Een enkele anabolen kuur proberen als ervaren fitness fanaat?

Je hebt altijd natuurlijk getraind en overweegt nu eenmalig een anabolen kuur te doen. Kan je dan verwachten een deel van het resultaat te behouden?

Een enkele anabolen kuur?

In het eerste deel van dit artikel ging ik in op een eerste anabolen kuur door iemand die net serieus aan krachttraining begint (de wannabe). Ik noem hierbij een heleboel factoren waaraan voldaan moet worden om ├╝berhaupt resultaat te boeken. Dan pas kan immers bekeken worden hoe dit resultaat eventueel behouden kan worden als je daarna nooit meer anabolen gebruikt.

Gelukkig heb ik niet zoveel woorden nodig voor de ervaren krachtpatser en de ‘perfecte’ muscle builder. Voor beiden gelden immers een hoop van dezelfde voorwaarden voor resultaat als voor de wannabe die net begint. Je moet eerst maar eens zien te komen aan ‘the good stuff’, voordat je er iets van kunt verwachten.

En dan het belangrijkste punt: Hoe meer resultaat de anabolen kuur oplevert, hoe kleiner de kans dat je voortaan met minder genoegen kunt nemen.

Een enkele anabolen kuur als ervaren krachtpatser?

De ervaren krachtpatser is waarschijnlijk de categorie waarin de meeste mensen vallen die voor het eerst anabolen gebruiken. Door jaren van training zit de ervaren krachtpatser al veel dichter bij zijn natuurlijke potentieel. Zijn echte top heeft de ervaren krachtpatser echter nooit gezien. De ervaren krachtpatser heeft namelijk nog wel een leven. Zijn training en voeding zijn dus niet altijd 100%, maar misschien ergens tussen de 80 en 90 procent. Een beetje een type zoals ik dus.

Als ook in dit scenario weer alles goed gaat dan zal de ervaren krachtpatser een keer zijn natuurlijk potentieel aan droge massa kunnen benaderen, misschien zelfs wel overstijgen. We hebben al eerder geschreven over deze natuurlijke bovengrens aan spiermassa.

Net zoals in het geval van de wannabe kan er tijdens deze eerste kuur meer motivatie zijn en beter gegeten worden. Als het natuurlijke potentieel aan spiermassa hierdoor bereikt wordt dan is het in theorie mogelijk te behouden. Ook in zijn geval moet dan technisch gezien alles goed worden uitgevoerd, o.a. wat het nakuren betreft.

Het enige dat je als ervaren krachtpatser vervolgens hoeft te doen, is de rest van je leven op 100% blijven eten en trainen.

Dat is alles. Succes.

De eerste kuur voor de ‘perfecte’ muscle builder

Natuurlijk is niemand perfect. De groep van atleten die nog het meeste in de buurt zullen komen, wordt gevormd door wedstrijd atleten die altijd in prep zijn voor de volgende wedstrijd. Als het echter gaat om het maximale potentieel aan spiermassa dan is dit natuurlijk niet wanneer ze op het podium staan. Door het cutten zal een deel van de massa verloren zijn om zo droog mogelijk te zijn tijdens de wedstrijd.

Tijdens de bulk echter valt in deze groep degene te vinden die nog het dichtst in de buurt komt van de ‘perfecte’ musclebuilder. De mensen die het huis niet uit durven gaan zonder tupperware bakjes, binnen een straal van 50 meter van een sportschool wonen en opstaan en gaan slapen met prote├»ne. De mensen wiens hele leven is toegewijd aan spiermassa.

Nu is de kans behoorlijk klein dat de ‘perfecte’ muscle builder nooit eerder een anabolen kuur heeft gedaan. Als newbies en ervaren krachtpatsers al naar de spuit grijpen, waarom zou de perfecte muscle builder dat dan nog niet gedaan hebben? Als je je leven toewijd aan spiermassa, waarom zou je die extra mogelijke gains dan laten liggen? In theorie is het echter mogelijk dat iemand jaren lang het maximale probeert te halen uit zijn natuurlijke potentie.

In de perfecte theorie is dat natuurlijke potentieel dan ook bereikt wanneer de perfecte muscle builder voor het eerst een anabolen gebruikt. Natuurlijk heeft hij de discipline om nog meer te eten en zwaarder te trainen. De perfecte muscle builder ziet zichzelf voor het eerst in jaren weer groeien.

Die winsten kunnen echter niet behouden worden. Zelfs als de eigen testosteron-productie zo snel mogelijk weer gestart wordt. Zelfs wanneer de perfecte musclebuilder de rest van zijn leven probeert die extra massa te blijven voeden en stimuleren.

Testosteron en spiergroei

Testosteron werkt als een boodschapper in het lichaam en be├»nvloedt het gebruik van beschikbare middelen door vet- en spiermassa. Het stimuleert spieren om meer dan gebruikelijk aminozuren en glycogeen uit voeding op te nemen in de spieren. Zonder de verhoogde testosteron-niveau’s tijdens de kuur zal simpelweg de prioriteit van je lichaam veranderen. Je kunt wel meer blijven eten en trainen, maar je lichaam zal niet meer zo’n groot deel van die voeding gebruiken voor spiermassa. Je zult dus meer vetmassa krijgen en minder spiermassa.

Spiermassa die boven je natuurlijke limiet is, valt dan ook niet te behouden op een natuurlijke manier. Ook de perfecte muscle builder zal dus moeten accepteren dat het een keer wat minder wordt. Maar ‘minder’ komt natuurlijk niet voor in het woordenboek van de ‘perfecte’ muscle builder.

Ik zou dan ook niet verwachten dat het lang duurt voordat hij weer een nieuwe kuur start.

No mountain high enough

Ik zou het hier wat uitgebreider in kunnen gaan op de technische aspecten. Op de verschillende soorten anabole stero├»den bijvoorbeeld en of die vooral droge massa of ook veel vocht opleveren. Of over de verschillende soorten nakuren en het voorkomen van gynaecomastie, of ‘bitch tits’.

Er is echter een dunne lijn tussen informeren en adviseren. Als het om anabolen gaat dan beperk ik me graag tot informeren. Ik geef hier dan ook bijvoorbeeld geen namen van anabolen die juist wel of niet leiden tot gains die grotendeels uit water bestaan. Die informatie kan je elders op de site vinden. Gekoppeld aan de lezersvraag die aanleiding vormde voor deze artikelen, zou het echter doorschieten naar adviseren in plaats van informeren.

Bovendien vind ik het mentale aspect veel belangrijker. Er is namelijk geen (na)kuur die ervoor zorgt dat je genoegen neemt met 10 kilo spiermassa minder. Ook wanneer alles technisch klopt, zijn het de mentale klachten die vaak niet voorkomen kunnen worden.

In praktijk is een enkele anabolenkuur doen dan ook vrij zinloos. Als ik dan wel een advies geef over anabolen gebruik mag geven dan is dit hetzelfde advies dat ik geef voor alle mogelijke veranderingen die je door wilt voeren in training en voeding: Doe alleen wat je op lange termijn kunt volhouden of wees bereid genoegen te nemen met minder.

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie