dennis wolf

IFBB EVL’S Prague Pro 2012

De “IFBB EVL’S Prague Pro 2012”¬†was de laatste wedstrijd van het jaar in de serie van wedstrijden volgend op de Mr. Olympia m.u.v.¬†the Masters in december (voor senioren). Voor de atleten die al sinds de Mr. Olympia eind september hun vorm proberen te behouden, is eindelijk de tijd aangebroken om weer echt te kunnen gaan eten, rusten en herstellen.

IFBB EVL’S Prague Pro 2012

Het was dan ook vooral de vraag wie tot deze laatste wedstrijd zijn vorm kon behouden of zelfs verbeteren. Shawn Rhoden wiens ster aardig is gerezen de afgelopen maanden zag zijn reeks van overwinningen sinds de Arnold Classic Europe be√ęindigd worden door “de grote¬†boze wolf”. Dennis Wolf nam eindelijk revanche in een strijd die uiteindelijk op slechts twee punten beslecht werd*.

In de 212 klasse (tot 212 pond, 96,2 kilo) pakte James “Flex” Lewis zijn derde zege op rij sinds de Mr. Olympia.

*Huidig Mr. Olympia Phil Heath en nr. 2 Kai Greene deden niet mee en Dexter Jackson zal in december zijn titel verdedigen op de Masters.

The Wolf vs. Flexatron

Nee geen titel van een weerwolf- meets transformer film, maar de strijd tussen Dennis “Big Bad” Wolf en Shawn “Flexatron” Rhoden. Dennis Wolf draait al zeven jaar mee als pro maar won tot dit weekend slechts twee keer. Op de Arnold Classic van maart dit jaar werd hij tweede achter Branch Warren en het was de verwachting dat bij de Mr. Olympia ten minste de strijd om de derde plaats achter giganten Phil Heath en Kai Greene tussen hem en Branch zouden gaan. De teleurstelling moet dan ook groot geweest zijn toen Shawn Rhoden, die na de Arnold Classic geopereerd is aan een hernia, ogenschijnlijk uit het niets kwam en de derde prijs voor hun neus wegkaapte (en Dexter Jackson de 4e).

Vervolgens werd hij nog een keer verslagen door Shawn die de eerste prijs pakte op de Arnold Classic Europe terwijl Dennis genoegen moest nemen met de tweede plaats. De scorecards in Praag leverde uiteindelijk een verschil van slechts twee punten op tussen beide heren in het voordeel van Dennis die misschien profiteerde van wat meer rust door vorige week niet deel te nemen aan de Grand Prix van Groot-Brittani√ę die ook gewonnen werd door Shawn Rhoden. Dennis kwam dan ook in veel betere vorm op het podium dan tijdens de Mr. Olympia terwijl Shawn juist wat inleverde. Op zich niet gek als je je bedenkt dat Shawn al sinds augustus “in shape” is met zijn overwinningen op de Tampa Pro en Dallas¬†Europa Super Show terwijl Dennis na de Arnold Classic in maart pas¬†eind oktober in actie kwam op de “Mr. O”. Shawn is dit jaar 8 keer in actie gekomen tegenover 4 wedstrijden van Dennis.

De jury-uitslag was een beslissing waar niet iedereen het mee eens was, maar dat is bodybuilding.

Derde plaats: Johnnie Jackson

“’s Werelds sterkste bodybuilder” Johnnie Jackson werd derde, zijn tweede top 3 resultaat dit jaar. Johnnie is altijd indrukwekkend. Vooral zijn abnormaal grote trapezius oogt monsterlijk en toont zijn gewichtheffers achtergrond. Johnnie heeft zich dit jaar sterk verbeterd en is groter en harder geworden. Hem ontbreekt het echter nog aan die superstrakke conditioning (droogheid) om in de top 2 te eindigen al hadden sommigen hem daar graag zien eindigen met de fysiek die hij liet zien.

Vierde plaats: Ed Nunn

Ed Nunn werd vierde na, mogelijk onterecht, teleurstellende resultaten op de Sheru Classic in India en de Arnold Classic Europe in Madrid. Voor hem geldt het omgekeerde als voor Johnnie Jackson. Zijn conditioning was de laatste drie wedstrijden precies goed. Hij heeft echter een groot frame (skelet) waardoor ieder gemis in massa groter oogt.

Achtste plaats: Roelly Winklaar

Ook “onze” Roelly Winklaar¬†heeft zichtbaar moeite met het grote aantal wedstrijden dat hij dit jaar heeft gedaan (8). De Antiliaanse Nederlander eindigde in zijn laatste twee wedstrijden steeds lager. Op de Mr. Olympia werd hij 12e, in India werd hij vierde en op de Arnold Classic Europe vervolgens derde. Hier leek hij echter te pieken (hoewel velen liever Toney Freeman voor hem zagen eindigen) want hierna ging het bergafwaarts. Op de Grand Prix van Groot-Brittani√ę werd hij zesde en afgelopen weekend in Praag dus achtste hoewel hij wel nog werd opgeroepen voor de eerste “call-out” van zes deelnemers. Dit zijn de mannen die de jury als eerste uit de gehele groep naar voren laten komen voor een onderlinge vergelijking en meestal een goede indicatie voor de hoogste scorende deelnemers. In het rijtje toonde Roelly echter duidelijk kleiner dan de rest (m.u.v. misschien van Johnny Jackson, maar dat ligt vooral aan diens lengte). Vooral zijn benen zijn niet vergelijkbaar.

212-klasse: Herhaling Grand Prix van Groot-Brittani√ę

De 212-klasse toonde in de top enigszins een herhaling van de Grand Prix van Groot-Brittani√ę. Opnieuw was het James “Flex” Lewis die de zege pakte, zijn derde op rij sinds de Mr. Olympia. Tweede werd opnieuw Sami Al Haddad. Derde plaats van de Grand Prix van Groot-Brittani√ę een week eerder, Jos√© Raymond deed niet mee en het was dan ook niet opmerkelijk dan Eduardo Correa (een week eerder vierde) een plekje opschoof en derde werd.

212-klasse, vierde plaats: William Bonac

Nu de gouden tijden van Berry de Mey voorbij zijn en we Ed van Amsterdam weinig horen, is het maar goed dat “onze allochtonen” (mag ik zeggen want ik ben er zelf √©√©n) op het hoogste niveau presteren. William Bonac heeft zich in de internationale kijkers gespeeld met zijn derde plaats bij de Arnold Classic voor amateurs vorig jaar en deed het dunnetjes over door derde te worden op de Dallas Europa Supershow¬†(voor pro’s) in augustus¬†dit jaar. Op de Grand Prix van Groot-Brittani√ę werd hij nog zesde, waar velen hem graag hoger hadden zien eindigen. Nu schuift hij weer twee plaatsen op en pakt de vierde plaats.

We zullen waarschijnlijk nog veel gaan horen over William! In het filmpje hieronder kan je hem in actie zien afgelopen weekend (nr. 22)

Volledige uitslag Mens open

 1. Dennis Wolf
 2. Shawn Rhoden
 3. Johnnie Jackson
 4. Edward Nunn
 5. Toney Freeman
 6. Robert Piotrkowicz
 7. Ronny Rockel
 8. Roelly Winklaar
 9. Michael Kefalianos
 10. Thomas Benagli
 11. Juri Leonov
 12. Grigori Atoyan
 13. Alvin Small
 14. Daniele Seccarecci
 15. Jaime Atienza
 16. Tommi Thorvildsen

Volledige uitslag 212-klasse

 1. Flex Lewis
 2. Sami Al-Haddad
 3. Eduardo Correa
 4. William Bonac
 5. Khalid Almohsinawi
 6. Masoom Butt
 7. Steve Benthin
 8. Frederic Sauvage
 9. Lukas Osladil
 10. Lee Powell
 11. Marcus Becht
 12. Oliver Adzievski
 13. Fauzi Hanst
 14. Ralf Herget

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie