Diabetes type 2

“Genezen van Diabetes type 2 is mogelijk door af te vallen”

Diabetes type 2 kan tot 10 jaar na het ontstaan genezen worden door af te vallen. Diabetes is in Nederland doodsoorzaak nr. 11, direct achter borstkanker [1]. In 2015 waren er 1.1 miljoen Nederlanders met de diagnose diabetes. Goed voor zo’n 1,7 miljard euro aan zorgkosten in 2011. Deze cijfers betreffen alle vormen van diabetes waarvan type 2 de meest voorkomende is.

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Hierdoor is het niet meer in staat om het bloedsuiker goed te reguleren. Professor Roy Taylor van de Newcastle University in Groot Brittannië heeft bijna 40 jaar van zijn leven gewijd aan het bestuderen van deze aandoening en de onderliggende oorzaken. Hij presenteerde zijn bevindingen vorige week tijdens de European Association For The Study Of Diabetes (EASD 2017) in Lissabon.

Taylor’s belangrijkste conclusies zijn:

 • Teveel calorieën leidt tot teveel vet in de lever
 • Hierdoor reageert de lever onvoldoende op insuline en produceert deze teveel glucose
 • Het overschot aan vet in de lever wordt doorgegeven aan de alvleesklier waardoor de cellen die insuline produceren beginnen te falen
 • Het verlagen van de hoeveelheid vet in de alvleesklier met zelfs minder dan 1 gram kan de normale productie van insuline herstarten waarmee diabetes type 2 teruggedraaid kan worden
 • Het herstellen van de functie van de alvleesklier en het omkeren van diabetes type 2 is minstens tien jaar mogelijk na het ontstaan van de aandoening

“I think the real importance of this work is for the patients themselves,” Professor Taylor says. “Many have described to me how embarking on the low calorie diet has been the only option to prevent what they thought — or had been told — was an inevitable decline into further medication and further ill health because of their diabetes. By studying the underlying mechanisms we have been able to demonstrate the simplicity of type 2 diabetes.”

–  Roy Taylor,  Newcastle University

Verlies het vet en genees van diabetes type 2

‘Could it be that it was all so simple?’

Het werk van Taylor bevestigt nu zijn Twin Cycle Hypothese; Type 2 diabetes wordt veroorzaakt door vetophoping in zowel de lever als de alvleesklier. Zoals gezegd, stoelt zijn werk op de hypothese dat de lever hierdoor slecht reageert op insuline en daardoor teveel glucose produceert. Tegelijkertijd verhoogt de grote hoeveelheid vet in de lever ook het proces van het transport van vet naar al het andere weefsel. Waaronder de alvleesklier waardoor deze niet meer in staat is om voldoende insuline te produceren. Te weinig insuline dus en onvoldoende reactie op de insuline die er wel is.

In de zogenaamde Counterpoint studie uit 2011 werd bevestigd dat als een overschot aan voeding drastisch werd verlaagd door een dieet laag in calorieën, al deze schade kan worden teruggedraaid [3]. In dit onderzoek werd door Taylor en collega’s een grote daling in de hoeveelheid vet in de lever aangetoond waardoor de gevoeligheid voor insuline hersteld werd. Dit gebeurde binnen 7 dagen na het starten van een dieet laag in calorieën. De alvleesklier heeft hier wat meer tijd voor nodig. In 8 weken tijd werd de hoeveelheid vet in de alvleesklier verlaagd en werd de productie van insuline hersteld waarmee het bloedsuiker weer normaal gereguleerd werd.

Diabetes geen doodsvonnis

Diabetes (type 2) hoeft dus geen doodsvonnis te zijn. Zelfs na tien jaar kan je deze omstandigheden nog terugdraaien door de relatief lage hoeveelheid vet in de alvleesklier te verlagen. Momenteel kan dit alleen door flink af te vallen.

In de Counterbalance studie uit 2016 werd door Taylor en collega’s aangetoond dat deze effecten na 10 jaar kunnen worden omgedraaid in de meeste mensen [4]. Dit herstelde metabolisme geldt ook voor de lange termijn zolang men het verloren gewicht niet terugwint.

Professor Taylor legt uit: Onze onderzoeken in het lab hebben aangetoond dat overmatig vet het verlies van functie van gespecialiseerde cellen veroorzaakt. Deze cellen gaan in overlevingsmodus, slechts om te blijven bestaan terwijl ze niet meer bijdragen aan de gezondheid van het hele lichaam. Het verwijderen van het overmatige vet stelt de cellen in staat deze gespecialiseerde functie van het produceren van insuline weer te hervatten. Hiermee wordt een verklaring gegeven voor effecten die reeds in klinische studies zijn waargenomen.

Diabetes type 2: Geen extreem dieet nodig

Ok, het woord “extreem” is relatief. Als je gewend bent dagelijks 6000 calorieën te eten dan zal een normaal dieet al snel als extreem aanvoelen. Het opmerkelijke in de onderzoeken van Taylor was echter dat het gebruikte dieet om af te vallen de deelnemers zowaar beviel.

Het dieet zorgde niet voor honger en vermoeidheid in de deelnemers terwijl ze zich al snel een stuk beter voelden. De onderzoekers gebruiken een tweeledig plan. Eerst afvallen door een dieet zonder training. Vervolgens een zorgvuldig geplande overgangsperiode naar fase twee waarin gericht wordt op het vasthouden van het lagere gewicht door gematigde calorierestrictie en dagelijkse lichaamsbeweging.  Gemiddeld leverde dit een gewichtsverlies van 15 kilo op. We praten dus niet over mensen van 150 kilo die 80 kilo moeten afvallen.

Deze methode is sinds het verschijnen van de onderzoeksdata op de website van de Newcastle University klinisch toegepast en mensen die hiermee zeer gemotiveerd aan de slag gingen, hebben teruggekoppeld geen symptomen van diabetes te hebben. In een Britse vervolgstudie, the Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT), moet worden vastgesteld in hoeverre deze methode een standaard behandeling zou moeten worden. De bevindingen hieruit zouden voor het einde van dit jaar bekend moeten zijn.

Referenties

  1. volksgezondheidenzorg.info/ranglijst/ranglijst-ziekten-op-basis-van-sterfte
  2. Newcastle University. “Type 2 diabetes is a reversible condition.” ScienceDaily. ScienceDaily, 13 September 2017.
  3. Lim EL, Hollingsworth KG, Aribisala BS, Chen MJ, Mathers JC, Taylor R. Reversal of type 2 diabetes: normalisation of beta cell function in association with decreased pancreas and liver triacylglycerol. Diabetologia. 2011 Oct;54(10):2506-14. doi: 10.1007/s00125-011-2204-7. Epub 2011 Jun 9. PubMed PMID: 21656330; PubMed Central PMCID: PMC3168743.
  4. Very low calorie diet and 6 months of weight stability in Type 2 diabetes: Pathophysiologic changes in responders and non-responders. Sarah Steven, Keiren G Hollingsworth, Ahmad Al-Mrabeh, Leah Avery, Benjamin Aribisala, Muriel Caslake, Roy Taylor. Diabetes Care. Doi: 10.2337/dc15-9422

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie