Interview Jay Cutler

Afgelopen vrijdag was ik in Birmingham voor de Bodypower Expo van en voor de fitness-branche. Hier lees je het verslag van mijn dag op de beurs inclusief een interview met Jay Cutler, viervoudig Mr. Olympia.

The NEC Birmingham

De beurs werd georganiseerd in expositiecentrum ‘the NEC’ in Birmingham, de tweede grootste stad van Groot-Britanni√ę. Handig voor zowel nationale als internationale bezoekers. De NEC ligt namelijk naast zowel het vliegveld van Birmingham als een treinstation. Nadat ik geland was, was ik dan ook binnen een kwartier¬†al op de beurs via een gratis shuttle-dienst.

Op de beurs staan diverse stands met aanbieders vanuit verschillende segmenten uit de Fitnessindustrie. Van bodybuilding tot Pilates, van parkour tot powerlifting, van kookseminars tot kickboksen.

Supplementen industrie: Beauty and the beast

Bodypower 26Fitnessbeurzen zoals de Bodypower worden voor een groot gedeelte gedreven door de supplementen-branche. Aanbieders van diverse merken van supplementen staan op de beurs om hun product te promoten. Publiekstrekkers zijn de gratis samples die op veel plekken worden weggegeven, mooie fitnessmodellen en professional bodybuilders die door deze merken gesponsord worden. Dit vormt het hart van de beurs en maakt de grootste bijdrage aan het visuele spektakel waarvoor veel mensen naar de beurs komen.

In sommige gevallen zie je dat (oud-)bodybuilders zelf hun supplementenlijn hebben opgezet en promoten. Dat is mooi, want het is voor hun aanleiding om zich de hele dag onder hun fans te begeven én gelegenheid voor deze fans om hun idolen te ontmoeten. Zo sprak in twee maanden geleden op de FIBO 8-voudig Mr. Olympia Ronnie Coleman en had ik dit weekend een interview met 6-voudig Mr. Olympia Dorian Yates én 4-voudig Mr. Olympia Jay Cutler. Zoals Dorian Yates dan ook aangaf, is het fantastisch dat bekende bodybuilders vanuit de hele wereld naar Birmingham zijn afgereisd.

Paige Hathaway

Paige Hathaway, uiterst rechts
Paige Hathaway, uiterst rechts

Maar ook de dames zitten zakelijk gezien niet stil. Denk bijvoorbeeld aan Paige Hathaway die dit weekend ook aanwezig was. Paige doet wedstrijden in de bikini-klasse, maar gebruikt vooral social media en hard werk om te verdienen aan haar fysiek. Zo heeft ze ruim 700.000 volgers op Instagram en meer dan een half miljoen likes op Facebook. Vroeger ging ze naar expo’s als deze om flyers van zichzelf uit te delen, maar vooral op social media is ze dus erg actief. Onlangs heeft dit zijn vruchten afgeworpen en is ze de tweede (na Jenny Selter) die op deze manier een sponsorshipdeal heeft afgesloten (met Shredz). Zo’n groot bereik via de volgers op social media is natuurlijk erg interessant voor dergelijke bedrijven. Op zich toch bijzonder want de agenten die dit soort deals regelen, werken normaal alleen voor professional atleten, ze stellen dan ook dat deze dames als zodanig gezien moeten worden.

Om even een idee te geven van de populariteit van Paige: Het is voorgekomen dat iemand op een beurs op haar afstapte, op zijn knie√ęn ging om vervolgens een sieradendoosje met daarin een ketting met Swarowski kristallen aan te bieden. Anderen waren wat goedkoper, maar duidelijker in hun communicatie door een T-shirt te dragen met de tekst: “Paige, will you marry me?”.

Vrouwen als Paige Hathaway en Jenny Selter zijn voorbeelden voor vele vrouwen die ook op de expo’s rondlopen en qua fysiek en uiterlijk niet perse voor hen onder hoeven te doen. Zakelijk inzicht en initiatief nemen zijn daarin belangrijk, evenals natuurlijk publiciteit via social media. Er zijn dan ook honderden dames die hun eigen fanpagina’s oprichten op facebook en instagram in de hoop ontdekt te worden. Daags na de beurs ontving ik dan ook mails van door mij gefotografeerde dames met het verzoek of bepaalde foto’s die ik van hen gemaakt heb op de site geplaatst kunnen worden en/of ik hen wil promoten via de site. Wat nou wachten tot je ontdekt wordt door een modellenbureau? Gewoon zelf je fan-basis cre√ęren. ¬†“Self empowerment” noemen we dat en is het is √©√©n van de, wat mij betreft zeer positieve, kenmerken waarmee social media deze markt verandert.

Bodybuild wedstrijden

Bodypower ms figureTijdens de Bodypower werden er ook offici√ęle wedstrijden van de IFBB gehouden, de wedstrijden dus voor de pro’s. Er werden drie wedstrijden in verschillende klassen gehouden. Op de vrijdag dat ik aanwezig was, werd de “pre-judging” gehouden.

De dames in de Ms. Figure klasse mochten de show openen. In de ms. figure klasse moeten de dames wel gespierder zijn dan in bijvoorbeeld de ms. Bikini klasse, maar minder gespierd dan de vrouwelijke bodybuilders.

Na de dames kwamen heren in een relatief nieuwe klasse in actie: De “Disabled class” of “invalide klasse”, hoewel beide termen deze heren geen recht lijkt aan te doen. In deze klasse kwamen dit weekend drie bodybuilders uit. Met √©√©n van hen, Harold Kelley, had ik na de wedstrijd nog een interview dat deze week op deze site zal verschijnen.

Tenslotte kwamen de heren in de 212-klasse op het podium. Dit zijn de professional bodybuilders die minder dan 212-pond wegen. De echte zwaargewichten die uit komen in de open klasse kwamen dit weekend niet in actie.

Een verslag van de wedstrijden, inclusief een gesprek¬†met √©√©n van juryleden √©n alle foto’s van de pre-judging, volgt deze week.

Diverse sporten

Natuurlijk¬†kwam je de gebruikelijke krachtsporten tegen zoals gewichtheffen, powerlifting, strongman en bodybuilding. De populariteit van Crossfit is duidelijk te zien in het onderdeel “Functional Fitness”. Wat dit laatste betreft, zie je toch altijd weer de verschillende inzichten en meningen als het gaat op krachtsport. Bij een stand voor “Functional Fitness” werden bezoekers uitgedaagd om een bepaald circuit te doen met pull ups, sprints e.d. De “uitdaging” werd gedaan door een omroeper die luidkeels vroeg “Fitness is niet hoe sterk je er uit ziet, maar wat je kan”, of “Je bent toch zo gespierd? Laat maar eens zien of je ook iets kan met die spieren”. Natuurlijk duidelijke steken naar alle bodybuilders die er rondliepen die waarschijnlijk allemaal dachten: “Leuk dat je allemaal trucjes in een paal kunt, maar ik maak liever indruk door alleen al te zijn”. ’t is maar wat je belangrijk vind. Voor degenen die zichzelf wel willen bewijzen waren er pull-up challenges, box jump challenges en een dip challenge.

Die laatste trok mijn aandacht.¬†Ik zag de hele dag een lange rij staan voor een stand waarbij de uitdaging was om in √©√©n minuut tijd zo vaak mogelijk te dippen. Aan het eind van de dag was het was rustiger en dacht ik: “Laat ik ook maar eens iets doen”. Degene met het hoogste aantal dips zou een pakket supplementen ontvangen. Ik begin dus te dippen, maar maak geen goed start. Ik zak niet laag genoeg door tot mijn schouders zijn vuist raakt en hoor hem roepen “Mis!”. De volgende √©n alle daaropvolgende zak ik dus verder door, behalve de allerlaatste die weer niet laag genoeg was. “Ach, die twee zullen niet veel uitmaken”, maar toen bleek dus dat ik slechts √©√©n dip te weinig had om het record van de dag te evenaren (88 in plaats van 89). Dat was balen! Maar goed, volgend jaar weer een kans. Toch nog even terug gelopen om de score te fotograferen als bewijs ūüôā

Bodypower dippen

Naast al deze krachtsporten¬†biedt de Expo gelegenheid aan andere¬†takken van sport om zich te tonen. Zo hoorde je in de ene zaal het geschreeuw dat een trap naar iemands gezicht begeleide bij de taekwondoka, werd er elders in een ring gekickboxt en sprongen elders jongens van de ene paal naar de andere en vertoonden ze spectaculaire acrobatische kunsten op de mat ter demonstratie van parkour¬†(of ¬†‘freerunning’).

Interview met Jay Cutler

Viervoudig Mr. Olympia Jay Cutler maakte op de Expo promotie voor zijn supplementenlijn, JAY CUTLER Signature series van BPI Sports. Ik sprak hem kort voor het sluiten van de beurs:

Kenneth: “Een nieuwe dag, een nieuwe Expo.¬†Zie je dagen als deze als een leuke re√ľnie met oude vrienden of is het business as usual?”

Jay:”Het is inderdaad een business in de eerste plaats, maar het is altijd weer leuk om oude vrienden te zien en fans te ontmoeten”

Kenneth:” Je hebt voor dit jaar aangekondigd niet mee te zullen doen aan de Mr. Olympia. Kunnen we je nog terug verwachten op het podium?”

Jay: “Ik heb nog geen officieel afscheid genomen van het podium, maar inderdaad wel aangekondigd dit jaar niet te zullen deelnemen¬†aan ‘de O’. Het werk dat ik doe voor o.a. BPI¬†heeft teveel tijd gevraagd om me goed voor te kunnen bereiden”.

Bodypower 29Kenneth: “Voordat je je eerste Mr. Olympia won, eindigde je vier keer op de tweede plaats achter Ronnie Coleman. Hoe heb je het volgehouden?”

Jay: “Er zijn wel momenten geweest dat ik het bijna opgaf, maar ik bleef gewoon doorzetten en uiteindelijk was het mijn tijd.”

Kenneth: “Het doet me aan denken aan de strijd nu tussen Phil en Kai (red. Kai Greene eindigde de laatste twee jaar op de tweede plaats achter Phil Heath). Veel mensen dat Kai pech heeft omdat Phil nog een aantal jaren onverslaanbaar zal zijn”

Jay: “Ik denk dat Kai wel goede kansen heeft omdat hij de underdog is. Hij heeft een grote schare fans die steeds verder toeneemt. Ik denk eigenlijk dat Kai het wat dat betreft makkelijker heeft dan Phil”

(Voor degenen die het niet weten. Jay Cutler is als het ware de mentor van Phil en een goede vriend. Phil won zijn eerste Mr. Olympia door Jay Cutler te verslaan in 2011 toen de leerling dus de meester werd. Kai werd toen derde).

Ondertussen hoor ik op de achtergrond de aankondiging dat de beurs over vijf minuten zal sluiten. De fans die staan te wachten op de kans om met hun idool op te foto te gaan, beginnen ongeduldig heen en weer te schuiven in angst hun kans te missen. Ik stel dan ook mijn laatste vraag, dezelfde die ik aan Dorian stelde:

Kenneth: “Het kan voor mensen erg moeilijk zijn te kiezen uit het grote aanbod van supplementen. Als je twee supplementen zou mogen kiezen als favoriet, welke zijn dat dan…los van merk, want ik snap dat je natuurlijk voor BPI gaat”

Jay:”Haha, natuurlijk. Als eerste natuurlijk een goede prote√Įne. Dat is toch echt de basis wat supplementen betreft. Als tweede zou ik zeggen BCAA’s voor en tijdens de training”

Ik bedank Jay voor het interview, wens hem veel succes verder met de supplementenlijn en laat hem weer terugkeren naar de wachtende fans. Maar niet voordat ik eerst met hem op de foto ben gegaan natuurlijk!

Jay Cutler Series

Fotogallery

Hier vind je alle foto’s die een goed beeld geven van het diverse aanbod op de expo. Van de IFBB wedstrijd heb ik hier slechts enkele foto’s toegevoegd gezien die in een apart artikel geplaatst zullen worden.

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie