Documentaire: Bigger stronger faster

Bigger Stronger Faster is een documentaire uit 2008 over anabolengebruik in de V.S. Persoonlijk vind ik het één van de betere, zo niet, de beste documentaire over het gebruik van prestatieverhogende middelen. Onlangs bekeek ik de docu opnieuw toen deze beschikbaar bleek op Netflix, maar hij is ook volledig te bekijken op youtube.

Discussie over anabolen

Het is heel moeilijk om een goed én gebalanceerd beeld over het gebruik van prestatieverhogende middelen, specifiek anabole steroïden, te geven. Voor en tegenstanders zijn vaak zo diep ingegraven in hun stellingen dat een constructieve discussie vaak niet mogelijk blijkt. Hier kwam ik zelf o.a. achter toen ik mijn eerste artikel over anabolen had geschreven voor deze site. Hierin benoemde ik zowel voor- als nadelen van anabolengebruik op een zo objectief mogelijke manier voor iemand die nooit anabolen heeft gebruikt.

Als natural zou ik voorafgaand aan het schrijven van dat artikel een zogenaamde “Cleane Kneiter” (natural bodybuilder als voorbeeld voor anderen) worden voor Eigenkracht, onderdeel van de dopingautoriteit. Nadat ik het artikel had geschreven, vonden zij mij echter niet meer geschikt als “Cleane Kneiter” omdat ik “pro-anabolen” zou zijn. Dit naar aanleiding van de volgende passage uit het bewuste artikel:

Om dit stuk en gerelateerde artikelen te schrijven, heb ik mij behoorlijk in deze materie verdiept terwijl ik me eerder er zo ver mogelijk vandaan hield. In één belangrijk opzicht is mijn mening enigzins veranderd: Ik denk oprecht dat sommige anabool-androgene steroïden veilig te gebruiken zijn als je weet wat je doet, als je goede begeleiding hebt en als aan de juiste middelen kan komen en als je overweg kan met de mentale gevolgen. Maar dat zijn zoveel “als-jes” dat het in de praktijk nauwelijks haalbaar is dit volledig veilig te doen. Bovendien zijn van veel producten de lange termijn effecten nog niet bekend dus blijft het een gok.

Ik vond het dan ook fijn om te lezen dat iemand op het forum van dutchbodybuilding naar mijn artikel verwees omdat hij het een leuk stuk vond. Een reactie hierop van een ander was echter dat hij het geen goed stuk vond omdat hij vond dat de schrijver “duidelijk anti-anabolen is”. En dit is dus hetzelfde artikel waarvan de Eigenkracht stelt dat eruit blijkt dat ik pro-anabolen ben.

Veel voorstanders van anabolen zijn zo murw geslagen door de negatieve beeldvorming en spookverhalen over anabolen  dat ze nogal lange tenen hebben als het gaat om kritiek over het gebruik hiervan. Tegenstanders aan de andere kant zijn zo ingegraven in hun stellingen dat ieder geluid dat niet absoluut afkeurend is over anabolen niet door hen geaccepteerd wordt.

Eerlijk, gebalanceerd beeld over anabolengebruik

Ditzelfde zie je heel mooi terug in de documentaire Bigger Stronger Faster van Chris Bell. Een jongen die opgroeide met dezelfde helden als ik en op een gegeven moment besefte dat deze allen anabolen gebruikten of gebruikt hadden om te komen waar ze zijn. In zijn documentaire zie je heel duidelijk hoe voor en tegenstanders nauwelijks in staat lijken te zijn om te luisteren naar elkaars argumenten, hoe politici beleid maken op basis van verkeerde informatie of bewust goede informatie naast zich neer leggen uit politieke overwegingen.

Heel herkenbaar vind ik bovendien het gevoel van Chris, zelf powerlifter, die naast zijn helden ook zijn beide broers anabolen ziet gebruiken en lang in dubio is geweest over het gebruik van anabolen tot hij ze een keer gebruikt heeft. Hierna voelde hij zich zo schuldig (het voelde als valsspelen) dat hij het nooit meer heeft gedaan. Zelf overweeg ik al een tijdje om uit journalistieke overwegingen één keer een kuur te doen waarbij alles van begin tot eind in een videoverslag wordt vastgelegd. Mijn grootste bezwaar om dit te doen is echter dat ik me als natural bodybuilder die ruim 13 jaar gericht op spiermassa traint, voel als een 40-jarige maagd die zijn maagdelijkheid niet wilt verliezen.

Chris gaat in op de sociale aspecten van anabolengebruik (wat doet het bijvoorbeeld met je relatie) maar belicht ook de economische, politieke en natuurlijk (on)sportieve kant van het gebruik van doping. Voor en tegenstanders legt hij tegenargumenten voor wat leidt tot mooie gesprekken en inzicht in de problematiek.

Zowel als natural bodybuilder als journalist heb ik dan ook respect voor deze jonge documentaire maker. Ik raad een ieder die het gebruik van anabolen overweegt dan ook aan om deze documentaire te bekijken.

Bigger, Stronger Faster

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie