Kai Green poseert

“Kai Greene poseert achterlijk”

“De gastoptredens waarin Kai Greene poseert in uitbundige kleding zijn belachelijk en horen niet thuis op het bodybuild podium”. Aldus Musclesportmag.com dat zich gesteund ziet door onder andere Shawn Ray en meerdere fans.

Kritiek Kai Greene

Dat bodybuilding een jury-sport is en dat die jury bestaat uit iedereen met een mening, blijkt de laatste weken herhaaldelijk. Vorige week schreef ik nog over het gedoe tussen Phil Heath en Arnold Schwarzenegger over hoe de ideale bodybuilder er nu uit hoort te zien.

Diezelfde week viel Musclesportmag.com over een gastoptreden van Kai Greene tijdens de Toronto Pro 2015[1].

We are going to come right out and say it instead of beating around the bush. Kai Greene‚Äės guest posing routine at the IFBB Toronto Pro was ridiculous and something that should not have been performed at a bodybuilding show. The Predator‚Äôs flamboyant outfit was plain and simply going too far….

This is supposed to be bodybuilding, not a follies version of ‚ÄúMagic Mike.‚ÄĚ

“Kai zou helemaal geen SM-achtige kostuums nodig hebben”. “Het dragen van een dergelijk fallus symbool, heeft geen plaats op een bodybuildpodium”, aldus Musclesportmag.

Bekende bodybuilder en organisator van wedstrijden Shawn Ray is het met ze eens, zo blijkt uit zijn reactie op het forum van Muscular Development:

Promoters need to put a Stop to ‚ÄúProps‚ÄĚ at Guest Posings.¬†This is not what people Pay to see.¬†It doesn‚Äôt justify the ‚ÄúSadomasicistic‚ÄĚ posing out fits unfit for kids and families to watch one of the sports elite & best built Pro‚Äôs

Later gaat hij nog even door en vergelijkt hij het bedekken van het lichaam van een bodybuilder als het dragen van een boerka door een gezichtsmodel.

Als ik al een grove indeling zou kunnen maken van voor- en tegenstanders van Kai’s optreden dan zien we vooral “old school” fans tegenover hem staan terwijl vooral fans van de nieuwere generatie achter hem staan. Hoewel ik mezelf beschouw als old school fan, sta ik toch achter Kai.

kai greene belachelijk

“Geef het volk brood en spelen”

In de eerste reden vanuit commerci√ęle overwegingen. Het is zoals Phil Heath al zei in de discussie over te grote bodybuilders: Het publiek bepaalt het succes van de sport en het publiek is alleen maar gegroeid. Je kunt zeggen: “Die nieuwe fans snappen er niets van”, maar dat verandert niets aan het feit dat de sport in grote mate afhankelijk is van hen. Het is een beetje als de publieke omroepen versus de commerci√ęle zender. Leg je een bepaalde, zelf gekozen, standaard op met het risico dat je kijkers verliest of schotel je mensen gewoon voor wat ze willen ook al schaam je jezelf voor het gebrek aan kwaliteit?

Persoonlijk ben ik geneigd te denken dat het verstandig is het volk te geven wat het wil. Het zijn de fans die de supplementen kopen van bedrijven die bodybuilders sponsoren. Het zijn de fans die de tijdschriften kopen waarin bodybuilders getoond worden en waarmee ze weer interessant zijn voor sponsoren. Zonder de fans, geen sport, althans niet in deze vorm en omvang.

De tijden veranderen, de aandachtsspanne van mensen wordt korter terwijl het aanbod groter wordt. We hoeven niet meer te wachten op die maandelijkse uitgave van een blad uit de V.S. om een paar bodybuilders te zien die het gelukt is aandacht te krijgen van de media. We zien ze iedere dag op social media. Het is dan niet meer dan logisch dat je je probeert te onderscheiden van de rest om nog een beetje op te vallen, hoe goed je fysiek ook is. Kai heeft ontzettend veel fans vanwege zijn karakter en voorkomen en juist omdat hij anders is. Om dezelfde reden zijn er talloze bodybuild-fans die hem niet kunnen uitstaan.

Gastoptreden Kai Greene

Wel eens een bodybuildwedstrijd bezocht? Fantastisch en ontzettend leuk om mensen op het podium te zien die daar keihard voor gewerkt hebben. Maar na vijf uur lang de ene na de andere front double biceps gezien te hebben, kan op gegeven moment de verveling toch toeslaan. Alles gaat uiteindelijk vervelen zelfs de leukste en mooiste dingen. Waarom zou je anders honderden verschillende categorie√ęn hebben op pornosites?

Vorig jaar tijdens de Enercup vond ik de gastoptredens dan ook een welkome afwisseling. In één geval was de bodybuilder die het gastopreden gaf niet eens zozeer groter dan de deelnemers, maar onderscheidde hij zich door de kunstzinnigheid van zijn optreden.

Kai¬†draagt dit soort kostuums tijdens gastoptredens wanneer mensen al de hele dag naar de verplichte poses hebben gekeken. Men valt hier denk ik dan ook vooral over omdat, juist door zijn opvallende verschijning, zijn optreden de dag en de verslaggeving daarvan in de media vaak domineert. Als je meer dan honderd atleten op het podium hebt gehad en uitgerekend Kai in zijn SM-pakje in de lokale media verschijnt, is dat niet direct representatief voor je evenement. Aan de andere kant zal een promotor √ľberhaupt niet snel klagen als hij aandacht in de media krijgt. Bovendien mag je aannemen dat een promotor weet wie hij in huis haalt met Kai. Blijkbaar hebben zij er dus geen probleem mee hem uit te nodigen.

Shawn Ray stelt dat bodybuilders van tevoren moeten laten weten hoe hun optreden eruit zal zien zodat je als promotor niet voor verassingen komt te staan. Als je echter als promotor nog verrast zou zijn wanneer Kai in een dergelijke outfit het podium betreedt dan heb je de laatste vijf jaar onder een steen op Mars gelegen.

Kai de kunstenaar

Formeel wordt de vrije poseer-ronde tijdens wedstrijden niet gescoord en kan deze in officieus¬†hooguit van invloed zijn wanneer de verschillen tussen kandidaten zo klein zijn dat de voorkeur van het publiek de jury be√Įnvloedt. Dit is het geval sinds 2009 toen de IFBB nieuwe regels aankondigde [2].¬†Kai wordt sindsdien juist genoemd als √©√©n van de bodybuilders die desondanks toch nog de moeite doet een posing routine voor te bereiden. Misschien teveel moeite, zo blijkt uit het geklaag.

kusnt van kai

Wie Kai een beetje kent, weet dat hij een kunstzinnige achtergrond heeft en het is denk ik die achtergrond die ervoor zorgt dat hij nog de moeite doet zijn routine voor te bereiden waar anderen dat niet interessant vinden. Daarin ligt mogelijk ook de reden dat hij hierin wellicht een beetje doorslaat. Maar is het niet kenmerkend voor een echt kunstenaar dat die niet begrepen wordt door zijn tijdsgenoten?

Als fotograaf heb ik de pretentie me enigszins in zijn kunstzinnige overwegingen te kunnen verplaatsen. Als je mij als fotograaf vraag wat ik liever schiet; een standaard routine van verplichte poses of een routine als die van Kai inclusief kleding en props, dan weet ik het wel! Maar ja, ik vind een spannend gekleed model dan ook interessanter dan een naaktmodel.

Live and let pose

Shawn was nog niet uitgesproken:

Your a Bodybuilder so just freaking do a posing routine showing off your Body not all the crazy Costume, Masks and BS that actually take away from what you worked your ass off to display. 

Deze uitspraak werpt tegenstrijdige gevoelens bij me op. Tegen Beyonc√© kan je ook zeggen:”Je bent zangeres, hou toch op met die sexy video’s en hou het op radio in plaats van tv en youtube. Het gaat immers om je stem!” Zo bekeken, vind ik het een onzin argument van Shawn. Haar uiterlijk, dans en hele show¬†is een toegevoegde waarde waardoor de fans haar zang nog meer waarderen.

Aan de andere kant mag je je afvragen of iemand ooit van Lady Gaga gehoord zou hebben als zij het niet kon hebben van haar avonturen op het gebied van styling*. ¬†In dat opzicht denk ik echter dat Kai allang al bewezen heeft dat hij kan zingen, dus waarom is het dan zo storend als hij dat in een vleesjurk zou doen? “Live and let pose” zeg ik dan.

De vele “gezichten” van Kai

Tot slot een paar voorbeelden van de vele “gezichten” van Kai.

Referenties

  1. musclesportmag.com/2015/06/10/kai-greene-sm-toronto-pro-guest-posing-routine-going-too-far/
  2. http://www.ifbbpro.com/news/advisory-notice-101409/

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie