zwanger krachttraining

Trainen tijdens zwangerschap verbetert gezondheid kind

Nieuw onderzoek onder muizen toont aan dat trainen tijdens de zwangerschap de kans op diabetes, obesitas en hartziekten in het kind verlaagt. Dat zijn de conclusies uit een nieuw onderzoek waarvan de resultaten nog gepubliceerd moeten worden. 

Trainen tijdens de zwangerschap

Ik heb al meerdere artikelen geschreven over trainen tijdens en na de zwangerschap. Uit dit recente onderzoek blijkt dat trainen tijdens de zwangerschap het metabolisme van het kind verbetert en de kansen op bepaalde ziektes verlaagt. In muizen althans.

De onderzoekers van de University of Kentucky presenteerden hun bevindingen tijdens de American Physiological Society’s Integrative Biology of Exercise 7 meeting in Phoenix.

Trainen tijdens de zwangerschap zou zelfs even effectief kunnen zijn in het voorkomen van “aan leeftijd gerelateerde” risico’s voor de gezondheid als pogingen die het kind daar zelf als volwassene toe doet.

Kevin Pearson, associate professor van de University of Kentucky Department legt uit:” Oxidatieve stress is schade aan het lichaam veroorzaakt door de opeenhoping van vrije radicalen, onstabiele moleculen. De opgebouwde hoeveelheid vrije radicalen verlaagt de weerstand tegen stress en verhoogt de kans op obesitas en aan leeftijd gerelateerde en chronische ziekten. Het verlagen van oxidatieve stress kan de kans op kanker, hartzieken en diabetes type 2 verlagen.”

De onderzoekers bestudeerden indicatoren van oxidatieve stress, ontsteking en de gevoeligheid voor insuline in muizen die geboren werden uit moeders die trainden tijdens de zwangerschap. Het nageslacht van deze muizen had betere weerstand tegen stress en verbeterde gevoeligheid voor insuline. Zelfs als volwassenen was dit beter dan in muizen die geboren waren uit moeders die inactief waren.

Our findings highlight pregnancy as a sensitive period when positive lifestyle interventions could have significant and long-lasting beneficial effects on offspring metabolism and disease risk

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie