Arnold Classic 2015

Arnold Classic 2015 vooruitblik

Gisteren is de Arnold Classic 2015 van start gegaan. Pakt Dexter Jackson zijn vijfde titel of is de winst voor Roelly die vorig jaar verhinderd werd door een motorongeval? Nu de huidige Mr. International Dennis Wolf niet meedoet ligt het veld open.

Arnold Classic 2015

Als je de Mr. Olympia kunt vergelijken met Wimbledon bij tennis dan is de Arnold Classic Roland Garros. Het is na “Mr. Olympia” de grootste titel die je kunt winnen in bodybuilding:”Mr. International”. Inmiddels is er naast de Amerikaanse wedstrijd ook een Europese en Zuid-Amerikaanse versie van het evenement en sinds dit jaar voor het eerst ook een Australische.

De beurs is echter veel meer dan bodybuilding. Tal van sporten komen aan bod: Van boogschieten, voetbal, “disc golf” (soort frisbee golf), paardrijden, (show)worstelen en de gebruikelijke powerlift-evenementen tot bokswedstrijden tussen politie-agenten en brandweermannen en pole-fitness. Dit jaar was er bovendien een speciale expo voor “kids fitness”. Zo’n 50 verschillende sporten, 18.000 atleten en 175.000 verwachte fans maken de Arnold Classic tot een groots spektakel.

Centraal staan echter de bodybuild- & fitnesswedstrijden in de diverse klassen van Bikini en Physique tot bodybuilding.

Misschien wel leuker dan de Olympia?

De laatste jaren zien we nauwelijks grote verassingen in de Mr. Olympia-wedstrijden. Ook voor dit jaar is er waarschijnlijk niemand die eraan twijfelt dat Phil Heath zal winnen. Behalve Kai Greene tenminste. Het zou al een verassing zijn als Kai Greene eens een keer niet als tweede eindigde en/of er iemand anders in de top twee weet door te dringen (Shawn Rhoden misschien?). Omdat de beide heren reeds geplaatst zijn voor de Olympia voor dit jaar en dus geen wedstrijden hoeven te doen om punten te verdienen, doen zij niet mee aan de Arnold Classic.

Dit betekent dus een open veld voor de overige deelnemers en de Arnold Classic zorgt dan ook veel vaker voor verrassende uitslagen. Persoonlijk vind ik de Arnold Classic daarom leuker om naar te kijken.

Dexter Jackson

Het is daarmee moeilijk de echte kanshebbers te benoemen. Dexter Jackson won de titel Mr. International al vier keer en is daarmee recordhouder samen met Flex Wheeler. Hij draait al 15 jaar mee in de Arnold Classic en hoopt dus op een record door de vijfde titel binnen te slepen. Dexter is al 45 jaar, maar kan nog steeds als favoriet beschouwd worden. Hij eindigde vorig jaar als vijfde op de Mr. Olympia achter Phil Heath, Kai Greene, Shawn Rhoden en Dennis Wolf, topnamen die allen niet meedoen dit weekend. Dexter deed vorig jaar niet mee aan de Arnold Classic toen Dennis Wolf de titel pakte. Dennis doet dit jaar echter niet mee omdat hij zich volledig wilt richten op de Olympia. Ik denk dus dat Dexter zijn vijfde titel gaat pakken.

Branche Warren

Een andere favoriet is Branch Warren. Branch won de laatste twee keren dat hij meedeed aan de Arnold Classic (’11 en ’12). Hij eindigde nooit lager dan een vierde plaats. Bij de Olympia van vorig jaar eindigde hij nog één plaats achter Dexter.

Branch is zo’n typisch love-him-or hate-him-bodybuilder. Hij heeft een schare fanatieke fans, maar een nog grotere groep die zich afvraagt waarom hij één van de best betaalde bodybuilders is. Gezien ik hem nog wil interviewen, zal ik mijn persoonlijke mening hier in het midden laten;)

En Roelly dan?

De Nederlands-Antilliaanse Roelly Winklaar noemde ik vorig jaar als één van de kanshebbers. Zijn vorm leek voorafgaand aan de Arnold Classic zijn beste ooit. Een motorongeluk gooide roet in het water en het was al een prestatie dat hij zich vorig jaar desondanks nog wist te plaatsen voor de Mr. Olympia. Dit jaar dus de herkansing.

Geen William Bonac

Erg jammer vind ik het dat de Nederlands-Ghanese William Bonac niet meedoet. Hij zag er vorig jaar bij zijn debut op de Olympia fantastisch uit, maar werd mijns inziens veel te laag geplaatst. Waarschijnlijk heeft hij de strategische keuze gemaakt om deze wedstrijd te laten schieten om zich te richten op andere wedstrijden waarbij de kansen op het scoren van punten hoger liggen. Een ander voordeel daarvan is dat je je kunt richten op latere wedstrijden die dichter in de buurt van de Olympia liggen. Je hoeft dan niet twee keer per jaar (of vaker) te cutten richting een wedstrijd waardoor je meer massa kunt opbouwen. Het risico is echter dat je niet genoeg punten scoort tijdens de latere wedstrijden en er dan geen kansen meer zijn om je te kwalificeren.

Cedric McMillan

Cedric McMillan zag ik een tijd als de opkomende favoriet sinds hij de New York Pro in 2011 won. Iemand die samen met Shawn Rhoden de nieuwe garde vormde om de top twee te bedreigen. Mooie symmetrie, massa met toch een smalle taille en geen uitstekende buik. Helaas is hij nogal inconsistent en valt er geen pijl op te trekken in welke vorm hij dit jaar op het podium verschijnt. Vorig jaar eindigde hij als derde.

Kijk live mee!

Ook dit jaar verzorgt Bodybuilding.com weer een live-webcast zodat je alles kunt volgen, maar ook replays kunt zien. Dat laatste is wel handig als je geen zin hebt om ‘s nachts op te blijven.

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie