Roellie winklaar

FIBO 2014 deel II: interviews Roellie Winklaar, Victor Martinez en Ed Nunn

De FIBO 2014 is weer afgelopen. Ik sprak er top-bodybuilders als de Nederlands-Antilliaanse Roelly Winklaar, Victor Martinez en Ed Nunn.

FIBO 2014 Keulen

Een beurs zoals de FIBO en dan met name de activiteiten rondom de supplementenbeurs kan je vergelijken met een de promotietour van een acteur waarvan net een nieuwe film is uitgekomen. In plaats van paparrazi af te schudden, moet je je dan juist open opstellen ten opzichte van al die lastige journalisten ten gunste van de promotie voor de film. Dit geldt ook voor de professional bodybuilders die het voorbeeld zijn voor duizenden bodybuilders wereldwijd die hun DVD’s kopen en hun foto’s op de muur hebben hangen.

Phil Heath Fibo 2014

Zoals ik in deel I al beschreef, zijn professional bodybuilders voor een groot deel, zo niet het grootste deel van hun inkomsten afhankelijk van sponsorship-deals. Vooral de deals met supplementenleveranciers zorgen ervoor dat bodybuilders niet alleen afhankelijk zijn van prijzengeld. Voor de supplementenindustrie is het van grote waarde dat hun sterren niet alleen met hun product op de voorkant van magazines staan, maar ook in levende lijve te bewonderen zijn op beurzen.

(boven: Huidig en drievoudig Mr. Olympia Phil Heath deelt handtekeningen uit)

Dexter Jackson en Shawn Rhoden

Net zoals bij de acteurs tijdens de verplichte persconferenties herken je de echte professional aan de manier waarop hij/zij met fans omgaat. Wat dat betreft, was ik nog het meest onder de indruk van Ronnie Coleman. Van alle aanwezigen mag hij nog de meeste pretenties hebben gezien zijn 8-voudig Mr. Olympia is en van alle aanwezigen daarmee de meest succesvolle bodybuilder (alleen Lee Haney wist de “Sandow” ook acht keer te winnen). Als een echte professional nam hij alle tijd om mij te woord te staan (zie deel I).

Dat dit ook anders kan, bleek uit het verschil met bijvoorbeeld een Dexter Jackson (links) en Shawn Rhoden (hierboven) voor wie het duidelijk een verplicht nummertje leek en waarmee ik dan ook snel uitgesproken was. Dexter maakte wat dat betreft zijn reputatie waar, dus ik was er op voorbereid. Shawn Rhoden heb ik meerdere malen zeer positief over geschreven. Mogelijk hebben teveel mensen te positief over hem geschreven want ik vond hem enigszins arrogant overkomen. Eigenlijk wilde ik dit niet benoemen aangezien het een moment-opname is en je iemand niet wilt beoordelen op één ontmoeting. Omdat ik me echter afvroeg of dit alleen mijn ervaring was, zocht ik even rond op internet en kwam ik diverse meldingen tegen van mensen die dezelfde ervaring hadden. Jammer.

Ik baalde er achteraf dan ook van dat ik ervoor koos om Shawn aan te spreken in plaats van mijn favoriete pro bikini model India Paulino (afb. links). Ook vond ik het jammer dat ik hem niet verteld had dat ik zijn vorm op de Arnold Classic dit jaar tegen vond vallen (hij eindigde als tweede na Dennis Wolf) en dat Roelly hem en Dennis waarschijnlijk verslagen had als hij niet verstek had moeten laten gaan wegens een een motorongeluk.

Roelly Winklaar

En dat was precies het onderwerp van mijn gesprek met Roelly “da beast” Winklaar die ik even eerder was tegengekomen. Het contrast met het diva-gedrag van anderen had niet groter kunnen zijn. Dat komt deels doordat Roelly naar mijn mening wordt ondergewaardeerd, maar waarschijnlijk ook door de Nederlandse “doe-maar-gewoon-mentaliteit”. Ik loop Roelly tegen het grote lijf wanneer hij net klaar is met lunchen en lopend naar de stand van zijn sponsor BSN gemorste saus van zijn shirt probeert te verwijderen.

Wanneer ik hem aanspreek, lijkt hij zichtbaar opgetogen dat hij Nederlands kan praten. Engels is niet zijn sterkste kant en een reporter uit Nederland heeft dus al gauw een streepje voor. Het gesprek voelt dan ook al snel als een babbeltje tussen twee “maties”.

Ik sprak met Roelly over zijn motor-ongeluk en het feit dat hij hierdoor de Arnold Classic moest missen. In de vooraankondiging schreef ik destijds al dat ik hem anders een goede kans had gegeven op de top drie, samen met Dennis Wolf en Shawn Rhoden. Toen ik die laatste twee vervolgens op het podium zag staan in een veel slechtere vorm dan ze eerder op de Olympia toonden (en ze toch wonnen), dacht ik dat Roelly ze ingepakt zou hebben als het hem wel gelukt was zijn eerdere vorm vast te houden. Het was daarom ook leuk om van Roelly exact hetzelfde terug te horen. Hij had vooraf ook een top 3 plaats verwacht, maar dacht achteraf toen hij ze in actie gezien had dat hij in zijn vorm gewonnen zou hebben.

Roelly Winklaar motorongelukGezien zijn eerdere verwondingen was ik verbaasd dat hij, althans dat wat ik kon zien, bijzonder snel geheeld leek te zijn. Op de foto links zie je hoe het er na zijn ongeluk uitzag. Als je de foto van de auto ziet die zijn motor heeft opgegeten, lijkt het een wonder dat het tot deze verwondingen beperkt gebleven is en hij nu alweer rond kan lopen. Van de verwondingen zag je bijna niets meer anders dan wat verkleuring van de huid.

Hierna spraken we nog wat over zijn kansen om nu nog genoeg punten te pakken om te kwalificeren voor de Mr. Olympia dit jaar waarmee ik hem veel succes wenste.

Ed Nunn

Kwalificatie voor de “Mr. O” was ook het belangrijkst onderwerp van gesprek van Ed Nunn die ik trof in de stand van team S.A.N. Ed Nunn is denk ik de aardigste pro die ik gesproken heb. Sommigen zullen zeggen dat dit nodig is omdat hij minder hoog scoort tijdens wedstrijden, meer afhankelijk is van zijn sponsor en dus niet het Diva-gedrag kan laten zien van anderen. Ik zeg op mijn beurt dat sponsors wat meer rekening mogen houden met hoe hun atleten omgaan met fans. Wat dat betreft mogen vele pro’s een voorbeeld nemen aan Ed Nunn die iedere fan als een vriend benadert.

Het ¬†huidige kwalificatie-systeem op punten kwam ter sprake toen ik vroeg of hij al gekwalificeerd was voor de Olympia. Hij gaf aan dat dit nog niet het geval was en dat hij geen fan is van het huidige systeem op punten. In praktijk betekent dit volgens Ed onder andere dat veel jongens geen deel nemen aan een wedstrijd als daar al √©√©n favoriet of twee favorieten aan meedoen. Hiermee weet je namelijk van tevoren al dat je nauwelijks kans maakt op punten voor kwalificatie en heeft het dus geen zin je wedstrijdvoorbereiding hierop te richten ten koste van andere wedstrijden. In praktijk betekent het volgens Ed voor hem (en bodybuilders zoals hij die net buiten de top 3-5 vallen) dat hij wel 8 wedstrijden in het jaar moet draaien om genoeg punten bij elkaar te sprokkelen. Tegen de tijd dat de Mr. Olympia wordt gehouden, ben je dan al op. Bovendien kunnen anderen die al rechtstreeks of vroeg geplaatst zijn zoals de nr’s 1 en 2 van de laatste Olympia (Phil Heath en Kai Greene) het hele jaar bulken om groter te worden en pas richting de “O” in wedstrijdvorm komen.

Victor Martinez

Over de pech van Victor Martinez de afgelopen jaren heb ik al uitgebreid geschreven. In 2009 een groot persoonlijk drama toen zijn zus werd vermoord gevolgd door een persoonlijk √©n zakelijk drama toen hij zeven maanden het gevang in moest wegens een verlopen visum in 2011. Kom je net terug van een overwinning op de Arnold Classic Madrid word je op het vliegveld op de terugweg aangehouden omdat je visum inmiddels verlopen is. Gevolg: Zeven maanden de bak in, bijna 30 kilo aan spiermassa kwijt √©n zijn restaurant verloren. Het geeft je maar even te denken over de gevolgen van het strafbaar stellen van illegaliteit. Sommigen zullen er terecht op wijzen dat hij illegaal was omdat zijn visum niet automatisch werd verlengd wegens een eerdere veroordeling in handel in anabole stero√Įden*. Dat is echter een afgesloten zaak en de zeven maanden nu gingen dus puur om het feit dat hij door het niet automatisch verlengen van zijn visum illegaal was.

Ik vertel Victor dat ik behoorlijk onder de indruk ben van zijn shape (samen met Roelly heeft hij qua fysiek nog de meeste indruk gemaakt). Victor vertelt dat het hem ruim twee jaar heeft geduurd om weer op zijn vroegere peil te komen. Hij steekt zijn mening voor de Amerikaans regering en Obama dan ook niet onder stoelen of banken.

*Dus een vriend vraagt in 2004 aan Victor of deze hem wil helpen met zijn wedstrijdvoorbereiding en of hij hem hiervoor anabole stero√Įden kan leveren. Wanneer Victor dit vervolgens doet, wordt dit “toevallig” vastgelegd door de politie die “toevallig” in de buurt is. Volgens velen was het een “setup”. Ik ben geen voorstander van anabolen, maar noem dit toch even om onderscheid te maken tussen een drugshandelaar en iemand die denkt een ander te helpen zijn doelen te bereiken en hiervoor illegale middelen aanbiedt.

Markus Ruhl

Markus Ruhl Fibo 2014Markus Ruhl staat bekend als één van de meest massieve bodybuilders ooit. Als één van de Duitse top-bodybuilders stond hij natuurlijk volop in de aandacht. Toch gaf zijn door velen gewaardeerde aanwezigheid mij een beetje een triest gevoel. Hij was als eerste professional in de hal te vinden en was dan ook de eerste waarmee ik op de foto ging (waarbij ik me zeer, zeer klein voelde). Voor Markus leek deze dag gericht op het cashen van zoveel mogelijk in het verleden verdiende waardering. Blijkbaar was ik niet de enige die dit zo aanvoelde want mijn collega van FITsociety bleek precies dezelfde indruk te hebben. Toen wij uren later ons afvroegen of Markus nog steeds handtekeningen aan het verkopen zou zijn, bleek dit inderdaad het geval.

Vreemd is het niet. Bodybuilding is meedogenloos. Je hebt waarschijnlijk meer kans voor Barcelona te voetballen dan te leven van bodybuilding terwijl het zoveel tijd kost dat het vrijwel niet te combineren is met een normale baan. Gelukkig gaat er steeds meer geld rond in de sport waardoor meer atleten hiervan kunnen profiteren. Voor Markus leek  het echter duidelijk dat hij zijn schaapjes niet op het droge had weten te brengen toen hij nog actief meedraaide in het wedstrijdcircuit. 

FIBO Tip!

Ik had op de FIBO ook de gelegenheid om Phil Heath, Jay Cutler (afb. links) en Kai Greene te spreken. Na de gesprekken die ik al had gevoerd en van wat ik had gehoord over Phil en Jay had ik het idee de leukste gesprekken al gevoerd te hebben. Kai was een uitzondering, maar ik voelde me enigszins bezwaard om net als bij Ronnie Coleman alle fans op hem te laten wachten terwijl hij mij een interview gaf.

Mijn tip in het algemeen voor een bezoek aan een beurs zoals de FIBO is om juist niet de meest populaire bodybuilders op te zoeken. Steek je tijd in de mannen die vaak even hard werken, maar veel minder vruchten hiervan zien en niet platgelopen worden door fans. Zij waarderen het over het algemeen veel meer dan de toppers en lieten bij mij een prettigere indruk achter. Ronnie Coleman geldt hierbij als de uitzondering als 8-voudig Mr. Olympia die dezelfde enthousiasme weet op te brengen als de minder bekende bodybuilders. Maar dan moet je hem wel even voor jezelf alleen krijgen en dat is toch een stuk makkelijker met pers-accreditatie.

Eén ding weet ik zeker: Dit was voor herhaling vatbaar!!

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie