FIBO 2016: Big muscles, big business

FIBO 2016 is weer afgelopen, Facebook en Insta zijn weer gevuld met heel veel spier. Vandaag gaan we in op de grote attractie: de bodybuilders.

FIBO 2016: Big muscles, big business

De zakelijke, financiële kant van de fitness- en bodybuild-industrie heeft me altijd gefascineerd. De creativiteit waarmee men manieren bedenkt om geld te verdienen aan mooie lichamen en de wens van anderen om dat lichaam ook te hebben.

Met de vaste formule van een inspirerende atleet die een leverancier van supplementen, kleding of apparatuur vertegenwoordigt, komen ieder jaar duizenden fans naar de beurs in Keulen. Het is een win-win-win situation. Bezoekers hebben de gelegenheid om op één dag velen van hun grootste voorbeelden op het gebied van fitness en bodybuilding te ontmoeten. Bedrijven hebben de gelegenheid hun product in de schijnwerpers te plaatsen. Bodybuilders hebben de gelegenheid hun naamsbekendheid te vergroten, van waarde te zijn voor hun sponsors én hun fans te ontmoeten. Iedereen wint.

DSC_1783
Thuiswedstrijd voor veteraan Markus Ruhl

Mocht je je geroepen voelen een kritische noot te plaatsen dan is een stok natuurlijk makkelijk te vinden. Je kan praten over misleiding omdat die potjes achter de bodybuilders jou niet in hun zullen veranderen. Je kunt praten over het spontane calimero effect dat je al overvalt zodra je in de buurt komt van de beurs en sommigen van de andere bezoekers ziet. Je kunt het een ordinaire vleeskeuring noemen van doorgeslagen mensen die alle perspectief kwijtgeraakt zijn.

En dan ben je een zeikerd hoewel je niet persé ongelijk hebt. De gemiddelde bezoeker van de beurs snapt heus wel dat de potjes proteïne niet als spinazie werken. En wat de vleeskeuring betreft: ik heb biefstuk nog nooit zo trots in het schap zien liggen. Het is immers een gelegenheid om te tonen wat je bereikt hebt en de mensen te ontmoeten die je daarom waarderen. Dagen als tijdens de FIBO zijn er juist om eens onder “gelijkgezinden” te zijn: mensen die snappen wat jou drijft in je motivatie tot dat droomfysiek. Mensen die begrijpen dat je opgewonden raakt van zoveel potten proteïne en creatine. Mensen die bewonderend en niet afkeurend kijken wanneer er weer een mastodont in tanktop voorbij loopt.

In dat opzicht is er voor ieder wat wils. Van de physique en bikini-fitness shapes tot de massa-monsters, zowel vrouwelijk als mannelijk. Zelfs als je het niet mooi vind, sta je soms te kijken alsof er net een T-rex voorbij liep. Zeg maar:”A visual, physical, spectacle”.

Populariteit-index

De beurs is tevens een soort populariteit-index. Welke atleet trekt het grootste publiek Wie heeft de grootste stands? Wie gooit zijn podium vol met “insta-athletes” om zo te profiteren van al hun volgers?

Drukte bij Body Engineers
Drukte bij Body Engineers

Ik kijk dan ook vaak naar de minder druk bezochte stands. Waar een eenzame atleet staat te chillen in afwachting tot iemand hem of haar om een handtekening of foto vraagt.

Wat gaat er dan door je heen als je naar de overkant kijkt waar grote rijen staan voor een Phil Heath of Michel Lewin? “Sta ik hier volgend jaar nog?”. In hoeverre zijn sommigen gewoon handiger naam voor zichzelf te maken. In hoeverre worden ze daarbij geholpen of geremd door een sponsor die stil achterover leunt of ieder uur een leger aan mooie atleten T-shirts en samples het publiek in laat gooien?

Clarence DevisDSC_1575

Iemand die zijn toekomst in dit opzicht rooskleurig ziet is Clarence Devis. Ik zag Clarence voor het laatst bij zijn gastoptreden op de Enercup 2015. Toen nog vol in zijn bulk, nu een stuk droger na zijn optreden op de Levrone Classic in Polen, eind februari dit jaar.

Clarence draait al een tijd mee en kritische stemmen zouden kunnen zeggen dat zijn progressie enigszins stagneert. Hij draait al sinds 2009 mee als pro, maar wist slechts enkele keren op pro wedstrijden in de top zes te eindigen. Toch is hij erg optimistisch over het komend jaar met zijn nieuwe sponsor Badass.

Clarence:” I recently got a new sponsor so now I can really concentrate on my training and nutrition”.

Ook qua begeleiding lijkt Clarence op de goede weg nu hij sinds kort door George Farah begeleid wordt. Je weet wel, dezelfde “bodybuild-guru” die Kai Greene al jaren begeleidt.

Zullen we dit jaar dan een nieuwe Clarence te zien krijgen? Ben benieuwd!

Trouwens, over Polen gesproken. Daar eindigde Clarence nog op een negende plaats. Ik kon het niet nalaten hem te vragen naar zijn mening over de nieuwe mens’ fit model en women’s fitmodel klasse die naar optraden.

Clarence:”Which class?”

Kenneth:”The one where guys wear a jacket and women a dress”.

Clarence:”Ah yes, good to bring a broader public but kinda like a beauty pageant.”

Kenneth:” ‘nuff said”

Brandon Curry

Ook Brandon Curry draait alweer enige tijd mee in het pro-circuit. Hij deed zijn eerste wedstrijden als pro in 2010. Ook Brandon heeft moeite tot de echte top door te breken. Toch heeft dat nooit voorkomen dat hij veelvuldig in tijdschriften te zien is en dus veel aandacht krijgt. Brandon is in Keulen om net als alle andere bodybuilders om aandacht te trekken voor zijn sponsor.
DSC_1583

We spraken over het belang van een goede sponsor. Wil je je volledig kunnen wijden aan je voeding en training dan is het natuurlijk prettig als je daarvoor betaald wordt in plaats van dit te combineren met een full-time job. Hoewel je vaak genoeg ziet dat ook pro’s nog steeds bodybuilding moeten combineren met een baan, heeft Brandon op dit gebied meer geluk gehad. Hij wijst er dan ook op dat hij al een goede sponsor had toen hij nog amateur was.

Hij werd al gesponsord door BSN sinds 2007. Die verbraken zijn contract na zijn 16e plaats op de Mr. Olympia van 2013. Tegenwoordig staat Brandon onder contract bij Scitech Nutrition.

Circus

We wensen Brandon succes dit jaar en lopen verder op de supplementenbeurs en geven onze ogen de kost. Kijkend naar de atleten van de teams, maar ook naar de schaars bedekte bezoekers die rondlopend met hun fysiek een open sollicitatie doen naar sponsoring.

De FIBO is een freakshow, een circus, maar wat een prachtig circus!

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie