shawn rhoden

Grand Prix van Groot-Brittannië 2012

De Jamaicaan Shawn Rhoden heeft de smaak te pakken. Na zijn zege op de Arnold Classic Europe vorige week, pakte hij afgelopen weekend de hoofdprijs bij de Grand Prix van Groot-Brittannië 2012.

Line-up zonder Phil en Kai

Heel verassend was het niet gezien de line-up. Net als vorige week ontbraken de namen van Phil Heath en Kai Greene, de enige die voor hem eindigden op de Mr. Olympia vorige maand. Ook Dennis Wolf die vorige week als tweede eindigde, deed niet mee. Na de $40.000,- van vorige week kan Shawn een leuk bedrag van $20.000,- bij laten schrijven op zijn rekening.

In de 212 klasse (tot 212 pond) won Flex Lewis.

Tweede plaats: Johnny Jackson

Johnny Jackson verbeterde zijn resultaat van de Arnold Classic Europe waar hij nog als zevende eindigde. “’s Werelds sterkste bodybuilder”, hij doet ook aan powerlifen en deadlifte ooit 345 kilo en kan meer dan 270 kilo bankdrukken. Op de eerste dag was al vrijwel duidelijk dat hij als tweede zou eindigen. De tweede dag verbeterde hij zelfs, maar niet voldoende voor de winst.

Derde plaats: Toney Freeman

Ook Toney “The X-man” Toney Freeman verbeterde zijn resultaat van een week eerder. Waren velen nog verbaasd over het het feit dat zowel Roelly Winklaar als Robert Piotrkowicz voor hem eindigden bij de Arnold Classic Europe, nu liet hij beiden achter zich. Dat Johnny Jackson beter presteerde terwijl deze een week eerder nog achter hem eindigde, lag aan de verbetering van Johnny en de iets mindere conditionering van Toney.

Vierde plaats: Robert Piotrkowicz

Robert Piotrkowicz herhaalde zijn resultaat van een week eerder door als vierde te eindigen. Hoewel ik het vaak knap vind dat een jury verschillen weet te vinden tussen de mannen op het podium, is het soms een kwestie van politiek en vrijwel altijd van smaak. Denk maar aan de comeback van Schwarzenegger die volgens velen onterecht won van Frank Zane (politiek) of de winst van Dexter Jackson op de Mr. Olympia van 2008 waarmee de IFBB de voorkeur uitsprak voor symetrie en vorm boven massa (smaak).

Daarnaast speelt persoonlijkheid natuurlijk ook een belangrijke rol. Rekening houdend met bovenstaande snap ik nog steeds niet wat mensen aanspreekt in Robert Piotrkowicz. Persoonlijk vind ik zijn mid-section te groot, met brede taille waardoor de rest kleiner uitvalt. Alleen zijn benen vind ik relatief indrukwekkend. Maar nogmaals, smaken verschillen. Ik ben ook geen fan van Branch Warren en daarin zullen ook velen van mening verschillen. Ook Robert is bezig een groep met fans op te bouwen en gaat met deze uitslag prima verder op die weg. Vooral voor iemand die ooit lang bij de Amateuren bleef nadat hij al een pro card had verdiend omdat de overstap naar de pro’s te groot leek.

En Roelly dan?

Roelly Winklaar kreeg vorige week volgens velen de derde plaats cadeau. Dat hij voor Toney Freeman eindigde, konden velen niet begrijpen (ik eerlijk gezegd ook niet). De Antiliaanse Nederlander kreeg kans te laten zien dat de derde plaats vorige week verdiend was, maar kon het niet waarmaken. Roelly eindigde als zesde en kreeg $2.000,-. Het is maar goed dat hij nog een sponsor heeft want voor dit soort bedragen betaal je nog geeneens je ticket en verblijf voor een volgende wedstrijd. Dat zegt overigens meer over het lage prijsgeld in bodybuilding dan over Roelly.

Volledige uitslag

 1. Shawn Rhoden
 2. Johnny Jackson
 3. Toney Freeman
 4. Robert Piotrkowicz
 5. Ronny Rockel
 6. Roelly Winklaar
 7. Erik Fankhouser
 8. Hidetada Yamagishi
 9. Yuri Leonov
 10. Cecil Croasdaile
 11.  Thomas Benagli
 12. Alvin Small
 13. Grigori Atoyan
 14. Jaime Atienza
 15. Ari Kokkonen
 16. Elvis Brown
 17. Tommi Thorvildsen

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie