Mr. Olympia 2016 open klasse pre judging

Vanavond zagen we de grote mannen in actie komen tijdens de pre judging op de Mr. Olympia 2016

Mr. Olympia 2016

Dit was voor mij de belangrijkste reden om hier in Las Vegas te zijn. Natuurlijk vind ik het leuk om naar de dames te kijken, maar het zijn de heren in de open klasse die ik jaren volg en nu eindelijk live in actie kon zien. Een bijzonder jaar zoals eerder geschreven door de comeback van Kevin Levrone (na 13 jaar niet op het podium gestaan te hebben), maar ook door de hoog ingeschatte kansen van “onze jongens” Roellie Winklaar en William Bonac.

14352231_802199076586684_2872611274368712081_oEen andere reden om er uitgerekend dit jaar bij te zijn, is dat de livestream werkelijk kl#te is, zoals blijkt uit de vele klachten van mensen wereldwijd die helemaal niets te zien krijgen, een haperend beeld of slecht geluid. Jammer dat dit sinds vorig jaar niet meer door Bodybuilding.com gedaan wordt.

Vandaag was de prejudging, morgen zijn de finals en weten we de uitslag. We hebben echter wel een goede indicatie gekregen van de kanshebbers op een hoge notering.

Helaas mocht m’n pro camera niet mee de zaal is en konden we dus alleen foto’s maken met de door Anne naar binnen gesmokkelde camera die met diens lens niet de afstand tot het podium kon overbruggen. Gelukkig echter mochten we de beelden van Jeffrey Suijkerbuijk gebruiken die eveneens een camera naar binnen wist te krijgen en een stuk dichterbij het podium zat om zijn vriend William aan te moedigen.

Kippenvel momentje

Om de spanning hoog te houden, was Kevin Levrone een van de laatsten die zijn routine mocht doen. Toen hij werd aangekondigd en tergend traag uit de coulissen stapte, was het echt een kippenvel moment. Dan is natuurlijk de vraag:”Hoe was zijn shape?”.

Om eerlijk te zijn, was meteen duidelijk dat hij geen kans maakte hoog te eindigen. Dat betekent niet dat de 52-jarige routinier geen enorme prestatie heeft verricht door deze shape op het podium te brengen. Hij had in ieder geval een vorm waarmee hij daar terecht stond. Vooral boven de middel. Wat zijn benen betreft, deed hij wat mij betreft echter duidelijk onder voor de concurrentie. Dat bleek ook toen hij pas bij de derde callout naar voren werd geroepen.

Het mocht voor mij de pret echter niet bederven. Ik heb de kans gehad één van bodybuildings legendes live in actie te zien, na meer dan een decennium afwezigheid.

Roellie en William

14289979_802195939920331_5125858510274265675_oWe waren superblij toen we bij de first callout de namen van Roellie én William hoorden. Zou het ze dan gelukt zijn een top 5 positie behaald te hebben? Een beetje lastig te beoordelen omdat ze vervolgens nog eens twee keer zijn teruggeroepen in volgende call outs, maar die first callout is in elk geval een goed teken.

Ik vond zelf William’s “klassieke” shape super. Van Roellie had ik persoonlijk gehoopt dat hij de in vorige jaren uitpuilende buik dit jaar had weten te voorkomen. Met name in zijn armen, schouders traps deed hij zijn bijnaam “the beast” eer aan. Wat een monster! Maar ik had het dus mooier gevonden als de buikregio wat beter onder controle was. Blijkbaar was het echter genoeg voor de first callout en dat was natuurlijk een zeer aangename verassing.

Phil Heath

In die first callout stonden naast Roellie en William ook Big Ramy, Shawn Rhoden, Dexter Jackson en de huidige, vijfvoudige mr. Olympia Phil Heath.

14352088_802192556587336_4244335837260505172_oIk heb eerder in een voorbeschouwing geschreven dat ik dacht dat hem de titel dit jaar mogelijk ontnomen zou worden. Zelf zag ik van tevoren Dexter Jackson als beste kandidaat daarvoor. Toen Phil echter als laatste het podium werd opgeroepen, dacht ik meteen:”Ok, het is over en uit. Daar staat de Mr. Olympia 2016″. Het was in √©√©n klap weer duidelijk waarom deze man “the gift” genoemd wordt. Uit de callouts lijkt het erop dat Phil Heath, Dexter Jackson en Shawn Rhoden de eerste drie plaatsen zullen verdelen,¬†maar persoonlijk twijfel ik er dus niet aan dat de titel weer naar Phil gaat.

Morgen zullen we het weten!

(photo’s: Jeffrey Suijkerbuijk)

 

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie