommen is het niet zo geheel onlogisch wat meneer hier zegt.

  Wat koop je liever een auto die van de band komt rollen door een bedrijf met ervaring? of 1 die door iemand met weinig tot geen kennis in elkaar gezet is, maar wel een stuk mooier oogt?.

  U bent ziek, ik kan uw advies geven over de klachten vanuit mijn persona, Maar ik weet zeker dat iedereen die tegen dit artikel ageert, mij niet de diagnose laat stellen en toch echt naar het ziekenhuis gaat om iemand te spreken die er echt vertand van heeft toch?, een specialist/expert zo gezegd.

  Een kans pakken betekend niet dat er gebazeld mag worden, er valse of onwerkelijke feiten gestrooid mogen worden of dat iemand zijn ” ervaringen ” laat gelden voor het grootse gedeelte van de mensheid, en het ook zo dicteren.

  Heel simpel gezegd, als we allen deze mentaliteit aannemen, is binnen no time de maatschappij een groot narsitisch gezelschap waar de gene met de oogkleppen het hards schreeuwen, de gene die hun kans pakken onzin verspreiden, omwille van populariteit, aanzien en geld. en de gene die deskundig zijn worden weg gedrukt, en genegeerd om dat een uitgerangeerde BN’er toch net iets meer volgers heeft, en helaas is begint dat wel de trend te worden tegenwoordig.

 16. * Zoals meneer ook zegt, het moet niet zo zijn dat deskundig goed, onderbouwd advies waar wel degelijk goed onderzoek naar is gedaan voordat er een mening gevormd wordt, word af gedaan als onzin door volgers van iemand die niet goed weet waar ze het over heeft

 17. Eddie op zegt:

  Wat bezielt een mens om voedingsadviezen op te volgen van Fajah? Wie is Fajah? Heeft ze bewezen een kundige te zijn op dit gebied? Die afschuwelijke reet een ‘killerbody’? Really? Wake up…..

 18. Edwin op zegt:

  Wat bezielt een mens om voedingsadviezen op te volgen van Fajah? Wie is Fajah? Heeft ze bewezen een kundige te zijn op dit gebied? Die afschuwelijke reet een ‘killerbody’? Really? Wake up…..

 19. Henry op zegt:

  Haha al die reacties…

  Ik blog zelf ook, niet over fitness maar iets totaal anders. Wat echter gelijk blijft is dat hoe meer je op het randje probeert te schrijven (wat ik heel leuk vind en wat bezoekers trekt) hoe meer mensen over de zeik zijn.

  Ik vind het stuk als blog ontzettend goed! Natuurlijk onderbouwing en spelfouten kan beter, maar wie maakt ze niet? Je werkt toch niet bij de NOS of NRC? Mensen deze meneer schrijft gewoon om een beetje te shockeren en dat mag prima over het succes van Fajah, die tegenwoordig als enige verstand lijkt te hebben van fitness…

 20. Ronne op zegt:

  Voor iedereen die wel van boeken houdt over dit soort onderwerpen en eens een realistisch boek wil lezen raad ik aan om “strong is the new beautiful” te lezen van lindsey vonn, topsport skiër en al vele goude medailles behaald op world cup en olympische spelen. Het boek beschrijft een heel realistisch beeld over hoe zij tot de conclusie is gekomen dat diëten niet werkt en dat een gezonde levensstijl het beste werkt.

 21. Sonya op zegt:

  Wat een gezeik over die 1200 cal zeg! Dat is ook MIJN grens…kom ik daar 100 cal per dag overheen (ook al sport ik daarbij intensief 3x per week!), word ik steeds dikker en dikker. Maar ja…gelooft niemand. Ervaring liegt niet toch? Helaas een leven lang dieet voor mij als ik niet dikker wil worden. Iedereen is nou eenmaal verschillend. “Get a life…stop eens met dat diëten” hoor ik vaak. Ja lekker makkelijk…dan word ik dus dikker. Vorig jaar in een paar maanden 7 kilo erbij door “normaal” te eten incl sporten.
  1200 cal is voor de één weinig, voor de ander niet. Heeft ook met je eerdere eetpatroon te maken!
  Succes met alles Faya!

 22. HenkvdM op zegt:

  Heerlijk artikel!
  Zo denk ik er dus ook over. Ze (Fajah) mag doen en laten wat ze wil, maar niet in de positie als voorbeeldfunctie. En met haar boek bevestigt ze dat ze een voorbeeldfunctie wil zijn.
  Daarnaast brengt ze het ook alsof het een feit is, maar (zoals je ook al ik je blog aangaf), verschilt een voedingsadvies per persoon.

  PS Ze is een waardeloze DJ!

 23. Wendy Jansen op zegt:

  Ik denk dat de vraag is of dit een verstandige methode is. Jezelf constant op een strikte calorie inname zetten om af te vallen en vervolgens met normaal eten weer jojo-end aan te komen. Het werkt gewoon niet op de lange termijn. Deze vrouw zal haar hele leven calorieen blijven tellen en dan doe je zogezegd toch iets niet helemaal goed. Want een balans gaat ze nooit vinden. Omdat ze te weinig eet.

 24. Christiaan op zegt:

  Door dit soort “voorbeeld figuren” zijn meiden tegenwoordig het woord eetstoornis aan het ontwikkelen, zo lang je maar geloofd in die calorieën krijg je vanzelf een eetstoornis. Weet je wat, zolang je maar geloofd in jezelf krijg je vanzelf een mooi zelfbeeld. Bullshit dat je dit zou doen, elk lichaam is anders en al helemaal niet te regelen via een onozel fitboek.

 25. Ik ben het wel met het artikel eens. Groen en geel van jaloezie word je trouwens als je ziet wat populariteit voor je geloofwaardigheid kan doen. Ik ben al vijftig jaar superslank en ben zelden ziek maar mijn mening wordt meestal overgeslagen op forums ten gunste van greengirls met hun orthorexia en fatgirls die vijf kilo zijn afgevallen (maar nog steeds vet zijn). Het zij zo; het is mijn noodlot. X-D .

  Maar zolang er geen doden vallen moet iedereen maar zelf bepalen waar ze hun motivatie vandaan halen. Motivatie is het belangrijkste en tegen de tijd dat ze erachter komen dat ze helemaal niet op Fajah zijn gaan lijken zijn ze wel flink afgevallen. Hopelijk blijft dat even zo.

  Met 1200-1400 kcal kan ik wel een tijdlang op hetzelfde gewicht blijven staan, maar op zekere dag zal de weegschaal plotseling een pond minder aangeven, wat niet zo gewenst is want je gezicht wordt er niet knapper van. Mijn inname zal tussen 1600 en 1900 kcal moeten liggen, wat voor een middelbare vrouw van vijftig kilo die niets aan sport doet en alleen dagelijks een uurtje wandelt en winkelt, vrij veel is.

Plaats een reactie