Little Hercules weer little

Ken je ‘little Hercules” nog? De 8-jarige bodybuilder die ook wel het sterkste jongetje van de wereld werd genoemd? Er is weinig meer over van de abs en biceps. De inmiddels 25-jarige Richard Sandrak heeft de barbells gelaten voor wat ze zijn en steekt zichzelf tegenwoordig dagelijks in brand als stuntman.

Little Hercules

Ik hou van krachttraining en heb ook artikelen geschreven dat krachttraining voor kinderen prima is mits rekening wordt gehouden met bepaalde richtlijnen. Toen ik echter jaren geleden de verslaggeving over Richard Sandrak zag, had ik wel mijn bedenkingen.

Richard Sandrak bereikte wereldwijde faam als het 8-jarige jongetje met een ripped fysiek. De drijvende kracht achter dit fysiek was zijn vader Pavel Sandrak. Pavel trainde zijn zoon al vanaf 6 jaar als een action hero. Zijn voeding was er op gericht zo droog, gespierd en atletisch mogelijk te zijn. Pavel was zelf actief in gevechtsporten en Richard’s moeder Lena deed mee aan aerobics wedstrijden.

Het gezin emigreerde van Oekra√Įne naar de VS waar Richard begon te trainen met zijn vader. Op zijn zesde kwamen de eerste beelden van zijn fysiek in de media. Zijn vader leerde hem vechtsporten en krachttraining en bracht hem in contact met zijn eerste trainer en promotor, Frank Giardina. Het doel: een internationale superster maken van Richard als ‘Little Hercules”.
Hiervoor maakte hij een snelle start met de documentaire¬†‚ÄėWorld‚Äôs Strongest Boy‚Äô waarin hij zo’n 80 kilo bankdrukte en liet zien hoe hij dagelijks 600 pushups en 300 squats deed. Ze tourden bovendien met een show opgezet door Giardina en diens vrouw Sharon. Publicaties in fitness magazines en sponsorship deals voor supplementen volgden. Uiteindelijk richtte zijn vader een eigen supplementen lijn op. Het geld volgde snel.

Met deze groeiende belangstelling groeide ook de negatieve commentaren. Mensen die zich zorgen maakte over de ontwikkeling van Richard en zich afvroegen of dit allemaal natuurlijk was. (Ongestaafde) beschuldigingen volgden dat Pavel stero√Įden in de shakes zou stoppen die hij drie keer per dag aan Richard gaf. Het is op zich niet heel bijzonder om op die leeftijd een sixpack te hebben. Als jonge jongen heb je van nature al een lager vetpercentage. Als je vervolgens ouders hebt die je als een volwassen fitness model of competitor laten eten en trainen, zou dit resultaat ‘natuurlijk’ haalbaar zijn (mede afhankelijk van aanleg natuurlijk). Of je het zou moeten willen is natuurlijk iets anders. Richard trainde iedere meerdere uren op presentatie, choreografie en met gewichten. Op de vrije momenten kreeg hij thuisscholing van zijn moeder.

Giardina be√ęindigde de samenwerking omdat hij zich niet kon vinden in de manier Richard werd opgevoed. Hij vertelt in een interview dat Richard geen speelgoed had en nooit naar buiten mocht om te spelen. Hij zou een extreem strikt dieet hebben en bijvoorbeeld een kom met sla eten terwijl zijn vader pizza at. Hij had zijn vermoedens van anabolen gebruik en besloot de samenwerking te be√ęindigingen.

Huishoudelijk geweld en motivatie

Tegenwoordig doet Richard af en toe wat chin ups om zijn conditie op peil te houden en cardio. Hij heeft wat je een normale, gezonde shape zou mogen noemen. Van het √ľber ripped fysiek is echter weinig over. Als stuntman steekt hij zichzelf vijf keer per dag in brand voor een attractie in¬†Universal Studios Hollywood.

Hij zegt op 24-jarige leeftijd in een interview dat hij trots is op zijn verleden. Zijn verleden als “Little Hercules” neem ik dan aan. Op 10-jarige leeftijd belt hij stilletjes met de politie en vraagt ze zonder sirenes te komen. Zijn inmiddels zwaar drinkende vader heeft zojuist zijn moeder fysiek aangevallen en dreigt ze te vermoorden. Niet voor het eerst. Ook Richard zelf werd bijna dagelijks door zijn vader getrapt en geslagen, zo vertelt hij als jongetje in een later interview. Pavel wordt opgepakt en veroordeeld tot een gevangenis straf van 3 jaar.
Na de arrestatie pakten Richard en zijn moeder zelf echter de draad weer op en vonden een nieuwe manager bij wie ze tijdelijk intrekken. Na twee maanden rust wordt er flink ge√Įnvesteerd in zijn carri√®re. Richard droomt dan zelf ook nog steeds van een leven als acteur.
In een andere video kunnen wij hem als tiener zien met het lichaam van een turner. Hij doet dan ook voor turnoefeningen op de mat en toont een paar van de trappen die we hem als 8-jarige al zagen doen. De link naar zijn huidige werk als brandende stuntman die in een bak water duikt lijkt niet moeilijk te vinden.

Geen cut voor kids

Het gedrag van de vader doet me in deze sterk denken aan dat van moeders van jonge meisjes in beauty pageants. Daarbij worden ook kinderen in de pasvorm van een volwassene gegoten. Maar kinderen zijn geen volwassenen. Als ouder is het je taak je kind een zo goed mogelijke uitgangspositie te geven voor diens leven als volwassene.
Daarbij kunnen spel, sport, inclusief cardio en krachttraining een belangrijke rol spelen. Zorgen dat een kind voldoende beweging krijgt voor gezonde spieren en uithoudingsvermogen. Maar ook gewoon laten ervaren dat bewegen leuk is én uitdagend mag zijn. Een beproefde methode om zelf op latere leeftijd door te gaan met sporten. Ik kan moeilijk aan de hand van de beelden inschatten of Richard te hard getraind werd. Bovendien leek Richard sterk gemotiveerd. Ik ben geen pedagoog en vind het dan ook moeilijk te stellen de training zelf slecht is geweest voor zijn ontwikkeling. Maar die discussie kan je over iedere jonge topsporter voeren.
Ik heb meer moeite ¬†met een voedingsschema dat gericht is op een zeer laag vetpercentage in een kind. Een kind gezonde voeding leren eten lijkt mij het doel, niet sla en prote√Įne voor een sixpack.

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie