Fitness wedstrijden voor kinderen: verbieden of aanmoedigen

Fitness wedstrijden voor kinderen? Klinkt leuk, maar ziet er heel eng uit. Zou het verboden moeten worden of juist aangemoedigd?

Fitness divisie voor kinderen

Voor de duidelijkheid, mijn eerste (, tweede en derde) reactie was er één van walging. Het duurde even tot ik me bedacht dat dit waarschijnlijk een voorbeeld is van mensen met goede bedoelingen die ergens een grens passeren. Maar waar ligt die grens?

De beelden komen vooral uit Oost-Europa, Servi√ę om precies te zijn. Daar werd vorige maand voor de 7e keer in Novi Sad Servi√ę de¬†World Children Fitness Championship gehouden. Er deden enkele tientallen kinderen aan mee, verdeeld over 7 klassen (op basis van leeftijd en geslacht).¬†De foto’s die ik als eerste te zien kreeg, werden gemaakt tijdens de rondes in badkleding. En die vond ik net zo¬†ongemakkelijk om te bekijken als de lopende poppen¬†bij beauty pageants.

Videobeelden geven een eerlijker beeld zowel in positieve zin als in negatieve zin. Je ziet eerst de meer acrobatische ronde gevolgd door de ronde in badkleding.

Bij de eerste ronde lijkt er nog weinig aan de hand op moraalvlak. Op de Olympische spelen zullen de turnsters minder dragen. Misschien belangrijker: de focus ligt op wat de deelneemsters kunnen.

Wanneer je dan in de badkleding rondes echter de kleding wegneemt en de poses van volwassen vrouwen toevoegt, gaat het wat mij betreft mis.

“IFBB’s pedofielen divisie”

Ik ben natuurlijk niet de enige met kritiek. Een collega’s van¬†musclesportmag.com noemde het zelfs “IFBB’s pedofielen divisie”. Zo ver zou ik zelf niet willen gaan, maar ik snap zijn punt. Ook met de beauty pageants heb ik er grote moeite mee als zo’n klein¬†meisjes¬†als volwassen vrouwen wordt opgedirkt. Om de een of andere reden wacht ik dan steeds tot de 40 jaar oudere man¬†aan wie ze is uitgehuwelijkt z’n bruid komt ophalen.

In de wedstrijden voor kinderen vind ik vooral de badpak-rondes en de poses die ze daarin moeten aannemen ongepast. Stel dat alleen nadruk lag op het acrobatische aspect en niet het lichaam en dus ook de kleding wat gepaster was, dan had ik er al een stuk minder moeite mee.

In deze vorm echter vraag ik me af hoe je als ouder je kinderen hieraan zou willen blootstellen. Het kan zijn dat ze vinden dat hun kind hiermee op een vroeg leeftijd in contact komen met een gezonde lifestyle. Daar ben ik het dan gewoon niet mee eens.

Natuurlijk hebben we de IFBB om hun standpunt in deze gevraagd, maar die zagen geen reden in te gaan op onze vragen over deze klasse.

Betere alternatieven voor gezondheid?

Nu hoeft fitness voor kinderen helemaal niet verkeerd te zijn. “Fitness” is echter een zeer ruim begrip. Hoewel¬†krachttraining voor kinderen niet schadelijk hoeft te zijn en voordelen kan bieden, zou het niet mijn eerste keuze zijn. Met name voor jonge kinderen zou ik veel liever zien dat wordt ingezet op een gezonde lifestyle en plezier in bewegen. Dus gewoon goede voedingsgewoonten aanleren door het goede voorbeeld.¬†Wat beweging betreft, vraag ik me af of deze kinderen niet meer plezier hadden gehad met reguliere sporten.

Waarom al op 7-jarige leeftijd een kind leren zo’n obsessie voor het lichaam te hebben? Waarom haasten als ze nog hun hele leven de tijd hebben om zich onzeker te voelen?

Referentie:

ifbb.com/2015/06/2015-ifbb-world-children-fitnss-championships/

 

 

 

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie