The Comeback: Kevin Levrone bij Mr. Olympia 2016

De Mr. Olympia staat dit jaar vooral in het teken van “the comeback” van Kevin Levrone. Na 13 jaar afwezigheid stapt deze gigant weer op het hoogste podium. En wij zijn erbij!

Bodybuilding & comebackslevrone-1

Iedereen houdt van een comeback. Comebacks zijn als een tijdcapsule. Ze brengen je terug naar tijden waarvan je dacht dat ze al voorbij waren. Ze geven je een kans om oude tijden te herleven of een tweede kans op een gemist moment. Bodybuilding kent ook van die historische comebacks zoals die van Sergio Oliva die na zijn vertrek in 1972 in 84′ terugkeerde naar de IFBB om weer op de Olympia te staan. Maar de bekendste is natuurlijk die van Arnold die in 1980 na 6 jaar afwezigheid terugkeerde op het podium.

Kevin Levrone

De Mr. Olympia van 2016 staat ook in het teken van zo’n comeback. Op 7 mei kondigde Kevin Levrone aan dat hij dit jaar na 13 jaar afwezigheid opnieuw op het podium van de Mr. Olympia zou staan. Kevin Levrone kreeg zijn pro licentie in¬†1991. Hij deed sindsdien mee aan maar liefst 67 pro wedstrijden waarvan hij er 23 won. 18 keer eindigde hij als tweede waarvan 4 keer op de Olympia. Hij wist de grootste titel nooit te winnen, maar stond dan ook tegenover enkele van de grootste namen uit bodybuilding.

Zij eerste deelname aan de Olympia was op 12 september 1992. Het was een belangrijk jaar voor bodybuilding. De 8-voudig mr. Olympia Lee Haney had het jaar daarvoor afscheid genomen en de deur geopend voor een nieuwe kampioen. Kevin en Dorian stonden als laatste twee op het podium. Zou de jury voor de esthetische shape van Kevin gaan of voor het massa monster Yates, de eerste waarvoor zelf Haney bang was? De jury koos voor de massa en zou dat nog jaren blijven doen.

In de jaren daarop moest Kevin het opnemen tegen mannen als Shawn Ray en Flex Wheeler die het geen van allen voor elkaar wisten te krijgen Dorian Yates van de troon te stoten. Toen Yates na het pakken van zijn laatste titel in 97 stopte, leek de kans eindelijk daar tot ene Ronnie Coleman tijdens zijn tweede optreden op de Mr. Olympia als eerste eindigde en dat vervolgens nog eens zeven jaar op rij zou doen. Kevin heeft het Ronnie al die tijd moeilijk gemaakt en eindigde (nog eens) tweemaal als tweede. In 2003 deed hij voor het laatst mee.

Levrone en Yates mr. Olympia 1992
Levrone en Yates mr. Olympia 1992

Hij nam nooit officieel afscheid. Een gescheurde meniscus en acteer-aspiraties (klinkt bekend?) lieten hem de volgende Olympia missen. En de daaropvolgende 12.

He’s back!

Maar nu is hij er dan weer. In Pittsburgh kondigde hij aan dit jaar weer mee te zullen doen aan de Olympia.

Als ik het doe, dan doe ik het goed. CAT Scan, enkele dagen eerder teruggekregen. Artsen konden niet geloven hoe goed het eruit zag. ‘Perfect’. Je hebt het lichaam en de botten van een 24-jarige’.

Iedereen vraag zich af hoe hij het zal doen en we zien de nodige filmpjes en foto’s van zijn fysiek al voorbij komen. Ik heb express nog niet teveel gekeken.¬†Zelfs actief weggekeken. Niet goed als redacteur natuurlijk, maar om nu foto’s van hem te zien is een beetje als het horen van de uitslag van een wedstrijd die je hebt opgenomen. Ik wil het met mijn eigen ogen zien. ¬†Toen we Kevin eerder dit jaar op de FIBO zagen lopen, kreeg ik nog gedachten als:”Cool, weet je nog toen……”. Niet wetend dat hij¬†op het punt stond zijn terugkeer¬†aan te kondigen. Niet wetend dat wij er dit jaar ook bij zouden zijn in Texas.

Nu ik de gelegenheid heb om het live mee te maken, wil ik de echte comeback ervaring.¬†Om nog een beetje te kunnen voelen hoe het vroeger was toen je als bodybuilder nog je shape een jaar lang kon verstoppen (wat Yates de bijnaam “the Shadow” opleverde). Als ik met mensen praat over de Olympia van dit jaar dan vragen ze vaak als eerste:”Hoe denk je dat Kevin Levrone het zal doen?”. Nog iets meer dan twee weken en dan zijn we in Vegas om er achter te komen en jou er natuurlijk alles over te vertellen.

Knock ‘m out L!

 

 

Bronnen:

  • flexonline.com/videos/general-news/kevin-levrone-back
  • musculardevelopment.com/contests/pittsburgh-pro/15167-kevin-levrone-olympia-comeback-officially-announced.html#.V8QKHpOLRsM
  • bodybuilding.com/fun/other30.htm

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie