Fibo 2014

Mijn Bodybuild Bucket List

Mijn Bodybuild Bucket List. Gyms die ik nog moet bezoeken en bodybuilders die ik nog wil ontmoeten. Wat heb jij op je lijstje staan?

Mijn Bodybuild Bucket List

Op mijn bodybuild bucket list staan geen persoonlijke doelstellingen zoals “zoveel kilo benchen” of een bepaald gewichtĀ bij een bepaald vetpercentage. Als je bijna 40 bent en meer dan 15 jaar serieus traint dan moet je dat soort doelen eigenlijk al bereikt hebben of je doet iets verkeerd. Vasthouden van een reeds behaalde shape is dan al een uitdaging.

Een andere voor de hand liggende is “deelnemen aan een wedstrijd”. Maar hiervoor geldt dat ik om persoonlijke redenen al lang geleden heb besloten dat niet te doen.

Mijn wishlistĀ wordt dan ook vooral gevormd door mijn interesse in de geschiedenis van bodybuilding. Het is dus meer de bucket list van een bodybuild fan dan van een bodybuilder.

Arnold ontmoeten

Ik hoef denk ik niet uit te leggen wat Arnold Schwarzenegger heeft betekend voor de populariteit van bodybuilding. Voor mij persoonlijk was het de eerste keer dat ik zag dat mensen er echt uit konden zien als superhelden en niet alleen in cartoons en comics.

Toen ik jaren later zelf begon met serieuze krachttraining waren het de DVD’s van mannen als Ronnie Coleman en Dorian Yates die ter inspiratie dienden. Mannen die ik sindsdien heb mogen ontmoeten en interviewen. In het rijtje “meet the Olympians” staat Arnie echter nog steeds bovenaan , op enige afstand gevolgd door Lee Haney.

Mr. Olympia bijwonen

Als we het dan toch over de Olympia hebben, die wil je natuurlijk als die-hard bodybuild-fan een keer bezocht hebben. Het is dan ook mooi dat er sinds dit jaar een Europese versie van het evenement is, maar dat is toch niet de “echte” Olympia, die is dan immers al gestreden in Vegas.

Deze hoop ik echter op zeer korte termijn door te kunnen strepen op de lijst.

Muscle Beach (Venice) bezoeken

Arnold toonde je het lichaam, Muscle Beach toonde je de lifestyle. Trainen in de zon, vervolgens uitwaaien aan het strand en ondertussen als eyecandy dienen voor andere eyecandy, priceless!

Overigens zijn er twee Muscle Beaches. De oorspronkelijke in Santa Monica en de huidige op Venice Beach. De bodybuild-activiteiten vinden tegenwoordig alleen plaats in Venice beach.

muscle beach arnold franco

Gold’s Gym bezoeken

Het echte werk uit die gouden jaren werd echter verricht in Gold’s Gym. Tegenwoordig zijn er wereldwijd duizenden sportscholen, maar in die tijd zochten veel van de grote jongens elkaar op in Gold’s Gym. De scene uit Pumping Iron waarin Arnie de gym binnenloopt is een klassieker en een toonbeeld van de sfeer die je in een sportschool hoopt aan te treffen. Niet voor niets wordt Gold’s Gym “the Mecca of bodybuilding genoemd”.

Gold's Gym toen
Gold’s Gym toen
nu
Gold’s Gym Tegenwoordig

Oxygen Gym bezoeken

Het nieuwe “Mekka van bodybuilding” ligt echter een stuk dichter bij het echte Mekka. Oxygen Gym in Koeweit. Ik hou van geschiedenis zoals blijkt uit de andere punten op de lijst en historisch gezien is Oxygen Gym de minst interessante. Wat het hier en nu betreft echter lijkt Koeweit de plek waar het gebeurt. Ik wil simpelweg weten wat er daar in het water zit om jongens als Big Ramy te creĆ«ren. Wat zorgt ervoor dat een Roellie Winklaar (waarvan ik eigenlijk dacht dat hij over zijn top was) vertrekt naar het oosten om in zijn beste shape ooit terug te komen?oxygen-news-athletes-playground

MetroFlexĀ bezoeken

Yeah Buddy! Gold’s Gym is een verplicht nummertje als “bodbybuild historicus”, maar als je verwacht een scene aan te treffen uit Pumping Iron dan kom je van een koude kermis thuis. Dat clubje bodybuilders dat in het sportschooltje van Joe Gold samenkwam is veranderd in 3,5 miljoen leden, 37 vestigingen en een investeerder die vooral gouden business ziet.

Een andere gym die de achtergrond vormde voor grijs gedraaide DVD’s is Metroflex in Arlington Texas. De gym waar we Ronnie Coleman met dumbells zagen smijten en achterlijk gewichten wegdrukken (waar hij nu mogelijk de prijs voor betaalt met onder andere twee nieuwe heupen).

Waar Gold’s Gym een commerciĆ«le keten is geworden, is Metroflex nog steeds die hardcore gym waar nog steeds pro bodybuilders als Branche Warren en Johnnie Jackson trainen.

maxresdefault

Wat staat er op jouw lijstje?

Hoe ziet jouw bucket list eruit? Wel een wedstrijd doen? Een photoshoot? 150 kilo bankdrukken of 200 squaten?

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

1 reactie

  1. Anne - Fannetiek.nl

    Goed lijstje šŸ™‚

Plaats een reactie