Mr Olympia Europe

Mr. Olympia Europe

Je wilt wel naar de mr. Olympia, maar hebt niet de gelegenheid om naar Las Vegas te gaan? Nu heb je de kans. De Mr. Olympia komt terug naar Europa. Naar Dortmund, Duitsland om precies te zijn. Op 22 oktober heb je kans om de top bodybuilders van de wereld te zien strijden bij onze oosterburen.

“Joe Weider¬īs Olympia Europe is coming back!”

Op de offici√ęle site wordt met trots aangekondigde dat de “Olympia Europe” terug is. Bodybuilders van de oude school zullen dan al terugdenken aan de tijden dat ze Lee Haney zijn tweede Mr. Olympia zagen winnen in Brussel. Of aan 1992 toen Dorian Yates zijn eerste Olympia won in Helsinki, de laatste keer dat “de Olympia” buiten de V.S. werd gehouden. Ik schrijf “de Olympia” tussen aanhalingstekens omdat ik vrees dat ik het opkomende enthousiasme van de lezer hier direct moet temperen.

Het is namelijk niet “de” Olympia, maar “een” Olympia die naar Duitsland komt. Er komt dit jaar voor het eerst naast “de” Olympia, die gewoon weer in Las Vegas wordt gehouden, een tweede Olympia. Net zoals er meerdere Arnold Classics zijn in inmiddels alle werelddelen, zullen er dit jaar twee¬†versies van de mr. Olympia zijn. ¬†De Mr. Olympia Europe wordt precies vijf weken na het “main event” in Las Vegas gehouden.

Dunnetjes overnieuw doen

Dan verliest¬†het toch een beetje zijn glans natuurlijk. Ten eerste omdat het simpelweg niet die ene titel is die zo’n beetje gelijkstaat aan een wereldtitel in iedere andere sport. Het is daar een tweede versie van, niet het origineel.

Wat de wedstrijd zelf betreft, kunnen we (afhankelijk van het deelnemersveld) qua resultaten een herhaling verwachten van de Olympia in Vegas. Dat zien we immers vaker met wedstrijden die kort na een groot evenement worden gehouden. Vooral als het gaat om de top 3. Denk onder andere aan Kai Greene die dit jaar alle Arnold Classics gewonnen heeft.

Is Kai erbij?

Van Kai kunnen we ons overigens afvragen of hij er dit jaar wel bij zal zijn. Vorig jaar mocht/wilde hij niet deelnemen (onduidelijkheid over een contract dat niet getekend zou zijn) en dit jaar heeft hij zich duidelijk op de Arnold gericht. In voorgaande jaren richtte hij zich uitsluitend op de Mr. Olympia en werd hij tweede achter Phil Heath. In hoeverre zou hij zijn kansen dit jaar beter kunnen inschatten? Heeft hij ervoor gekozen weer eens te winnen en Phil gewoon te ontwijken dit jaar?

Zo speculeerde Jay Culter onlangs bij de Arnold Classic Australi√ę nog dat Kai nooit meer deel zou nemen aan de Olympia. Hij zou de Arnolds blijven winnen en Phil de Olympia. Kai zelf verschafte na zijn overwinning op de Arnold Classic Brazil ook geen duidelijkheid. In een interview met Shawn Ray werd hem rechtstreeks gevraagd of hij deel zou nemen aan de Olympia dit jaar. Kai ging met geen woord in op de Olympia en vertelde alleen maar over hoe trots hij was deel uit te maken van de “Arnold movement”.

Hoe dan ook, als hij er niet bij is in Vegas dan is hij er ook niet bij in Dortmund. Dat zou betekenen dat je niet de strijd te zien zou krijgen die je eigenlijk wilt zien, of het nu een herhaling is of niet.

Wel of niet naar de Mr. Olympia Europe?

Je kunt je dus afvragen of het zin heeft om af te reizen naar Dortmund. Zelf twijfel ik er geen moment aan dat het ondanks al het bovenstaande een succes zal worden.

Denk ten eerste aan de FIBO-fans die elk jaar naar Keulen afreizen voor een foto met pro bodybuilders. Hoe tof is het voor hun om die mannen ook daadwerkelijk in actie te zien? Alleen al om ze eens allemaal tegelijk in hun wedstrijd shape te zien in plaats van bulkend zoals vaak ten tijde van de FIBO. Dortmund en Keulen zal voor de meeste Nederlanders een vergelijkbare afstand zijn.

Ook zal er rondom de wedstrijden een fitness-beurs zijn zodat er naast het toekijken vanuit de¬†zaal ook genoeg gelegenheid is voor ontmoetingen zoals op de FIBO. Zelf vond ik het op de Bodypower Expo in Birmingham erg prettig dat je afwisselend naar de wedstrijd kon gaan kijken en de beurs op kon lopen. Bodybuildwedstrijden, leuk als ze zijn, kunnen vaak behoorlijk lang duren. Bovendien heeft iedereen zijn voorkeur voor bepaalde klassen dus de afwisseling kan dan erg prettig zijn. Dit kennen we natuurlijk ook van wedstrijden gekoppeld aan een beurs in Nederland, maar met de titel en deelnemers van de Olympia praten we natuurlijk toch over een ander niveau. Mannen als Phil Heath, Dexter Jackson, Dennis Wolf, Shawn Rhoden, maar ook “onze eigen” Roellie Winklaar en Wiliam Bonac. Dat wil ik in elk geval zien.

De Mr. Olympia Europe 2016 vind plaats op 21 en 22 oktober.

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie