Mr olympia 2017 voorbeschouwing

Mr. Olympia 2017 voorbeshouwing

Dit weekend staan de groten der groten weer op het podium voor de Mr. Olympia 2017. Toch voelt het wat minder groots dan voorgaande jaren.

Mr. Olympia 2017

Natuurlijk moet ik er rekening mee houden dat ik dit jaar persoonlijk minder spannend vind omdat ik dit nu type, zittend in mijn woonkamer. Vorig jaar was ik er immers bij in Las Vegas om het evenement live mee te maken. Dat smaakt toch anders.

Maar ook los van de persoonlijke ervaring merk ik dat het inhoudelijk meer moeite kost enthousiast te worden over deze editie van de Mr. Olympia. En dat sentiment merk ik ook bij anderen.

Hoofdzakelijk zal dat komen door het gebrek aan concurrentie om de eerste plaats.  Sinds Kai Greene niet meer meedoet aan de Mr. Olympia heeft Phil Heath eigenlijk vrij baan om zijn 7e titel te veroveren. Persoonlijk zie ik hem dat daarna nog drie keer doen om zo het tiende Sandow-beeldje in zijn trofeeën kast te mogen plaatsen. Hij heeft nog twee overwinningen nodig om het record van Lee Haney en Ronnie Coleman te evenaren, maar heeft dus al aangegeven voor de tien titels te gaan. Phil kon zelf dan wel tijdens de persconferentie van gisteren aangeven dat “Kai er niet toe doet” en dat het van weinig respect getuigd voor de aanwezige deelnemers door het over de afwezige Kai te hebben. Dat neemt echter niet weg dat het voor het publiek een stuk minder spannend is.

Toen ik het vorig jaar dus in levende lijve konden bekijken, werd nog duidelijker waarom Phil eenzaam aan de top staat. Hij kwam tijdens de pre-judging als laatste op. Tot dan toe leek de strijd om de top 5 behoorlijk spannend te zijn. Toen Phil echter zijn eerste pose aanname, was mijn eerste reactie:” It’s over and done”. Het is moeilijk te beschrijven wat hem beter maakt dan de anderen; fantastische verhoudingen, belachelijk volle spierbuiken. Ja, die buik puilt wel eens uit naar voren in een onbewaakte moment, maar dat is tegenwoordig blijkbaar onvermijdelijk met de massa die de heren tegenwoordig tonen.

Phil is nog relatief jong. Hij traint bovendien slim en heeft geen slopende trainingen nodig om zijn beste shape te behalen. De kans dat hij zichzelf kapot traint zoals Dorian Yates en Coleman lijkt dan ook redelijk klein. Dan is er nog de vraag hoe lang zijn lichaam het volhoudt met alle troep die erin gaat, het hoge gewicht, de achterlijke hoeveelheden voeding. Ik denk echter dat zijn lichaam het nog wel een paar jaar zal volhouden, waar anderen met minder aanleg eerder de man met de hamer tegenkomen.

Bodybuilding is echter ook politiek. Ik hou daarom wel rekening met de mogelijkheid dat de IFBB inziet dat Phil rete saai is en relatief weinig betekent voor de promotie van de sport voor een zesvoudig titelhouder. Zoals gezegd, ben ik niet de enige die weinig verwacht van dit jaar en mogelijk vreest de organisatie voor teruglopende populariteit van de sport met Phil als koning.

Ik mis spektakel

Je kunt echter zeggen dat dit ook voor vorig jaar gold en dat ik dus inderdaad een gekleurd beeld heb vanwege de ervaring dit in Las Vegas mee te mogen maken. Vorig jaar echter was er één grote attractie, de comeback van Kevin Levrone. Een kippenvel moment toen hij na 13 jaar afwezigheid weer op het hoogste podium klom. Een dergelijke crowdpleaser ontbreekt dit jaar.

Verlies van groot talent

De grote verassing vorig jaar echter, was de jonge Dallas McCarver die schijnbaar uit het niets een top 10 notering behaalde tijdens zijn debuut. “Wie is dat?” zeiden we nog toen hij het podium opkwam. Achteraf beschreef ik hem als een grote belofte en voor dit jaar was mijn aandacht dan ook vooral op hem gericht.

Totdat eind vorige maand bekend werd dat de 26-jarige Dallas was overleden nadat hij gestikt was in een maaltijd. Een zeer tragische gebeurtenis die nu ook één van de weinige attracties van de Olympia wegneemt.

Onze jongens

Dit jaar kijk ik dan ook eigenlijk maar om één reden; om te zien hoe Roellie Winklaar en William Bonac het zullen doen. Vorig jaar eindigden ze op een respectievelijk 6e en 5e plaats na een spannende onderlinge strijd.

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als één van hen een top drie notering zou halen, maar de concurrentie in de top 6 is slopend met mannen als Shawn Rhoden, Dexter Jackson en Big Ramy.

Vanavond (Las Vegas tijd) is de pre judging, bij ons te zien rond 3 uur ’s nachts via de life feed.

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie