Eén keer een anabolen kuur doen en je gains houden? De wannabe

Kan je één keer een anabolen kuur doen en de winsten in spiermassa behouden? Ook als je daarna nooit meer anabolen gebruikt? Het is een veelgestelde vraag die in theorie zeer complex is, maar in praktijk eenvoudiger te beantwoorden is.

Anabolen shit

Er zijn genoeg redenen waarom ik hier niet over zou moeten schrijven:

 • Dan moet ik weer uitleggen dat ik zelf geen anabolen gebruik, nooit gebruikt heb en niet van plan ben ze ooit te gebruiken
 • Dan moet ik weer uitleggen waarom ik ondanks die persoonlijke keuze het toch belangrijk vind hier informatie over te geven
 • Sommige lezers beginnen te steigeren wanneer ze het woord anabolen lezen, volgers stoppen met volgen, adverteerders trekken hun neus op in verontwaardiging.
 • Omdat er weinig onderzoeksdata beschikbaar is over gebruik van anabolen door sporters kan ik niet zoals gebruikelijk verwijzen naar onderzoeken, maar ben ik vooral aangewezen op ervaringen van gebruikers en theoretische aannames.

Dat laatste punt nodigt natuurlijk uit tot tegengestelde meningen. Die verwelkom ik hier dan ook graag. Als er dan ook een onderwerp is waarvan ik zeker niet pretendeer de waarheid in pacht te hebben, dan is dit het gebruik van anabolen.

Aanleiding voor het artikel van vandaag is een vraag die we gisteren ontvingen.

Eén keer een anabolen kuur doen?

De vraag kwam van iemand die aangaf al een behoorlijke tijd ‘goed te trainen en te eten’ en eenmalig een anabolen kuur te overwegen. De vraag was in hoeverre hij kon verwachten het resultaat te behouden als hij hierna nooit meer anabolen zou gebruiken.

Op basis van alles dat ik hier tot nu toe over heb geschreven en de ervaringen van gebruikers die ik hierover gesproken heb, kan ik twee conclusies doen:

 • In theorie is het mogelijk een deel van de winsten uit een eenmalige kuur te behouden
 • In praktijk is dit vrijwel onmogelijk

Voor iedereen anders

Om gains te behouden moet je eerst gains maken. Er zijn een heleboel factoren die bepalen wat de effecten zijn van een anabolen kuur. De technische factoren zoals de aard van de kuur zelf, dieet en training, het soort gains (droge masse vs vet en vocht) en pct’s (nakuren) zal ik hier zoveel mogelijk benoemen. De mentale aspecten die een grote invloed hebben op sommige van deze factoren en het resultaat zijn echter minstens zo belangrijk.

Een groot deel van zowel behaalde gains tijdens een kuur als de verloren gains erna, worden veroorzaakt door wat er in je koppetje gebeurt. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Om het verdere artikel in een praktische context te plaatsen, zal ik drie types van mogelijke eerste gebruikers van anabolen gebruiken.

 • De wannabe
 • De ervaren krachtpatser
 • De ‘perfecte’ muscle builder

‘Anabolen voor beginners: de gains’

Bij de ‘wannabe’ moet je denken aan iemand die net is begonnen met krachttraining of zelfs nog moet beginnen. Hij(/zij) weet nog niets over training, laat staan voeding. Maar omdat hij het vandaag besloten heeft, wilt hij morgen ripped naar het strandfeest. Denk aan de Filemons van deze wereld. De kans dat deze types serieuze gains maken tijdens een kuur is klein. De kans dat deze winsten behouden worden, is nul.

Stel dat de wannabe niet de eerste de beste kuur online bestelt en Chinese namaak ontvangt die helemaal niets doet. Stel dat de wannabe een maatje heeft die hem het ‘echte spul’ geeft; stoffen die in ieder geval bevatten wat ze zouden moeten bevatten. Ga er voor het gemak ook vanuit dat zijn makker/dealer actief meedenkt. Afhankelijk van de type kuur, kunnen winsten in meer of mindere mate bestaan uit vocht dat door spiercellen wordt opgeslagen. Als je stopt met een dergelijke kuur zal dat vocht weer verdwijnen en ben je die winst dus al kwijt. Wannabe krijgt daarom een kuur die zoveel mogelijk gericht is op droge massa. Goede ‘gear’ dus.

Beast mode

Tot nu toe heeft wannabe dus al behoorlijk wat geluk. Zijn geluk strekt echter nog verder. Hij krijgt tijdens zijn kuur ook begeleiding in zijn voeding en training. Hij gaat dus echt eten naar zijn behoefte tijdens de kuur en stimuleert zijn spieren maximaal in training. Ook daar houdt het geluk niet op want die plotse aanslag op het lichaam heeft nog geen blessures opgeleverd. Beast mode ingeschakeld!

Het zou allemaal kunnen. Wat zal het resultaat dan zijn? Dat hangt natuurlijk van de genen van de wannabe af. Hij kan bijvoorbeeld in ergernis toekijken hoe een ander zonder al die hulp veel meer resultaat boekt. Maar laten we ervan uitgaan dat wannabe veel aanleg heeft. Moeilijk te bepalen natuurlijk gezien hij zijn natuurlijk potentieel niet eerst heeft kunnen ontdekken. Maar dat maakt wannabe niet uit. Hij heeft inmiddels al een Insta en Snapchat account aangemaakt als fitness model.

‘Anabolen voor beginners: de verliezen’

Het verhaal van wannabe eindigt hier helaas niet. En nee, het gaat niet eens verkeerd omdat niemand hem verteld heeft over aromatase en nakuren. Hij heeft geen bitch-tits omdat de omzetting van testosteron in oestrogeen zoveel mogelijk beperkt is.  Zijn natuurlijke testosteron-niveau’s komen redelijk snel op gang nadat deze productie was stilgelegd door de anabolen kuur. Zijn maatje heeft hem ook in dat opzicht de best mogelijke kennis en waar geleverd. Hij legt hem bovendien uit hoeveel en wat wannabe moet blijven eten na de kuur en geeft hem de nodige trainingsschema’s mee.

Tot nu toe hebben we dus al een heleboel factoren behandeld die behaalde en verloren resultaten kunnen bepalen. We zijn ervan uitgegaan dat deze allen in het voordeel van de wannabe bleken. Toch zal wannabe niet lang kunnen genieten van zijn winsten. Dan heb ik het nog niet eens over het mogelijke overschrijden van zijn natuurlijke bovenlimiet aan spiermassa door de kuur. De kans dat je die overschrijdt door een enkele kuur is nihil. Er is een reden waarom bodybuilders jaren trainen om in hun beste shape op een podium te staan.

Ook als de wannabe nog niet in de buurt is gekomen van zijn natuurlijk limiet, kan dat al een hele verbetering zijn van zijn ‘pre-kuur shape’. En ook die winsten zullen verloren gaan.

Wannabe moet het voortaan namelijk zonder hulp doen.

Anabole Mindfuck

Wannabe kan dan inmiddels wel de kennis hebben en een leuke ‘stage’ hebben doorlopen, een pro is hij allerminst. Hij heeft het benaderd als een project en is gaandeweg pas gaan beseffen dat het een lifestyle is. Wannabe heeft nooit eerder de zelfdiscipline getoond om zo te leven dus waarom zou dat nu anders zijn? Omdat hij nu met een voorsprong is begonnen?

Ik hoef geen anabolen gebruikt te hebben om te weten hoe kut het verschil is tussen de pieken en dalen van je shape. Mijn pieken zijn alleen niet zo hoog en mijn dalen niet zo laag. En toch zuigt het om in zo’n dal te zitten. Ik leg mijn eigen lat bewust niet te hoog omdat ik weet dat ik deze dan nooit meer lager wil zien hangen. Eén van de redenen die ik al meer dan 15 jaar noem om natural te blijven. Het is makkelijker om op de berg te blijven staan dan deze te moeten beklimmen, of je nu halverwege de berg staat of op de top.

Hulpmotortje uitgezet

Wannabe is met alle hulp omhoog gebracht en nu wordt dat motortje uitgezet. Hij kan niet meer zoveel tillen in de gym als voorheen. Dat is een logisch gegeven. Als hij gewoon op 100% doorgaat dan kan hij zo lang mogelijk van zijn gains genieten. Maar het voelt zo pover. Als je eigen gedachten al niet erg genoeg zijn dan zorgen anderen wel voor een extra duwtje:  “He, pakte je vorige week niet 10 kilo meer op die press?”, “Beetje afgevallen bro?”. Al die dingen die je nooit tegen een bodybuilder moet zeggen, laat staan eentje die zichzelf een stuk minder macho voelt dan een paar weken eerder.

Wannabe slaat de volgende dag een training over, zijn dieet volgde hij al een week niet meer. De extra motivatie om het lichaam tijdens de kuur van genoeg brand- en bouwstoffen te voorzien, is verdwenen. Daarmee verloopt het verlies van spiermassa alleen maar sneller. De dag erop denkt hij aan zijn gemiste training een dag eerder en denkt:”Deze week is toch al verpest”. Hij heeft immers ‘perfect’ als standaard meegekregen tijdens zijn ‘steroïden stage’. En zo start de vicieuze cirkel van afbraak – verzuim- schuldgevoel- verzuim- afbraak.

Beast mode uitgeschakeld.

Eén kuur is geen kuur

De uitdrukking ‘één kuur is geen kuur’ kan je dan ook op twee manieren uitleggen:

 1. Wannabe blijft nog jaren lang throwback pics delen en vertelt later aan zijn kleinkinderen over die ene zomer waarin hij een sixpack en spiermassa had. Het effect van de kuur was van korte duur en hij is terug bij af. ….of,
 2. Wannabe belt zijn maat opnieuw, is weer een paar weken gemotiveerd en valt dan weer terug.

You’re only ripped once 

Moet het zo gaan? Nee, niet perse. Schat zelf maar de kans in dat aan alle positief ingevulde voorwaarden hierboven wordt voldaan en dat je bovendien één van weinigen blijkt die daadwerkelijk een nieuwe lifestyle kan aannemen én volhouden. Als het makkelijk was, zou iedereen er immers ripped uitzien.

Zelf schat ik die kans zeer klein. En als je dan toch al zo iemand bent die deze discipline kan opbrengen dan had je die anabole start helemaal niet nodig.

Het moge duidelijk zijn dat ik persoonlijk vind dat je als beginner helemaal niet aan anabole steroïden moet denken. Ga eerst eens fatsoenlijk leren trainen en eten, luie yolo-lul.

Wordt vervolgd…

In het volgende en laatste deel van dit artikel zal ik ingaan op de andere twee typen; De ‘ervaren krachtatleet’ en de ‘perfecte muscle builder’ die een eerste kuur overwegen. De fitness fanaten die al jaren met hun passie bezig zijn en dit altijd op natuurlijke manier gedaan hebben. In hoeverre kunnen zij eenmalig een kuur doen en de resultaten behouden? Het antwoord zal je waarschijnlijk niet verassen.

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

5 reacties

 1. jason

  ik zie het toch anders ,je kan ook 1x per jaar een heel klein kuurtje doen,dit ter verkoming van blesures .
  reden waarom.iedereen traint keihard bijna het hele jaar rond.dit doet veel schade aan de aanhechtingen en gewrichten,veel pijntjes dus af en toe na of tijdens de training.
  ik doe meestal in januari 1 klein kuurtje 6wk lang anavar 20mg.
  ik train dan 3wk niet.raak geen gewicht aan.na 3 wk ga ik weer beginnen,mijn lichaam voeld dan als herboren.de anavar heeft veel schade weer gerepareerd.
  ik doe het niet om aan te komen of sterker te worden ,just herstel.
  zo zie ik het .

  • Kenneth Nwosu

   Hoi Jason,

   Sorry voor de late reactie.

   Mijn artikel had specifiek als doel de vraag te beantwoorden of je kunt verwachten gains te bewaren bij een eenmalige kuur. Dat ging dus niet over de eventuele toegevoegd waarde van anabolen voor herstel.

   Overigens zou dat voor mij ook geen overweging zijn om anabolen te gebruiken. Zelf zorg ik dan liever voor voldoende rust en/of slimmer trainen. Als drie weken niet genoeg is, dan maar langer. Maar dat is een persoonlijke overweging.

   Met vriendelijke groet,

   Kenneth

  • S

   Als jij gewoon een goed training/voedingsschema volgt dan heb je helemaal geen anabolen kuur nodig. in je rust groei je en vaak als je jezelf “overtraind” dan kan je blessures etc, oplopen. U gebruikt anabolen om te herstellen. Gebruik in plaats daarvan magnesium en eiwitten.

 2. Diede Saarloos

  Eye-opener

Plaats een reactie