Bodypower wedstrijden: Ms. Figure

Tijdens de bodypower dit weekend in Birmingham werd o.a. een IFBB wedstrijd georganiseerd in de ms. Figure klasse. De Hongaarse Zsuzsanna Toldi pakte de winst in haar eerste wedstrijd bij de pro’s.

“Ms. Figure”

De miss Figure klasse is ontstaan toen de aantallen deelnemers in de Miss Fitness klasse terug begonnen te lopen (1). In de Miss Fitness klasse dienen de dames een afgetraind lichaam te hebben met behoud van de vrouwelijke rondingen. Tijdens hun poseerroutines dienen ze echter ook een soort aerobic dans-uitvoering te doen. Hierbij waren vaak vrouwen met een turn- en/of dansachtergrond in het voordeel. Veel vrouwen die qua fysiek prima op het podium pasten, deden niet mee omdat ze geen zin hadden in het gehuppel, push ups op √©√©n arm etc.. En laten we wel wezen, aerobics is zo 1985 (ja, ik hou rekening met boze mailtjes van vrouwen in enkelwarmers). Voor de vrouwen (en mannelijke toeschouwers) die ook deze dames nog te gespierd vinden, is eind 2010 de miss Bikini klasse in het leven geroepen. Qua fysieke eisen zijn er geen verschillen in de Figure en Fitness klasse en er zijn dus wel vrouwen die in beide klassen uitkomen. Wel geldt in de Figure klasse dat het gezicht een grotere rol speelt en er wordt dus ook gelet op “facial beauty”.

“Facial Beauty”

Wat dat laatste betreft, verbaast het me niet dat Zsuzsanna Toldi heeft gewonnen. Bodybuilding en daaraan gerelateerde klassen zijn een jurysport en dus subjectief. Veel mensen vinden ook de dames in de figure klasse te gespierd. Vooral bij mannen vraag ik me wel eens af in hoeverre dit te maken heeft met het feit dat ze een vrouw met een sixpack gewoon te intimiderend vinden omdat ze dat zelf nooit voor elkaar gekregen hebben. Net zoiets als een vrouw die een hoger salaris verdiend. Zelf vind ik vrouwen met een four/six/eightpack fantastisch (en daarmee wil ik niets over mijn eigen buik zeggen). Natuurlijk is het ook een soort sportief respect voor het werk dat ze voor dit resultaat verricht hebben, maar dat geldt ook voor de vrouwelijke bodybuildsters die ik als man ook niet aantrekkelijk vind.

Zsuzsanna Todji (l) en Louise Rogers (r)
Zsuzsanna Todji (l) en Louise Rogers (r)

Kijk ik naar de Figure klasse dat lijkt jureren mij ontzettend moeilijk. Voor mij zou het kiezen zijn tussen perfect en perfect. Als ik tenminste alleen naar het figuur kijk. Het feit dat het gezicht meetelt, verandert de zaak echter. In dit opzicht was er maar één vrouw die mijn aandacht meer trok dan alle anderen en dat was Zsuzsanna Toldi. Blijkbaar gold dat niet alleen voor mij want Zsuzsanna pakte de eerste plaats.

Poseerrondes, call out’s en posedowns

Net als bij de heren dienen de dames eerst individueel hun poseerroutine te doen, bestaande uit enkele verplichte poses. Vervolgens worden alle dames teruggeroepen op het podium voor de zogenaamde call outs. Hierbij worden enkele deelnemers, meestal in groepjes van vier tot zes, gevraagd naar voren te stappen. Dit zijn de deelnemers die de jury met elkaar wilt kunnen vergelijken en meestal geeft dit een goede indicatie van de favorieten van de jury. De groep die als eerste naar voren wordt geroepen (“first call out”) bestaat vrijwel altijd uit de degenen die het hoogst scoren bij de jury. Aan de manier waarop ze naast elkaar worden geplaatst en soms van volgorde worden veranderd, kan je vaak goed afleiden wie de grootste kans op de winst heeft. Tijdens de call out worden de posedowns gehouden. De dames die naast elkaar op het podium staan, dienen tijdens de posedowns gelijktijdig de door de jury genoemde poses te laten zien zodat ze op elk punt vergeleken kunnen worden.

Bodypower Foto’s Ms. Figure

Volledige uitslag

 1. Zsuzsana Toldi
 2. Amanda Doherty
 3. Louise Rogers
 4. Ann Pratt
 5. Lynsey Beattie-Ahearne
 6. Kati Alander
 7. Maria Jose Garcia
 8. Giada Simari
 9. Nina-Marie Richter
 10. Anniken Froyslie
 11. Mette Ulseth
 12. Pia Marlen Johnsen
 13. Kizzy Vaines

Referenties

 1. Stein, Jeanine (11 Jun 2006). “Figure contests focus on form Women prefer feminine appearance”.¬†Gazette¬†(Los Angeles Times): 5D. ProQuest Document ID: 1057898431

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie