Mr Olympia 2016

Mr. Olympia 2016 voorbeschouwingen

Pakt Phil Heath zijn zesde titel of zorgt Kevin Levrone voor een sensatie met zijn comeback? Hoe gaan Roellie en William het doen? Hierbij mijn voorspellingen.

UPDATE: Phil Heath pakt zijn 6de titel en is de winnaar van de Mr Olympia 2016

Vegas here we come!

Dinsdag vertrekken Anne en ik naar Las Vegas om de Mr. Olympia 2016 live bij te wonen en natuurlijk verslag te doen voor jullie. Ik wil al jaren naar de Mr. Olympia en dit jaar lijkt het perfecte jaar om te gaan. Dat bedoel ik voornamelijk door de comeback van Kevin Levrone die ik al uitgebreid beschreven heb. Een andere reden is dat ik dit jaar serieus rekening hou met een andere winnaar dan de huidige, vijfvoudig Mr. Olympia Phil Heath.

In voorgaande jaren leek de positie van Phil Heath onaantastbaar. Van Kai Greene, hoopten velen, maar verwachtten weinigen dat hij Phil zou onttronen. Nu Kai net als vorig jaar niet meedoet zou je denken dat Phil minder concurrente heeft, maar ik denk dat de concurrentie dit jaar groter is dan ooit. Letterlijk.

Dexter Jackson

Dexter Jackson doet al mee aan de Mr. Olympia sinds 1999. 1999! Hij eindigde sinds 2001 in de top 6. In 2008 pakte hij de titel waarmee hij de enige andere Mr. Olympia is op het podium naast Phil. Vorig jaar eindigde hij op 45 jarige leeftijd als tweede.

‘The blade’ Dexter Jackson staat bekend om zijn fantastische ‘conditioning’, zijn vermogen om gortdroog op het podium te staan. Hij doet zijn voordeel met zijn ervaring terwijl zijn lichaam niet schijnt te beseffen dat hij al 17 jaar als pro meedraait.

Dit jaar echter lijkt de veteraan iets nieuws op het podium te brengen. Hij deed enkele weken geleden een gastoptreden. Ongebruikelijk voor hem (en de meeste bodybuilders) om zo kort van tevoren zijn shape te tonen. Wat hij echter liet zien, zal Phil waarschijnlijk even achter de oren doen krabbelen. Ik kan me niet herinneren ooit een grotere Dexter Jackson gezien te hebben. Als Dexter met deze massa ook weer zijn conditioning voor elkaar heeft, lijkt Phil het nog best lastig te krijgen dit jaar.

Kevin Levrone

De naam die op ieders lippen ligt is natuurlijk die van Kevin Levrone. Hoe zal de 52-jarige Levrone presteren bij zijn comeback na 13 jaar afwezigheid? Kevin is zelf vol vertrouwen dat hij kans maakt de titel te pakken. Hij zal in elk geval kunnen reken op ondersteuning van het aanwezige publiek, waaronder ons. Everybody loves a comeback.

Maar hoezeer het hem dan ook gegund is, hoe realistisch is een overwinning op zijn leeftijd? Toegegeven de beelden die ik recentelijk gezien heb, zijn indrukwekkend. Waar Dexter de tijd stil zet, lijkt Levrone die terug te draaien. Omdat we hem echter al 13 jaar niet meer op het podium hebben zien staan, is het moeilijk in te schatten welke vorm hij volgende week zal laten zien. Het lijkt er in ieder geval op dat hij daar wat zijn fysiek betreft, verdiend te staan. En dat is al een hele overwinning op je 52e. Politiek gezien sluit ik niet uit dat hij het misschien wel eens tot de top 6 zal redden.

De rest van de concurrentie

Nu Dennis Wolf niet meedoet door een blessure en Kai Greene niet meedoet om onbekende redenen, ligt de weg naar de top 3 open voor een aantal kanshebbers.

Shawn Rhoden eindigde al drie keer als derde op de Olympia, waaronder vorig jaar. Hij lijkt een plafond bereikt te hebben, maar blijft de grootste kanshebber voor een top 3 positie naast Phil en Dexter.

Big Ramy is zo’n mutant waarvan ieder jaar weer de vraag opgaat waarom hij nog geen Mr. Olympia is. De reden is dat de grootste zijn niet genoeg is. Als het hem dit jaar lukt naast het behouden van zijn gebruikelijke hugeness ook shredded op het podium te verschijnen dan is hij zelfs concurrentie voor Phil.

Hij zal echter ook achterom moeten kijken naar de mannen die vorig jaar nog achter hem eindigden. Roellie Winklaar en William Bonac. Natuurlijk horen we hun namen het liefst bij de first callouts. Zullen ze dit jaar in de top 6 eindigen? Ik hou er rekening mee. Vorig jaar eindigden Roellie en William op respectievelijk de 7e den 8e plek, maar beiden lijken dit jaar goede progressie gemaakt te hebben.

We zullen nog een week moeten wachten. Volgend weekend is de finale en zitten wij in de zaal om te horen of Phil zijn zesde titel gepakt heeft!

Rinaldo Visser

Behalve Roellie en William zijn er nog meer Dutch muscles op de Olympia. De Arnhemmer Rinaldo Visser won vorig jaar het WK powerliften (World Powerlifting Union) tot 100 kilo. Hij brak ondertussen nog een wereldrecord bankdrukken [1]. Visser is de eerste Nederlander die op de Olympia mag meedoen, een eer die alleen is weggelegd voor de top 5 van dat moment[2].

Om te plaatsen voor de Olympia behaalde Rinaldo tijdens de Irish Pro Invitational  een score van in totaal 885kg:

Bench 240kg
Squat 330kg
Deadlift 315kg

Cijfers waar de meeste lezers alleen van kunnen dromen. Gelukkig zijn we met z’n tweeën in Vegas want het lijkt erop dat Rinaldo gelijktijdig in actie komt met de Bikini Fitness dames. Dus dan Anne naar de Arnhemse krachtpatser terwijl ik naar de Bikini Fitness dames ga kijken. Iedereen blij.

Referenties:

gelderlander.nl/sport/regiosport/sport-arnhem/rinaldo-visser-pakt-wereldtitel-1.5365664

 

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie