Reclames met ‘het ideale lichaam’ verboden in Londen

In de Londense bus en metro mogen geen reclames meer getoond worden die het ideale lichaam promoten. Een goede ontwikkeling?

Het ideale lichaam: “Are you Beach Body Ready?”

Om te weten hoe we hier zijn gekomen, moeten we een jaartje terug. Protein World startte een campagne genaamd “Are you beach body ready?”. De Britse Advertising Standards Authority (ASA) ontving 360 klachten. De reclame zou volgens de klagers onverantwoordelijk zijn en een ongezond lichaamstype promoten [1].

It’s coming down in the next three days and, due to our concerns about a range of health and weight loss claims made in the ad, it can’t appear again in its current form.”

Although the ad won’t appear in the meantime, we’ve launched an investigation to establish if it breaks harm and offence rules or is socially irresponsible.

“We will now carefully and objectively explore the complaints that have prompted concerns around body confidence and promptly publish our findings.”

Ondertussen groeide de verontwaardiging en leidde deze tot een protest in Hyde Park en maar liefst 70.000 handtekeningen voor een online petitie.

AAEAAQAAAAAAAAOXAAAAJDc5MjRiODA1LWNkMGUtNDg1Ny1iODBiLWE2ZDVhNTBiZTdmNg

De ASA oordeelde later echter dat de reclame van Protein World geoorloofd was [2].

We concluded that the headline and image were unlikely to cause serious or widespread offence.

De nieuwe burgemeester van Londen, Sadiq Khan, maakte er echter in zijn verkiezingscampagne een punt van dergelijke reclames aan te pakken:

As the father of two teenage girls, I am extremely concerned about this kind of advertising which can demean people, particularly women, and make them ashamed of their bodies. It is high time it came to an end.

En nu komt deze politicus zijn belofte zowaar na en mogen reclames die een ideaal lichaam promoten niet meer vertoond worden in het openbaar vervoer van Londen [3]. Hij staat niet alleen. Ik heb al meerdere malen meegemaakt dat bijvoorbeeld Facebook mijn reclames niet accepteert omdat deze “een ideaal lichaam” zouden promoten. M’n ego werd  flink gestreeld omdat ik zelf ook op een van de afgekeurde foto’s stond. Ik vond het echter wel vreemd dat je geen promotie mag maken voor een fit lichaam. Ik sterf mezelf bijvoorbeeld echt niet uit voor mijn fysiek.

Facebook is tenminste wel consequent. Reclames die juist een ongezonde lifestyle promoten verwijderen ze ook (wat vervolgens ook weer tot ophef leidt) [4].

17207831240_cee14bc165_c

De lat verhogen

Als ik met een gemiddelde klant een gemiddelde sportschool binnenloop dan wordt het gemiddelde van die sportschool flink verhoogd. Als fitness-fotograaf werk ik immers met mensen die naar zo’n moment hebben toegewerkt.
Ik heb wel vaker het voorbeeld van het beste jongetje van de klas aangehaald. Je weet wel, wanneer niemand meer blij is met een 6 wanneer het stuudje weer eens een 10 scoort. 
Het blijft een leuke ervaring om te zien hoe andere sportschool-bezoekers reageren op het model. Het grappigst vind ik de reacties van andere vrouwen op een vrouwelijk model. Ok, ze zijn vaak wat schaarser gekleed en staan letterlijk in de spotlight dus het is niet gek dat ze kritische blikken kunnen krijgen. Het is echter interessant om te zien hoezeer vrouwen hun best kunnen doen om “minpuntjes” te vinden in anderen.
Om terug te komen op het voorbeeld van de zesjes. Je zou natuurlijk kunnen zeggen:”Doe gewoon je huiswerk, leer wat harder en dan haal je ook een hoger cijfer”. Voor een groot deel van de klas klopt dat ook. Je kunt ook zeggen:”Als je niet bereid bent om te werken voor een 10, dan moet je niet zeiken als je een acht hebt en ook niet klagen als op de cijferlijst blijkt dat anderen wel een 10 scoorden.
Maar de vergelijking van school is niet helemaal eerlijk. Kom je op school niet mee, dan kan je immers een opleidingsniveau opzoeken dat beter bij jou past. Een andere wereld opzoeken die beter past bij jouw lichaamstype is echter niet mogelijk. We kunnen de klagende vrouwen niet naar een planeet sturen waar het vetpercentage gemiddeld 10% hoger ligt. Misschien probeert La Chubby Maffia juist daarom deze wereld te veranderen. “Een 10 halen ok, maar waag het niet daarmee te paraderen”. Als je deze klagende vrouwen op een FIBO zou droppen dan zouden ze dat waarschijnlijk niet overleven.

Verbod voor Duitse autoreclames

Als we dan toch bezig zijn, kunnen we dan ook meteen alle reclames voor dure automerken verbieden? Iedere keer als er een reclame van de nieuwe S-klasse voorbij komt, voel ik me zo klote dat ik in een tweedehands Volvo rij. Godzijdank is Top Gear gestopt, want van al die Lamborghini’s en Bugatti’s werd ik al helemaal zwaar depressief.
Programma’s waarin mensen op huizenjacht gaan naar huizen van 5 ton en duurder? Meteen afschaffen die boel. Ik kan me nog herinneren dat jongeren massaal van flats in de Bijlmer sprongen toen de eerste afleveringen van MTV Cribs op tv kwamen. Maar misschien is het nog steeds te vroeg voor zo’n grap.

Wat is het ideale lichaam?

Overigens, wat is ideaal? Mag je wel paraderen met een 8, maar niet met een 9? Wat is eigenlijk een 8? Gaan we dan vetpercentages vastleggen of zo, maten waaraan je moet voldoen? Hoeveel zou het model van Protein world moeten bulken om wel vertoond te mogen worden in de Londense bussen en metro? Wanneer ben je te dun en wanneer te dik voor Facebook?
Misschien moeten we allemaal maar gesluierd door het leven gaan, kunnen we niemand voor de hoofd stoten.

Referenties

 • theguardian.com/media/2015/apr/29/beach-body-ready-ad-faces-formal-inquiry-as-campaign-sparks-outrage
 •  theguardian.com/media/2015/jul/01/protein-world-beach-body-ready-ads-asa
 •  telegraph.co.uk/women/life/london-mayor-sadiq-khan-bans-body-shaming-ads-from-public-transp/
 •  ibtimes.co.uk/facebook-apologises-blocking-plus-size-model-photo-ad-because-it-was-undesirable-1561612

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

5 reacties

 1. Mitch

  Geweldig artikel! ik ben het helemaal met je eens. Vooral in de wereld van tegenwoordig waarin het normaal gevonden word om je lichaam te verwaarlozen. Het normale beeld van de mens tegenwoordig vind ik niet kloppen, mensen nemen te makkelijk genoegen met smoesjes. Kijk de mensen met teveel vet en lichamen in onbalans en ingezakte schouders. Het sporten zou juist gepromoot moeten worden het is vele male gezonder dan bijv. die tweede vrouw die afgebeeld staat.

 2. Thomas van Leeuwen

  Goed artikel!

 3. Sander

  Prachtig artikel Kenneth!

 4. Johan

  Ik ben het helemaal eens met dit artikel eens!! De gezonde lifestyle zou meer gepromoot moeten worden..

Plaats een reactie