Afvallen en jouw motivatie

Afvallen en jouw motivatie kwijt? Lees deze motivatie tips!

Stel 10 mensen de vraag waarom ze willen afvallen en de kans is groot dat je 10 verschillende antwoorden krijgt. Afvallen is erg persoonlijk. Zo ook de motivatie rondom het afvallen. De een wil graag afvallen omdat zijn kleding daardoor beter zitten en de ander wil graag aan zijn gewicht werken omdat het tot een gezondere levensstijl zal leiden.

Hoe dan ook, wat ook de reden is, motivatie zorgt ervoor dat je niet opgeeft en doorgaat om jouw streefgewicht te behalen. In dit artikel willen we wat meer vertellen over motivatie, wat is het en hoe bepaal je voor jezelf wat jouw motivatie is. Daarnaast willen we je een paar tips geven over hoe je kunt afvallen wanneer je motivatie op zijn dieptepunt zit.

Afvallen en motivatie

In de opening beschreven we hoe de redenen om af te vallen per persoon kunnen verschillen. Zo verschilt ook de definitie van het woord motivatie. Om de meest gangbare definitie te gebruiken:

Motivatie is datgene wat een individu tot bepaald gedrag drijft. Motivatie heeft invloed op de initiatie, richting, intensiteit en volharding van het menselijk gedrag

In deze definitie zitten een paar zaken die duidelijk naar voren komen:

Motivatie is persoonlijk

Het gaat erom wat jij wilt bereiken, wat jouw individuele beweegredenen zijn om jouw doelstellingen te behalen. Bepaal daarom wat jouw intrinsieke, innerlijke motivatie is waarom je wilt afvallen.

Gedragsverandering

Motivatie leidt tot specifiek gedrag. Omdat je niet tevreden bent over je uiterlijk, lichaamsgewicht of lichaamssamenstelling wil je er iets aan doen. Dit leidt tot actie om hier verandering in te brengen. Indien je een gebrek hebt aan motivatie, ontstaat er ook een gebrek aan het gedrag wat hieruit voortvloeit.

Concrete doelstellingen

Ok, nu je weet wat motivatie inhoudt is het tijd om voor jezelf te bepalen wat jouw motivatie is. Wat zijn de zaken die je voor jezelf wilt veranderen? En waarom? Indien je voor jezelf al weet wat je motivatie is dan dien je hier doelen aan te stellen. De doelen die je stelt wanneer je wilt afvallen, dienen net als alle andere doelen concreet te zijn. Je kunt je doelen concreet maken met de SMART methode. SMART staat voor:

Specifiek: Hoeveel kilo wil je afvallen? Hoeveel centimeter wil je dat je middelomtrek afneemt? Hoeveel procent wil je dat je vetpercentage daalt?
Meetbaar: Hoe meet je datgene waarop jij je doelstellingen op afstemt?
Acceptabel: 10kg afvallen in 1 week is niet mogelijk en zeker niet acceptabel. Is jouw doel acceptabel?
Realistisch: Is jouw doelstelling realistisch?
Tijdgebonden: in welke periode wil jij jouw doelstelling behalen?

Wanneer je gebruik maakt van de SMART methode om jouw doelen te concretiseren, dan heb je houvast en stel je jezelf een doel dat visualiseerbaar en haalbaar is. Indien je doelstelling te groot is, stel jezelf dan tussendoelen. Een tussendoel kan ook SMART gemaakt worden en kunnen stappen zijn richting het einddoel.

Algemene motivatie redenen

Indien je voor jezelf je motivatie hebt bepaald en je doelen SMART hebt gemaakt kun je aan de slag. Naast je eigen doelstellingen en je eigen motivatie die allebei erg persoonlijk zijn willen we je een paar algemene redenen geven waarom je zou moeten afvallen. Dit zijn redenen die de algehele gezondheid kunnen aantasten:

  • Overgewicht kan leiden tot hartziekten en vaatziekten
  • Je krijgt een overzorgde en slechte huid
  • De kans op diabetes neemt toe
  • Je voelt je vaak neerslachtig en depressief

Motivatie met kleding

motivatie met kledingMisschien wel de beste manier om je te motiveren is aan de hand van je kleding. Dit kan op meerdere manieren: heb je een broek waar je jaren in hebt gepast, maar nu niet meer in past. Stel jezelf als doel om weer in die broek te passen over een specifieke periode. Het kan ook op een andere manier, namelijk door de grote broeken te gebruiken die je hebt moeten kopen omdat je bent aangekomen. Deze broeken kunnen redelijk confronterend zijn met je gewicht. Het is afhankelijk welke van de 2 manieren het beste bij jou past om jezelf te motiveren met behulp van kledingstukken. In ieder geval kunnen beide varianten werken als een stok achter de deur.

Motivatie vasthouden

In dit artikel hebben we uitgelegd wat motivatie is en hoe je dit voor jezelf kunt bepalen wanneer je wilt afvallen. Omdat afvallen en motivatie beiden erg persoonlijk zijn is het vasthouden van je motivatie ook erg afhankelijk van jou als persoon. Je kunt jezelf blijven confronteren met een foto op je iphone met daarop je gewicht. Elke keer als jij je iPhone unlockt zie jij je gewicht. Te confronterend? Gebruik dan jouw doelen als motivatie. Heb jij de afgelopen 5 weken keihard je best gedaan en ben je daardoor 3 kilo afgevallen? Houd dit resultaat in je achterhoofd wanneer je in een periode komt wanneer je motivatie afneemt of je het niet meer ziet zitten.

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Plaats een reactie