Nederlanders te dik? Maak het openbaar vervoer goedkoper

Nieuw onderzoek heeft een verband gevonden tussen het gebruik maken van het openbaar vervoer en een lagere kans op obesitas. Jammer dus dat we het duurste openbaar vervoer van Europa hebben. 

Openbaar vervoer en lichaamsbeweging

Als we het hebben over de voordelen van het openbaar vervoer dan praten we vooral over het effect op het milieu en de drukte op de wegen. Uit nieuw onderzoek blijkt er een verband is tussen de mate waarin gebruik gemaakt wordt van openbaar vervoer en de mate van obesitas.

Onderzoek van de University of Illinois wijst uit dat een hogere deelname aan het openbaar vervoer in verband staat met een lager percentage obesitas onder de inwoners van verschillende gebieden in de V.S. [1]. De onderzoekers vergeleken en analyseerden data uit verschillend counties. Ze ontdekten dat een stijging van 1% in deelname in verband stond met een 0.473% lagere aanwezigheid van obesitas. Daarmee bevestigt het eerder onderzoek dat een daling van 0,221 procent zag. Hoewel de sterkte van het band verschilt in beide onderzoeken, is dit in beide gevallen statistisch significant.

Rennen voor de bus?

De onderzoekers geven hiervoor een aantal voor de hand liggende, mogelijke verklaringen.

Als je met het openbaar vervoer naar je werk gaat in plaats van met de auto, betekent dat vaak dat je langere afstanden moet lopen. Je hoeft bovendien nooit bang te zijn dat je auto vlak voor je neus wegrijdt. Als we de meest voorkomende redenen zouden weten waarom volwassen mensen een sprintje trekken dan stond ‘de bus redden’ denk ik bovenaan. Een mooi alternatief wanneer je wilt droogtrainen. 😉

Maar ook als je geen eigen vervoer als optie hebt, of juist. Toegang tot openbaar vervoer kan dan het verschil betekenen tussen thuiszitten of wekelijkse activiteiten en beweging buiten de deur.

De studie was een computer gestuurde analyse van de beschikbaarheid van medische voorzieningen en transport in 227 counties in 45 verschillende staten in 2001 en 2009. In de analyse waren factoren meegenomen zoals beweging in de vrije tijd, inkomen, ziektekosten dekking en voorzieningen voor openbaar vervoer.

Voor het onderzoek probeerden ze rekening te houden met zoveel mogelijk factoren die van invloed konden zijn op het lichaamsgewicht. Dit deden ze dus onder andere door over verschillende perioden te meten.

“The new work takes a longitudinal approach, meaning that we examined differences between 2001 and 2009, allowing us to better control for factors that could otherwise influence the analysis… For example, factors like weather or physical geography that can influence the obesity rate of a county in both 2001 and 2009 are controlled since their impact is present in both time periods.

Douglas M. King,U niversity of Illinois

Persoonlijke effecten niet bekend

Hoewel de onderzoekers dus mogelijke verklaringen bieden zoals hierboven beschreven, is het persoonlijke effect onbekend. Men kan alleen zeggen dat in regio’s waarin mensen vaker het OV nemen, obesitas minder vaak voorkomt. Het hoeft dus niet perse te betekenen dat een specifiek individu minder kans heeft op overgewicht door vaker met de bus of trein te reizen. Ook is er geen rekening gehouden met het feit dat sinds 2009 diensten als Uber en Lyft een grotere rol zijn gaan spelen.

Uit de data blijkt in iedere geval dat investeren in het openbaar vervoer positieve effecten kan hebben op de volksgezondheid. In dit geval door de kans op obesitas te verlagen.

Dat geeft nog meer reden te klagen over het feit dat we potverdomme het duurste openbaar vervoer van Europa blijken te hebben.

Referentie:

  1. Zhaowei She, Douglas M. King, Sheldon H. Jacobson. Is promoting public transit an effective intervention for obesity?Transportation Research Part A: Policy and Practice, 2019; 119: 162 DOI: 10.1016/j.tra.2018.10.027

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie