Bodypower 2014

Bodypower Expo: Wedstrijd 212-klasse

Op de Bodypower Expo in Birmingham afgelopen weekend, vond een wedstrijd plaats in de 212-klasse die gewonnen werd door Sami al Haddad. Lees hier het verslag en¬†de uitslag en bekijk de foto’s van de pre-judging.

Bodypower Expo in Birmingham 212-klasse

In de geschiedenis van bodybuild¬†wedstrijden binnen de IFBB (International Federation of Bodybuilding)¬†heeft men vaker een oplossing proberen te vinden voor te grote verschillen tussen de mannen op het podium. Je kan als man van 1,70 enorm gespierd zijn, maar als iemand van 2,10 verhoudingsgewijs even gespierd is, lijk je toch op een dwerg. De IFBB, de bond voor professional bodybuilders heeft hier door de jaren heen verschillende oplossingen voor gevonden in de vorm van een aparte klasse. Tot 1980 was er een klasse tot 200 pond. Op de Mr. Olympia had je dan een winnaar per klasse √©n een overall winnaar. Meestal was de winnaar van de open klasse (dus zwaarder dan 200 pond) de overall winnaar, maar soms won de winnaar uit de 200-klasse de overall titel zoals Frank Zane in de jaren ’76 tm ’79 (1). In 1980 kwam deze klasse te vervallen en pas in 2008 kwam deze terug, maar nu als 210-klasse. Het was blijkbaar even zoeken naar de juiste klasse want slechts een jaar later werd deze veranderd in de 202-klasse. Dit heeft drie jaar geduurd tot in 2012 de huidige 212-klasse tot stand kwam.

Pre-Judging

Ik was vrijdag aanwezig voor de zogenaamde pre-judging. Een bodybuildwedstrijd kan je verdelen in twee fasen: De prejudging en de¬†evening show¬†of finals.¬†De prejudging is traditioneel ’s ochtends terwijl de finals ’s avonds worden gehouden. Tegenwoordig zit hier echter ook vaak een dag tussen. Op de Bodypower bijvoorbeeld was de prejudging op de vrijdag en de finals de volgende dag.

De gedachte achter de prejudging is dat de jury in alle rust de deelnemers kan bekijken. Het grote publiek zou dan kijken naar de finals of avondshow, maar de uitslag is dan al grotendeels bepaald. Tegenwoordig is er vaak al bij de prejudging een groot publiek aanwezig. Een ander verschil is dat de individuele poseerroutines waarbij de bodybuilders poseren in een zelf bedachte choreografie, vaak alleen tijdens de finals worden gehouden. Wat spektakel betreft, blijven de finals dus een aanrader.

Jurering

De jury met vooraan Dennis 'Sugar' Christopher
De jury met vooraan Dennis ‘Sugar’ Christopher

Er is altijd veel te doen om de jurering. Logisch, het is een jurysport gebaseerd op een subjectieve waarneming. Ik benutte dan ook de gelegenheid om wat vragen te stellen aan IFBB jurylid en vice president van de Engels bond,Dennis “Sugar” Christopher. “Sugar” heeft zelf in het verleden de nodige bodybuildwedstrijden gewonnen en weet hoe het is om op het podium te staan. Hij legt uit dat gekeken wordt naar spiermassa, symmetrie en conditioning (hoe droog je bent).¬†Het aantal juryleden kan vari√ęren, maar meestal zijn dit er vijf tot zeven.

Net als bij kunstschaatsen komen de hoogste en laagste score per bodybuilder te vervallen om excessen van partijdigheid uit te bannen. Bovendien, zo geeft Dennis aan, wordt de jury zelf ook gecontroleerd. De scorecards van de individuele juryleden worden achteraf gecontroleerd op mogelijke onregelmatigheden.

Dit laatste was mij onbekend en ik vroeg in hoeverre dit te danken was aan de inspanningen van Shawn Ray, de voormalig bodybuilder die als een soort officieuze vakbondsleider de belangen van pro bodybuilders behartigt. Ik weet namelijk dat Shawn jaren strijd heeft gevoerd voor meer transparantie in de scores van juryleden en rotatie van juryleden. “Sugar” geeft aan dat inderdaad Shawn de credits verdiend voor zijn inspanningen op dit gebied en dit dan ook de nodige aandacht heeft gekregen.

(Overigens is het grappig om in een¬†interview uit 2005 met Shawn Ray terug te lezen dat volgens hem Jay Cutler en Dexter Jackson nooit de Mr. Olympia zullen winnen omdat steeds dezelfde juryleden de punten verdelen (2). Alsof men zijn ongelijk wilde bewijzen, won Jay Cutler het jaar daarop in ’06,’07,’09 √©n 2010. Wie ervoor zorgde dat hij in 2008 de prijs miste? Dat was Dexter Jackson, die andere bodybuilder die nooit de Olympia zou winnen)

Volledige uitslag

  1. Sami Al Haddad
  2. Shaun-Joseph Tavernier
  3. Mark Dugdale
  4. Khalid Almohsinawi
  5. Marian Cambal
  6. Dobromir Delev
  7. Raul Carrasco
  8. Anthony Bailes
  9. James Llewellin
  10. Jerry Ossi
  11. Oliver Adzievski
  12. Vicente Santamaria Martinez
  13. Janos Kubik
  14. Petr Vanis

Referenties:

 1. http://www.buildmybody.nl/mr-olympia-heden-en-verleden/#200%2C+202%2C+212+Klasse%3F
 2. http://www.bodybuilding.com/fun/drobson57.htm

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie