Kulbila Samson: de Afrikaanse bodybuilder over zijn schema en voeding

Kulbila Samson is een Ghanese bodybuilder die traint met zelfgemaakte dumbbells op een West-Afrikaans dieet. Geen glimmende gewichten, geen toestel voor iedere oefening die je je maar kunt bedenken en geen Zuid-Amerikaanse geluiden uit het Zumba-lokaal. Geen proteïne shake na de training, maar gari met gegrilde vis. Toch, of juist daarom, heeft Kulbila een beter fysiek dan de meesten die beschikken over alle moderne middelen die het westen ons biedt.

Back 2 Basic met Kulbila Samson

Old school bodybuilders houden van termen als “old school bodybuilder” en “back to basic”. Zo basic als de 24-jarige Kulbila Samson het heeft, is het volgens mij echter nooit geweest. De “gym” bestaat uit dumbells en barbells gemaakt uit auto-onderdelen en alles van het juiste gewicht dat hij kon vinden. Het “squat-rek” zijn twee planken die in de grond zijn ingegraven. De schijven bestaan uit oude tandwielen. Iets zegt mij dat je niet op zoek hoeft te gaan naar een powerplate of sauna.

Kulbila samson traint bij twee van zulke “home made gyms”; “Conan’s gym” en “Ala’s gym”, vernoemd naar de eigenaren. Omdat ze beiden beschikken over apparatuur die de ander niet heeft, traint hij bij beiden. Niet bepaald de type gym waarvoor Tatjana reclame zou maken, wel een gym waar resultaat behaald wordt.

“Gari Isolaat”

Bij het zien van zijn foto’s denk je waarschijnlijk: “Maar hoe zit het dan met voeding en supplementen?”. Kulbila neemt inderdaad geen shake met proteïne hydrolisaat, vitargo of creatine. Zij voeding wordt gevormd door een traditioneel West-Afrikaans dieet.

In plaats van een post-workout-meal in een blender te mixen, roert Kulbila Samson zijn gari in een grote ketel. Gari is een populaire bron van koolhydraten in West-Afrika. Ook in Nigeria roerde ik als drie-jarig jongetje in een pot met gari, natuurlijk wetende dat dit een goede bron van koolhydraten is met een glycemische index van 80. Het wordt gemaakt van cassave. Een plant die met de kolonialisten uit Zuid-Amerika naar West-Afrika werd gebracht, net op het moment dat West-Afrikanen naar Noord-Amerika werden verscheept in vergelijkbaar luxueuze omstandigheden.

Andere bronnen van koolhydraten zijn onder andere bakbanaan, yams en bonen. Proteïne haalt hij vooral uit diverse soorten vis. Als ik alle foto’s met zijn maaltijden voorbij zie komen dan besef ik me dat zijn “mealprepping” er een stuk beter uit ziet dan de mijne. Als hij een beetje commercieel is, loopt hij binnen met het “Ghana-diet for bodybuilders”.

10561005_1536552736568242_770930936_n

No excuses, no supplements

Op de vraag of hij ook supplementen gebruikt, zegt hij: “ja”. “Gebruiken” neemt hij daarbij echter erg ruim want hij vervolgt met te zeggen dat hij wel eens visolie heeft gebruikt en een keer creatine. Niet bepaald spannend dus en bovendien niet structureel. Misschien dat iemand verder leest in de hieronder vermelde bronnen en zich afvraagt in hoeverre hij extra citrulline binnenkrijgt door de watermeloen-pitten in zijn stoofschotel.

11378517_1670228816530059_1511654697_n

Ook zijn er natuurlijk de standaard reacties van mensen (vaak met een aanzienlijk minder goed fysiek) die meteen moord, brand en anabolen roepen. Hoewel anabolengebruik onder scholieren in Ghana voorkomt (volgens recent onderzoek), lijkt het niet echt aannemelijk dat Kulbila Samson onder zijn omstandigheden regelmatig aan het kuren is. Goede West-Afrikaanse genen lijken waarschijnlijker. Maar in dat opzicht ben ik niet helemaal objectief als  “Nigeriaan au naturel”.

Hij was op deze foto’s trouwens niet eens in zijn beste vorm. Hij was wat van zijn spiermassa kwijtgeraakt omdat hij net was hersteld van een beetje malaria.

Bronnen

  • spotmebro.com/kulbila-samuel/
  • proteinfart.com/african-bodybuilder-defies-odds-and-goes-from-kid-to-beast-all-natural/3/
  • D. Sagoe et al. Attitudes towards use of anabolic–androgenic steroids among Ghanaian high school students.February 2015Volume 26, Issue 2, Pages 169–174. International Journal of Drug Policy
  • ink361.com/app/users/ig-241114957/photos

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie