Onderzoekers vinden belangrijke verschillen in vetcellen

Onderzoekers hebben ontdekt dat vetcellen verschillende eigenschappen kunnen hebben, afhankelijk van hoe ze zijn aangemaakt. Sommige vetcellen verbruiken daarom veel energie terwijl anderen de kans op overgewicht en gerelateerde klachten verhogen.

(Foto: Kenneth Fotografie, Model: Anita Puzzo)

Vetcellen

Wat lijkt het lang geleden dat we woorden als ‘vet’ en ‘vetcellen’ als vieze woorden zagen. Inmiddels wordt steeds meer duidelijk dat vetcellen belangrijke functies hebben. En dan hebben we het niet alleen over de functie om energie op te slaan die je nooit gebruikt, maar waardoor je wel aankomt in gewicht.

Behalve dat vetcellen de energiebalans helpen reguleren door vetzuren op te slaan of vrij te geven, geven ze ook adipokines af. Dit zijn eiwitten die als een boodschapper werken en signalen afgeven aan omliggende organen. Signalen en organen die bijvoorbeeld reguleren hoeveel je eet en hoeveel energie je verbruikt [1].

Denk niet zwart-wit. Denk ook niet beige, bruin en wit.

Bovendien weten we inmiddels ook dat we niet alle vetcellen over één kam mogen scheren. Zo schreven we eerder deze week weer over beige en bruin vet. Twee typen vet die vanwege hun hoge verbranding van vetzuren juist kunnen helpen om af te vallen. Een onderwerp waar we dan ook al meerdere artikelen aan gewijd hebben.

Toen ik het onderzoek van eind april dit jaar voorbij zag komen, negeerde ik het in eerste instantie dan ook.”Komen ze daar nu pas mee?”, dacht ik. Maar vandaag opende ik toch het artikel uit nieuwsgierigheid. Het bleek helemaal niet te gaan om beige of bruin vet. Het onderzoek gaat over verschillende soorten witte vetcellen.

Drie verschillende soorten (witte) vetcellen

De onderzoekers van de University of Melbourne zijn de eersten die deze verschillen in witte vetcellen ontdekt hebben [2]. Ze vergeleken vetcellen op basis van diens genen, het type eiwitten dat ze produceren en het metabolisme.

Ze ontdekten drie type vetcellen met elk eigenschappen die de vetverbranding, de kans op diabetes en leververvetting sterk kunnen be√Įnvloeden.¬†Hierdoor zouden sommigen een hogere kans op deze stofwisselingsziekten kunnen hebben. Anderen zouden juist een hogere vetverbranding hebben.

De Australi√ęrs namen monsters van het vetweefsel van vrijwilligers en ontdekten hierbij drie subtype precursor cellen genaamd human adipocyte progenitor cell (APC). ‘Precursor’ slaat hier op het feit dat deze cellen in vetcellen kunnen veranderen. Eerdere onderzoekers dachten dat al deze verschillende precursors uiteindelijk tot dezelfde type vetcellen zouden leiden [3].

Uit het recente onderzoek blijkt echter dat, afhankelijk vanuit welk van deze drie precursor cellen de vetcel is aangemaakt, deze heel verschillende eigenschappen kan hebben:

  1. Het eerste type laat veel vet vrij in de bloedsomloop (CD34hi).
  2. De tweede verbruikt veel energie en wordt daarom vergeleken met beige vet (CD34-)
  3. De derde laat de normale werking van een vetcel zien, maar traag (CD34low).

CD34hi: ‘De lekkende vetcel’

Rechts zien we een visuele weergave van dit verschil. Het eerste type staat onderaan. Dit type heeft een hoge expressie van het CD34 gen en is daarom CD34hi genoemd.

Als je vetcellen ziet als een bad waarin je vetzuren kunt vasthouden dan is uit dit bad de stop verwijderd terwijl de kraan opengedraaid is.

Deze vetcellen houden weinig vetten vast. Handig voor het gewicht en uiterlijk want de kans op volgezogen vetcellen en overgewicht is daardoor kleiner.

Het grote nadeel is echter dat deze vetten niet voor niets worden opgeslagen. Dit is niet alleen als reserve brandstof, maar ook om te voorkomen dat deze vetten zich elders opslaan in het lichaam. Zoals rondom organen. Zo kan je zonder overgewicht toch te maken krijgen met een stofwisselingsziekte als je relatief veel van deze vetcellen hebt.

CD34low: De typische, trage vetcel

Bij een lage expressie van dit gen, CD34low, zie we de normale functie van een vetcel die vetzuren opslaat en verbrand in een traag tempo.

CD34-

CD34- is tenslotte het type vetcel waar de meesten tegenwoordig meer van zouden kunnen gebruiken. Dit type witte vetcel gedraagt zich erg als beige vet.

Dit betekent dat deze vetcellen een hoge verbranding hebben.

Gevolgen van verschillende witte vetcellen

Alle drie deze subtypen werden gevonden in het vetweefsel in het hele lichaam en in alle afgenomen monsters. De hoeveelheid per type verschilde echter per persoon. Sommigen hadden veel meer van het ene type vetcel dan van het andere.

Volgens de auteur van de studie, Matthew Watt, kunnen deze verschillen een indicatie zijn voor de verwachte gezondheid en risico’s. Zo bleek dat mensen met diabetes type 2 relatief weinig CD34- APCs in het vetweefsel hebben.

 Toekomstige behandelmethoden

Deze kennis zou er in de toekomst voor kunnen zorgen dat we aan de hand van APC-metingen van tevoren het risico op overgewicht en stofwisselingsziekten kunnen aanwijzen. Mensen met veel CD34hi en weinig CD34- APCs kunnen we dan sneller als een risicogroep herkennen.
Hiervoor dienen we wel meer te weten over normale verdelingen van de verschillende APCs en de consequenties daarvan in onderzoeken van grotere omvang.
Nog verder in de toekomst weten onderzoekers misschien methoden te ontwikkelen om de verhouding van APCs te veranderen in een gunstigere verhouding.

Conclusie

Naast het goede beige en bruine vet, weten we nu dus ook dat niet alle witte vetcellen slecht kunnen noemen. Hierbij dienen we onderscheid te maken in het type witte vetcel en diens precursor.

Referenties:

  1. Rosen E.D., Spiegelman B.M. What we talk about when we talk about fat. Cell. 2014; 156: 20-44
  2. Arthe Raajendiran, Geraldine Ooi, Jackie Bayliss, Paul E. O’Brien, Ralf B. Schittenhelm, Ashlee K. Clark, Renea A. Taylor, Matthew S. Rodeheffer, Paul R. Burton, Matthew J. Watt. Identification of Metabolically Distinct Adipocyte Progenitor Cells in Human Adipose Tissues. Cell Reports, 2019; 27 (5): 1528 DOI: 10.1016/j.celrep.2019.04.010
  3. Acosta et al. Single cell transcriptomics suggest that human adipocyte progenitor cells constitute a homogeneous cell population.
    Stem Cell Res. Ther. 2017; 8: 250

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie