Moeders met overgewicht

Moeders met overgewicht schatten gewicht kind te laag in

Moeders met overgewicht zijn vaak geneigd het gewicht van hun kind te laag in te schatten. Dat is de uitkomst van recent onderzoek uit de V.S.

Overgewicht, zo moeder zo kind

Eerst even een disclaimer. Dit stuk zou als seksistisch beschouwd kunnen worden omdat uitsluitend over de rol van de moeder in het bepalen van de voeding voor het kind wordt benoemd. Dit is echter waar de onderzoekers zich op gericht hebben en statistisch gezien is dit niet vreemd. In mijn huishouden is het de man die grotendeels bepaald wat er op tafel komt (en ja, ook degene die het bereidt).

Veel van ons kennen denk ik wel een voorbeeld van overgewicht dat lijkt te worden overgedragen van ouder op kind. Minder gelukkige genen en/of een ongezonde relatie met voeding die wordt doorgegeven aan de volgende generatie.

Soms echter bekruipt je het gevoel dat ouders met overgewicht het overgewicht van hun kind als minder ernstig beschouwen dan buitenstaanders zouden doen. Zo ken ik persoonlijk al jaren een jonge moeder die altijd al kampte met flink overgewicht en wiens dochter al vanaf jonge leeftijd dezelfde kant op dreigde te gaan. Uit niets blijkt dat de moeder zich hier zorgen over maakt.

Ik heb me daarbij wel eens afgevraagd of het gewicht van de dochter door de moeder wordt gebruikt als een rechtvaardiging voor haar eigen gewicht, bewust of onbewust. Om te kunnen redeneren dat het simpelweg de genen zijn en niet het eetpatroon dat het gewicht veroorzaakt; ‘want m’n dochter heeft ook overgewicht’. Of dat het dezelfde vorm van ontkenning is die het eigen overgewicht in stand heeft gehouden. Wat de reden dan ook moge zijn, het overgewicht lijkt niet serieus genoeg genomen te worden. Ik hou er altijd rekening mee dat ik als toeschouwer veel te snel klaar sta met m’n oordeel. Recent onderzoek lijkt echter dit gevoel te rechtvaardigen, deels althans.

Onderschatten van overgewicht kind

Onderzoekers van de Washington University in St. Louis concludeerden op basis van hun onderzoek dat moeders met overgewicht het gewicht van hun kinderen vaak onderschatten [1]. In januari publiceerden ze hun bevindingen in het blad Obesity Science & Practice.

Ze volgden voor hun onderzoek 230 moeders met overgewicht in St. Louis met kinderen in de peuter leeftijd. Bijna de helft van de moeders schatte het gewicht van hun kind met overgewicht in als “ongeveer het juiste gewicht”. Van de moeders met kinderen met overgewicht, zag slechts 20% dit ook als overgewicht. Veertig procent schatte het gewicht te laag in.

Voorbeeldfiguur met overgewicht

Omgekeerd is er ook een probleem. Ouders zijn belangrijke voorbeeldfiguren voor hun kinderen. Figuurlijk, maar ook letterlijk. Een eerder onderzoek heeft aangetoond dat kinderen hun eigen overgewicht niet als overgewicht zien als de moeder ook te zwaar is. Hoe vaker overgewicht voorkomt, hoe minder dit als een probleem herkend zou worden.

Voorbeeld in voeding

Dit is niet het eerste onderzoek waaruit blijkt dat moeders het gewicht van hun kinderen vaak verkeerd inschatten. Uit eerdere onderzoeken blijkt bovendien dat de moeder vaak een grote rol speelt in het voorbeeld geven wat betreft een normaal voedingspatroon. Dit meest recente onderzoek wilde testen of moeders verkeerde voeding kunnen voorschotelen omdat ze het gewicht verkeerd inschatten. Onderstaande afbeelding is een visuele weergave van die hypothese:

Ze zagen in hun onderzoek inderdaad dat vrouwen die het gewicht wel goed inschatten, er meer op gericht waren overwicht te voorkomen. Vrouwen die dit verkeerd inschatten bleken minder rekening te houden met de invloed van de voeding op het gewicht van hun kinderen.

Referentie

  1. R. G. Tabak, C. D. Schwarz, D. L. Haire-Joshu. Associations between feeding practices and maternal and child weight among mothers who do and do not correctly identify their child’s weight status. Obesity Science & Practice, 2016; DOI: 10.1002/osp4.88

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie