generation iron 2

Generation Iron 2: Populair zijn of presteren

De bodybuild documentaire Generation Iron 2 staat sinds deze week op Netflix en het is een aanrader.¬†Generation Iron 2 laat de huidige fitness en bodybuild-industrie zien in al zijn diversiteit en tegenstellingen en biedt daarmee een goed beeld van de hedendaagse beleving van “bodybuilding” wereldwijd.

Generation Iron 2

Generation Iron 2 is niet zoals zijn voorganger een moderne remake van Pumping Iron. Voor Generation Iron 2 heeft maker Vlad een slimme keuze gemaakt. Hij heeft zich gericht op de grote veranderingen in de fitness-industrie, met name de opkomst van social media en wat dit betekent voor de populariteit van bodybuilding in het algemeen en wedstrijd-bodybuilding in het bijzonder.

Rich Piana

De makers konden natuurlijk niet weten dat Rich Piana, kort na de premiere zou komen te overlijden. Dat plaatst zijn aandeel in de documentaire natuurlijk in een heel ander daglicht. Het is ongemakkelijk en triest om hem gezellig samen met zijn vriendin thuis te zien, wetend dat hij later letterlijk in haar handen ineen zal storten. Het is pijnlijk om hem te horen zeggen dat hij waarschijnlijk nog vijf jaar door kan gaan op de huidige weg voordat hij zijn gebruik van anabolen en groeihormoon zal aanpassen. Waaraan hij meteen toevoegt dat hij waarschijnlijk zijn hele leven zal blijven gebruiken doordat zijn natuurlijke productie gestaakt is door het langdurige gebruik.

Het bleken slechts drie maanden te zijn.

Populair zijn vs. presteren

Het is interessant om criticasters over Rich te horen spreken, maar ook over de stijgende invloed van social media. Er wordt een beeld geschetst van old school bodybuilders vs. insta models. Meer volgers hebben dan een Mr. Olympia omdat je iedere dag foto’s in je ondergoed plaatst. Een mooie meid of pretty boy die weinig “fitness inhoud” heeft, maar zich slim positioneert online versus de hard werkende bodybuilder die niet genoeg waardering krijgt. Daartussen zit echter een groot gebied.

Rich presenteerde zichzelf in Generation Iron 2 als een soort tussenpersoon. Een old school bodybuilder die de geheime formule van succes op social media gekraakt had en nu andere bodybuilders hetzelfde kon leren.

Vrouwen in bodybuilding

Erg blij ben ik met het besluit om Iris Kyle aan het woord te laten. “Niet eerlijk, maar wel terecht“. Zo beschreef ik het toen schijnbaar vanuit het niets meerdere organisaties, waaronder de Mr. Olympia, besloten de klasse vrouwen bodybuilding te laten vallen. Tienvoudig Miss Olympia Iris Kyle, de meest succesvolle Olympia atleet ooit, kreeg te horen dat ze niet meer welkom was op het podium, alsmede haar conculega’s.

In Generation Iron 2 kon Iris vertellen hoe ze dat heeft ervaren. Pijnlijk om te zien hoe weinig respect er is voor wat deze vrouw heeft bereikt. Wanneer ze bereid is deel te nemen aan een kleinere wedstrijd om toch op het podium te kunnen staan, krijgt ze te horen dat ze zich moet kwalificeren. Wat je ook moge vinden van het uiterlijk van Iris Kyle, als atlete van haar formaat (no pun intended) verdient ze meer.

Overigens was het feit dat Iris en Hidetada Yamagishi een koppel vormen nog het meest verassende in de docu.

Hoe populair is bodybuilding nog?

Deze vraag werd gesteld in de documentaire. De vraag is echter niet specifiek genoeg en wordt dan ook op verschillende manieren beantwoord. Arnold Schwarzenegger heeft het over een enorme groei. Het zou zelfs mainstream zijn getuige de sportscholen die overal ontstaan zijn. Dan heb je het echter over krachttraining. Niet perse krachttraining met het doel zo gespierd mogelijk te worden, laat staan om op een podium te staan poseren.

Zelf stelde ik deze vraag dan ook specifieker in het artikel “Waarom niemand meer naar de Mr. Olympia kijkt“. Ik ben het namelijk eens met de conclusie van Jim Manion, baas van de International Federation of Bodybuilding (IFBB). Wedstrijd bodybuilding zal altijd een cult sport blijven en nooit mainstream worden. De open klassen althans.

“Lichtere” klassen en social media hebben voor een grote nieuwe aanwas van fans gezorgd. Nieuwe fitness fanaten die niet perse de Olympia als het summum zien van wat ze met hun lijf kunnen bereiken. Zo konden fans van Lazar in de rij staan voor een foto op de FIBO en niet weten wie toch die Phil Heath is waar anderen voor in de rij staan. Lazar Angelov en Rich Piana hebben zelf nog de droom gehad een top bodybuilder te worden. Ze hebben deze droom echter laten varen toen ze zagen dat ze op andere manieren dan het podium veel meer succes konden boeken. Een nieuwe generatie maalt helemaal niet meer om dat podium.

Kai is er klaar mee

Tot slot: ‘King Kai’. Velen hebben zich sinds twee jaar geleden afgevraagd waarom Kai geen deel meer neemt aan de Mr. Olympia. In Generation Iron 2 lijkt het antwoord duidelijk. Kai is er een beetje klaar mee. Hij richt zich op zijn andere expressieve passies, acteren en tekenen. Waarom zou hij zich nog afbeulen met mega-gewichten vraagt hij zich af. Voor wat? Begrijp me niet verkeerd, hij is nog steeds huge en traint. Maar niet meer voor een jury.

Inkijk geen ode

Generation Iron 2 is niet (slechts) een ode aan wedstrijd-bodybuilding op het hoogste niveau. Het is een inkijk in de diverse nieuwe ontwikkelingen binnen de sector in bredere zin. De opkomst van insta fit models, de verschillende financi√ęle belangen en aspiraties, nieuwe technieken en nieuwe hot spots van bodybuilding zoals O2 Gym in Koeweit.

Wat mij betreft een echte must see voor de echte gymrat, wat je daar tegenwoordig dan ook onder moge verstaan.

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie