Pro bodybuilder Ed van Amsterdam overleden

IFBB professional bodybuilder Ed van Amsterdam is 5 juli aan de gevolgen van een hartstilstand overleden.

Ed van Amsterdam

Als je sommige bodybuilders vraagt waarom ze met bodybuilding zijn begonnen, krijg je verhalen te horen over jonge, kleine jongetjes die naar films als Pumping Iron keken of langs een rij tijdschriften liepen en Lee Haney of Dorian Yates op de voorpagina van Flex zagen en dachten:”Zo wil ik er ook uitzien!”

De wil en vastberadenheid om deze droom te realiseren zorgt ervoor dat sommigen deze uit zien komen en dat anderen teleurgesteld beseffen dat ze simpelweg niet de aanleg hebben om dit doel te bereiken.

In veel andere gevallen is de verslaving aan het pompen van ijzer pas begonnen doordat er voor een andere sport met krachttraining werd gestart. Zo was Phil Heath een college basketbalspeler toen hij hiervoor de gym inliep om er als bodybuilder en toekomstig mr. Olympia weer uit te lopen. Het is niet ongewoon om er als sporter achter te komen dat je in je sport nét niet goed genoeg bent voor de absolute top waarop je besluit je kansen te wagen in een andere sport. Soms levert dit niet direct voor de hand liggende carriëremoves op zoals Jamaicaanse sprinters die gaan bobsleeën en American Football spelers die gaan kickboksen.

Als je naar de bouw van wielrenners kijkt dan zou je niet verwachten dat deze sporters met bovenlichamen die zouden wegwaaien als ze niet aan zulke dikke benen vastzaten, een bodybuilder zouden opleveren als Ed van Amsterdam. Toch is dit de onwaarschijnlijke manier waarop ook Ed van Amsterdam (die op zijn tiende een amateur contract had) in contact kwam met bodybuilding, toen hij een sportschool inliep. Of hij nu trainde ter ondersteuning van het wielrennen, boksen of voetballen, grote intensiteit en zware gewichten stonden centraal. Het duurde dan ook niet lang tot het trainen zelf de prioriteit kreeg en op zijn 17e werd hij eerste op de NK voor junioren en kort hierop Europees Kampioen.

Van agent naar IFBB Pro

Voor een jonge bodybuilder die zijn eerste succes heeft kunnen ervaren, was een gedwongen time out voor de verplichte militaire dienstplicht niet bepaald aanlokkelijk. Toen hij bedacht dat de dienstplicht opgeschort kon worden door zich in te schrijven voor de politieacademie was de keuze snel gemaakt. Bij de politieacademie zou hij nog in staat zijn te blijven trainen. Eenmaal geslaagd, kwam hij erachter dat zijn werk hem ervan weerhield om zich volledig aan zijn passie voor de sport toe te wijden. Hij leverde zijn penning in richtte zich voor 100% aan de sport om in 1999 zijn pro kaart voor de IFBB te krijgen.

Gezondheidsklachten

Eind vorig jaar deed ik twee maal een poging tot een interview met Ed. Hij was al enige tijd afwezig van het podium door gezondheidsklachten, maar weinig was bekend over zijn huidige gezondheid en eventuele plannen voor terugkeer naar het podium. Twee keer kwam ik op afspraak naar zijn sportschool Ultimate Fitness in de Molukkenstraat te Amsterdam en beide keren was Ed ziek afwezig. Ik besloot het voorlopig maar uit te stellen en het later nog eens te proberen. Bovenstaande stukje had ik al geschreven over Ed in de hoop het flink aan te vullen na het interview. Tot ieders verassing en schok kwam op 5 juli het bericht dat Ed overleden was aan de gevolgen van een hartstilstand. Ik had het verhaal van Ed graag langer gezien en met mij vele fans van deze grote Amsterdammer.

Veel sterkte toegewenst aan de nabestaanden.

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

1 reactie

  1. Mark Toering

    Grote man geweest voor bodybuilding …. Van je genoten man … R.i.p gr mark Toering

Plaats een reactie