Onderzoekers vinden rem op vetverbranding

Onderzoekers hebben een ‘rem op vetverbranding’ gevonden. Een genetische ‘knop’ die als rem dient voor de omzetting van wit vet naar beige vet. 

Wit, beige en bruin vet

We schrijven hier vaker over beige en bruin vet. Terecht, gezien de wetenschap steeds meer te weten komt over deze ‘goede soorten lichaamsvet’.

Bruin vet en beige vet werken heel anders dan de normale witte vetcellen die de oorzaak kunnen zijn van overgewicht en gerelateerde klachten zoals diabetes type 2. Bruin en beige vet bevatten veel meer mitochondria, de energiecentrales van cellen. Hierdoor kunnen bruine vetcellen zorgen voor een verhoogde verbranding van vetzuren om zo de lichaamstemperatuur te doen stijgen onder koude omstandigheden. Dat zorgt voor een verhoogd energieverbruik.

Hoewel witte vetcellen veel belangrijke functies hebben, is de opslag van vetzuren tegenwoordig vaker een probleem dan een handige bron van reserve brandstof.

Daarom is de wetenschap de laatste jaren zeer enthousiast over de mogelijkheden van bruin en beige vet. We weten namelijk dat onder bepaalde omstandigheden wit vet kan veranderen in beige vet. De zoektocht naar middelen om deze omzetting te stimuleren, kan je dan ook een beetje zien als de heilige graal onder wetenschappers die de strijd met overgewicht willen aangaan.

Zo schreven we eerder al over een pleister die deze omzetting zou kunnen bevorderen.

Genetische knop voor omzetting wit vet naar beige en bruin vet.

Onderzoekers van de University of Utah hebben nu een nieuwe methode gevonden om deze omzetting te stimuleren. De resultaten werden gepubliceerd in Genes and Development [1].

De onderzoekers ontdekten een genetische ‘knop’, genaamd TLE3, die juist de omzetting van wit wet in beige vet remt. Het uitschakelen van deze schakelaar zou dus een mogelijke manier zijn om de omzetting te verhogen.

“Our story highlights that there are different types of fat cells, and TLE3 is one way to address how fat cells are programmed. If we could find therapeutic ways to inhibit TLE3, we may be able to develop interventions for type II diabetes. Therapies that help lower blood glucose levels are gravely needed.”

– Claudio Villanueva, University of Utah

Early B-cell factor 2

Het klinkt misschien als boter die je ’s ochtends als zonnebrandcreme kunt gebruiken. Het is echter een gen dat instructies geeft om bepaalde eiwitten te vormen.

Namen als Early B-cell factor 2 (EFB2) en TLE3 klinken waarschijnlijk erg complex. Waar het echter op neer komt dat is er een gen is in witvetweefsel dat bij verhoogde activiteit meer beige vetweefsel laat ontstaan. Eerder onderzoek heeft deze werking van EFB2 aangetoond. De activiteit van dit gen kan echter door verschillende omstandigheden beïnvloed worden. Inzicht in deze omstandigheden kan manieren opleveren om deze omzetting in beige vet te verhogen.

Het team van de University of Utah concentreerde zich op het eiwit transducing-like enhancer 3 (TLE3) dat zich in dezelfde regio als EFB2 bevindt. Ze ontdekten dan TLE3 als een rem werkt op EFB2 waardoor het gen gestopt wordt in de omzetting van wit vet naar beige vet.

Een rem op de vetverbranding

De onderzoekers schakelden TLE3 uit in muizen. De muizen werden vervolgens meerdere dagen in koude condities geplaatst. Zo wilden de onderzoekers de normale omzetting naar bruin vet stimuleren en ontdekken wat de invloed van TLE3 was. Met het uitschakelen van deze rem bleek de omzetting naar beige vet hoger te zijn dan in normale muizen onder dezelfde omstandigheden. Vervolgens keken de onderzoekers naar het effect van deze ‘overvloed’ aan beige vet op het metabolisme.

Het totale energieverbruik was hoger onder normale temperaturen. Alleen in koude temperaturen vielen de muizen zonder het TLE3 eiwit meer af dan de normale muizen. Wel zorgde het uitschakelen van het eiwit ervoor dat de muizen minder in gewicht aankwamen dan normale muizen bij een normale temperatuur.

Op de lange termijn willen de onderzoekers deze kennis omzetten in medicatie gericht op TLE3 om zo overgewicht en diabetes type 2 te bestrijden.

De onderzoekers zijn overigens niet de eerste die zo’n rem op de omzetting in beige vet hebben gevonden.

Referentie:

  1. Stephanie Pearson, Anne Loft, Prashant Rahbhandari, Judith Simcox, Sanghoon Lee, Peter Tontonoz, Susanne Mandrup, Claudio J. Villanueva. Loss of TLE3 promotes the mitochondrial program in beige adipocytes and improves glucose metabolism. Genes & Development, 2019; DOI: 10.1101/gad.321059.118

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie