Mr Olympia 2015 voorbeschouwing

Mr. Olympia 2015 voorbeschouwing

Vandaag start de Mr. Olympia 2015, belangrijkste bodybuildwedstrijd van het jaar. Zonder Kai Greene, maar mét Roellie Winklaar, William Bonac en favoriet Phil Heath.

UPDATE: 19 september 2015. Phill Heath is de winnaar van de Mr Olympia 2015

Persconferentie

Zoals iedere jaar werd er gisteren een persconferentie gehouden waarin alle deelnemers worden voorgesteld aan het publiek. Vorig jaar begon de strijd hier al toen de twee favorieten, Phil Heath en Kai Greene, in een verhitte discussie belandden, die later op het podium voortgezet werd.

Olympia 2015 live volgen?

Vandaag vind de pre-judging plaats waarin een groot deel van de strijd al bepaald wordt. Morgen vinden de finales plaats. Het hele evenement is net als voorgaande jaren live te volgen via de webcast. Dit jaar echter op Flexonline, (hou rekening met het feit dat Las Vegas 9 uur voorloopt).

Afwezigheid Kai Greene

Die strijd zal dit jaar niet herhaald worden. De persconferentie van gisteren begon met het onderwerp waarover iedereen de laatste dagen spreekt, de afwezigheid van Kai Greene. Presentator Bob Cicherillo herhaalde de woorden van Robin Chang (werkzaam voor AMI productions en al tien jaar eindverantwoordelijk voor de organisatie van de Mr. Olympia) die wij hier gisteren ook opschreven. Bob: “We hebben de complot theorieën gehoord, we hebben de video’s gezien, maar de waarheid is dat hij gewoon het contract niet getekend heeft. Zo simpel is het”.

Vijfde overwinning Phil Heath?

De afgelopen drie jaar ging de strijd om de top tussen Phil Heath en Kai Greene. Alledrie de keren won Phil en eindigde Kai als tweede. Nu Kai niet meedraait, zijn er weinigen die enige twijfel hebben over een vijfde Olympia zege van Phil Heath.

Natuurlijk werd Phil gevraagd wat hij van het hele gedoe rondom Kai vind. Voor Phil natuurlijk een gelegenheid om uit te halen naar Kai: “Hij heeft de fans teleurgesteld. Beetje gek om op zoveel posters te staan, maar het contract niet te tekenen”. Hij verwijst vervolgens naar alle andere atleten die er wel staan en geen excuses hebben om niet deel te nemen. Zelf heeft hij zijn contract al in april getekend en verwijzend naar alle anderen, zegt hij:” These are professionals”, suggererend dat dit niet opgaat voor Kai.

Medepresentator Dennis James stelt plichtmatig dat dit waarschijnlijk de beste Olympia ooit wordt en maakt grapjes over het feit dat Phil nu niet door een paardenstaart geslagen zal worden. Niemand kan echter de enorme teleurstelling ontkennen dat de twee favorieten het niet onderling uit zullen strijden.

Wat mij betreft, ligt de bal nu bij Kai Greene dan wel zijn management, om eindelijk openheid van zaken te geven. Want in dat opzicht heeft Phil gelijk. Het is een grote teleurstelling en de fans verdienen meer dan “Er speelt meer achter de schermen waarover ik nu niet kan uitweiden”.

Hollands glorie

Velen heb ik al horen zeggen dat ze wegens de afwezigheid van Kai niet zullen kijken dit jaar. Dat geldt niet voor mij. Niet omdat ik voor de verslaggeving wel moet kijken, maar omdat ik vooral benieuwd ben hoe “onze” jongens het dit jaar zullen doen.

Waar het Nederlandse voetbal bagger is en we zelfs op Europees niveau niet mee lijken te tellen, doen “we” het bij bodybuilding aanzienlijk beter. Van de 20 beste bodybuilders ter wereld die deel mogen nemen, zijn er maar liefst twee die in Nederlands sportscholen hun fysiek gebouwd hebben. Eén nota bene in de sportschool waarin ik zelf ooit begonnen ben.

William Bonac

DSC_3860wmIn dat laatste geval spreek ik over de Nederlands-Ghanese William Bonac die voor de tweede keer deelneemt aan de Mr. Olympia. Ik had enkele weken geleden de mogelijkheid hem wat vragen te stellen tijdens de BC Musclecamp en zelfs een photoshoot met hem te doen. William eindigde vorig jaar met een 15e plaats voor mijn gevoel (en dat van velen anderen) te laag voor de fysiek die hij op het podium bracht. Ik hoop dan ook dat dit jaar tot een beter resultaat zal leiden.

Roellie Winklaar

Roellie, uitkomend voor Curacao, doet voor de vierde keer mee aan de Mr. Olympia sinds zijn eerste deelname in 2010. Zijn beste prestatie was een 7e plaats in 2013. Vorig jaar eindigde hij op de 12e plaats na een jaar waarin hij moest herstellen van de gevolgen van een motor ongeval. Het is de vraag wat Roellie heeft weten te verbeteren in het halve jaar sinds zijn 6e plaats op de Arnold Classic Australia in maart dit jaar.

Namens Fitsociety.nl wens ik beiden zeer veel succes!

De concurrentie

Toch zal Phil het niet makkelijk krijgen. Shawn Rhoden hijgt al een tijdje in zijn nek als vertegenwoordiging van de fysiek die velen graag zien (esthetisch). Daar tegenover staat het andere uiterste, Big Ramy. We hebben onlangs nog de nodige aandacht besteed aan Ramy die tijdens deze persconferentie verraste door Engels te spreken. Ramy is de zwaarste man op het podium, maar hij gaf aan dit jaar ook in fantastische conditioning te verschijnen. Als dat hem gelukt is, mag Phil zich toch wel wat zorgen maken.

Natuurlijk zijn er nog andere grote namen zoals voormalig Mr. Olympia en tweevoudig Arnold Classic winnaar Dexter Jackson, Branch Warren en Dennis Wolf. Dexter is de enige andere op het podium met het Sandow beeldje op zijn haard (2008). Zijn leeftijd was geen belemmering om eerder dit jaar de Arnold Classic voor de vijfde keer te winnen. Dat was echter in afwezigheid van andere favorieten als Dennis en Shawn. Shawn en Big Ramy zijn de twee waarvan ik persoonlijk de meeste concurrentie verwacht.

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie