sportieve papa

Sportieve papa krijgt dikke kinderen

De sportieve papa die regelmatig traint voordat hij kinderen verwekt, vergroot de kans op stofwisselingsziektes in hun nageslacht. Dit blijkt uit onderzoek dat vorige week gepresenteerd werd.

Onderzoek sportieve papa

Als je wil weten wat er in het lichaam gebeurt dan moest je vorige week eigenlijk in Phoenix, Arizona zijn. Daar vond voor de zevende keer de American Physiological Society’s Integrative Biology of Exercise meeting¬†plaats. Heel veel slimme mensen die iedere vier jaar bij elkaar komen om te vertellen en te vernemen wat er de afgelopen jaren ontdekt is. Een van die mensen is Alexander Murashov, docent fysiologie aan de universiteit van East Carolina.

Er is veel onderzoek verricht naar het verband tussen de lifestyle van de moeder voor het verwekken van het kind en de gezondheid van dit kind. Iets waar ik op deze site dan ook nog aandacht aan moet besteden (eerder schreef ik wel uitgebreid over trainen tijdens en na de zwangerschap, maar niet ervoor). Murashov en zijn collega onderzoekers waren echter benieuwd naar het verband tussen de activiteiten van de vader voor het verwekken van het kind en de gezondheid van het kind[1].

Ze lieten mannelijke ratten 12 weken trainen. Met trainen neem ik aan de ratten dagelijks een bepaalde tijd in een tredmolen renden en niet bijvoorbeeld borst-biceps op de maandag trainden, beginnend met een chestpress. Omdat ik dat beeld echter wel grappig vind, noem ik deze groep de gymrats. Vervolgens keken ze naar de effecten in het nageslacht van deze gymrats en vergeleken deze met het nageslacht van niet getrainde ratten.

Nageslacht van sportieve papa verbrandt minder calorieen

De resultaten waren verassend. Het nageslacht van de gymrats bleek in staat te zijn om “effici√ęnter” calorie√ęn te verbranden. Dat klinkt misschien positief. Dat is ook positief, als je bijvoorbeeld neerstort in de woestijn of aanspoelt op een onbewoond eiland. Niet als je een sixpack wilt. Effici√ęnter houdt in dit geval in dat er minder calorie√ęn worden verbrandt. Wanneer beide groepen een dieet hoog in vetten kreeg, bleken de kinderen van de gymrats een hoger gewicht en vaker overgewicht te hebben. Ook hadden ze een verlaagde glucose tolerantie en hogere niveau’s insuline.

Technische gesproken: de onderzoekers onderzochten het sperma van de gymrats en ontdekten dat de expressie van bepaalde genen en miRNA was aangepast in het nageslacht. “Een reactie op de uitdagingen gevormd door de omgeving van de vaders”, zo schrijven de onderzoekers.Verassend, maar ergens toch ook erg logisch. Vervang de rat door een marathonloper die iedere dag traint. Iedere dag worden grote hoeveelheden calorie√ęn verbruikt. Op de een of andere manier wordt deze informatie doorgegeven aan de volgende generatie. Een beetje als een pitcrew die merkt dat ze iedere race vaker moeten tanken dan de tegenstanders en het volgende raceseizoen terugkomen met een auto die minder brandstof verbruikt.

Fuck Darwin

Het is weer een voorbeeld van evolutie in uw nadeel.We hebben al ervaring met¬†de nadelen van “een te trage evolutie”. Onze lichamen zetten nog steeds koolhydraten en vetten om in lichaamsvet denkend dat we deze opslag nodig hebben wanneer we al 130 kilo+ wegen. Ik snap dat je daar niet blij mee bent als gemiddelde westerling voor wie het een grotere uitdaging is een maaltijd over te slaan dan de volgende maaltijd te vinden.In dit geval wordt kennis van de vorige generatie wel snel overgedragen naar de volgende. Alsof iemand een code schrijft: “Pappa verbruikt veel energie, kind moet effici√ęnter zijn”. Dat zou een goede code zijn als energie inderdaad schaars was. Vanuit overlevingsperspectief, de primaire drijfveer van evolutie, is opslag van energie nog steeds veel belangrijker dan het beperken van overgewicht. Wereldwijd zijn er nog steeds miljoenen mensen ondervoed. Uiterlijk wordt bovendien pas belangrijk wanneer dikke mensen geen partners meer vinden om zich mee voor te planten. Niet boos worden, dat zegt Darwin.

Dus?

Hoe logisch het dan ook is, het blijft in dit geval wel klote. Je leeft¬†gezond, traint veel en vervolgens moeten je kinderen meer moeite doen om overgewicht te voorkomen. Wat moet je dan? Jezelf volvretend de hele dag op de bank zitten tot je je hebt vermenigvuldigd? “Kijk Darwin, er komt veel meer energie binnen dan er uit gaat. Herschrijf de code voor de volgende generatie”.

Dat werkt helaas ook niet. ¬†Uit onderzoek uit 2014 blijkt dat “benchrats” met overgewicht en diabetes voor het verwekken van kinderen, de¬†kans verhogen op overgewicht¬†in hun nageslacht[2].Toch kan ik een schrale troost bieden. In de ratten is niet het effect meegenomen van de positieve invloed die gymrats hadden kunnen hebben op hun nageslacht. Het is niet zo dat hun kids ze iedere dag thuis zien komen om ze vervolgens naar de sportschool¬†te zien vertrekken. Het is ook niet zo dat ze gezondere voeding kunnen verwachten¬†van hun sportievere pappa. Ze zien hun pappa immers niet en krijgen een dieet hoog in vetten voorgeschoteld door de onderzoekers. Dit draait kort gezegd alleen om nature, terwijl het stukje nurture¬†na de geboorte niet wordt meegenomen in het onderzoek.Ik was er ook niet bij in Phoenix. Ik kan alleen maar aannemen dat het om dagelijks (relatief) grote afstanden rennen gaat. Als dit nieuws alleen de mannen treft die je in de sportschool uitsluitend¬†op de loopband ziet,¬†dan vind ik dat eigenlijk niet zo erg.Tot slot moeten we maar afwachten of onderzoek in mensen tot dezelfde resultaten komt.

Referenties

  1. sciencedaily.com/releases/2016/11/161104120456.htm
  2. S.-F. Ng, R. C. Y. Lin, C. A. Maloney, N. A. Youngson, J. A. Owens, M. J. Morris. Paternal high-fat diet consumption induces common changes in the transcriptomes of retroperitoneal adipose and pancreatic islet tissues in female rat offspring. The FASEB Journal, 2014; DOI: 10.1096/fj.13-244046

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie