gewicht kind ouders

‘Gewicht kind voor 40% bepaald door gewicht ouders’

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het gewicht van kinderen voor 40% door het gewicht van de ouders wordt bepaald. Het verband is het grootst in kinderen met een hoge BMI. 

De appel valt niet ver van de boom

Onderzoekers van de universiteit van Sussex en de London School of Economics vergeleken de BMI van 100.000 kinderen en hun ouders uit zes verschillende landen. Hierdoor konden ze ook rekening houden met de verschillende mate van ontwikkeling en verschillen in voedingspatroon.

Voedingspatroon bleek een betrekkelijk lage invloed te hebben terwijl vooral het gewicht van ouders dus een grote rol speelde. Per ouder zou deze invloed gemiddeld zo’n 20% bedragen. Wel viel op dat deze invloed vooral groot was in het geval het kind (en dus in veel gevallen de ouders) een hoog BMI heeft.

Zure appel

Leuk, maar wat heb je aan deze informatie? Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het bijvoorbeeld weinig zin heeft om als ouder heel veel te gaan sporten voor je kinderen krijgt. Dit zou eerder de kans verhogen dat je aan de genen die je meegeeft aan je kind de boodschap geeft dat het ‘efficiënter met energie moet omgaan’ en dus meer vet opslaat.

Zit overgewicht in de familie dan voorkom je het doorgeven hiervan dus alleen dus kritischer te daten en hopen dat je date niet beter weet.

Referenties

Peter Dolton, Mimi Xiao, The intergenerational transmission of body mass index across countries, Economics & Human Biology, Volume 24, February 2017, Pages 140-152, ISSN 1570-677X, http://dx.doi.org/10.1016/j.ehb.2016.11.005.

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie